Annons
Annons

Nytt museum i Dijon bjuder på kulinarisk resa genom Frankrike. Foto: Getty images.

Frankrike

Nytt matmekka i Dijon – frossa i fransk mat och dryck

Vad sägs om 1750 kvadratmeter fyllda av fransk mat och landets främsta viner? Den 6 maj öppnar ett nytt museum i Dijon – Frankrikes nya matmekka!

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-05-01 Uppdaterad 2022-04-30

Det har tagit över tio års planering men nu står det äntligen redo att invigas: museet Cité Internationale de la Gastronomie & du Vin i den franska staden Dijon i regionen Bourgogne. En ny kulinarisk högborg för fransk matkonst!

På museet kommer du kunna delta i matlagningskurser, vinprovningar, filmvisningar och olika utställningar om fransk mat och franska viner. Där kommer finnas ett bibliotek med bara kulinarisk litteratur, restauranger och en vinkällare med över 250 olika viner som går att få på glas, med fokus på viner främst från Bourgogne.

Museet rymmer totalt fyra utställningshallar. En av de första går under namnet “It’s not cake: the secrets of French pastry” och är en utställning om franska sötsaker signerad Pierre Hermé, en av landets kändaste konditorer.

1750 kvadratmeter av mums! Foto: François-Weckerle.
Lär dig allt om franska bakverk. Foto: Getty images.

Roadtrip längs med vinvägen

I Dijon börjar den 60 kilometer långa vinvägen Route des Grands Crus som tar dig förbi regionens främsta vingårdar och totalt 33 franska byar. Så varför inte kombinera ett besök på museet med en tur ut på landsbygden?

Dijon nås på 1,5 timmar med tåg från Paris och museet ligger sedan inom en kilometers avstånd från tågstationen i Dijon.

Kör, cykla eller vandra längs med Route des Grands Crus i Bourgogne. Foto: Getty images.

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-05-01
FrankrikeNyhetMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top