Annons
Annons
Person springer till tåg i solnedgång

Att resa med nattåg i Europa har blivit alltmer populärt. Foto: GettyImages

Europa

3 nya nattåg i Europa vi är exalterade över att resa med

Vare sig man ska till Berlin från Sverige, mellan europeiska huvudstäder eller ner till medelhavet är nattåget populärt. Vi listar 3 nya nattåg att se fram emot 2023.

Text: Helle Kikerpuu • 2023-01-26 Uppdaterad 2023-02-23

Wien till La Spezia

Österrikiska statliga järnvägen ÖBB har förlängt sin Wien till Milano-rutt med ett nytt spännande nattåg till den italienska rivieran. Den 11 december 2022 gjorde ÖBB:s nya nattåg NJ 233 premiär – rutten knyter ihop Wien med Verona, Milano, Genua och La Spezia. Perfekt för den som vill upptäcka kulturstaden Wien för att sedan bege sig söderut till stränderna i Italien.

Missa inte att ÖBB även kör från München via Salzburg till Villach (NJ 40295) där tåget sammanlänkar med NJ 233 till La Spezia.

Från La Spezia kan man påbörja vandringen mellan byarna i Cinque Terre.

Läs mer: Cinque Terre – tåg, vin & vandring

La Spezia är känd som startplats för att vanding mellan byarna i Cinque Terre. Foto: GettyImages

Bryssel till Berlin

En ny belgisk-nederländsk tågoperatör vid namn, European Sleeper, presenterar under året Good Night Train som med start den 25 maj tar sovande resenärer mellan Bryssel och Berlin. Istället för att resa omkring sju timmar med mellan en eller tre byten går det smidigt att ta nattåget mellan de båda huvudstäderna. Hoppa av tidigare på morgonen och landa i Amsterdam.

På sin hemsida hintar företaget om planer att köra flera andra rutter till bland annat södra Europa och Skandinavien, kanske Stockholm. Vi väntar med spänning på fler nyheter från European Sleeper.

Läs mer: Maxad guide: 50 måsten i Berlin

Vakna upp i Berlin eller Bryssel med nya nattåget mellan huvudstäderna. Foto: Alicia Abeloos/Unsplash

Prag till Zürich – två rutter

I december 2022 började Czech Railways (České dráhy eller ČD) köra samma rutt mellan Prag och Basel som stängdes 2017, detta tillsammans med österrikiske ÖBB, schweiziska SBB och tyska DB. Linjen, som kallas ‘Canopus’, startar i Prag omkring halv sju på kvällen och avslutas morgonen därpå vid klockan nio i Zürich med en restid på fjorton timmar. Den rutten tar en från Prag förbi städer som Dresden, Leipzig och Frankfurt, men det finns ännu en rutt – den södra rutten – som kör via Salzburg och Innsbrück.

Till detta har Czech Railways gått ut med informationen att nya och bättre utrustade vagnar ska tas i bruk för sträckorna.

Läs mer: Tågluffa i Schweiz – en spektakulär resa på höjden


Text: Helle Kikerpuu • 2023-01-26
EuropaNyhetTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen