Annons
Annons
Är parasoll på stranden okej? Många har frågor om läget på Phuket. (Foto: Thinkstock)

Är parasoll på stranden okej? Många har frågor om läget på Phuket. (Foto: Thinkstock)

Nyhet

Phuket efter myndigheternas upprensning – så är läget just nu

Solstolar och parasoll är väck från stränderna. Öns taxiverksamhet ska regleras. Skumrasket motas iväg. Myndigheternas beslut att rensa upp i Phukets turistrelaterade branscher är välkomna, men leder till många frågor. Vi kollar läget med två Phuketexperter.

Text: • 2014-12-17 Uppdaterad 2021-06-23

Redan i somras beslutade militärstyret i Thailand att ta i med hårdhandskarna mot de taxiskojare som i alldeles för många år fått härja på Phuket.

Fler än 70 taxiförare anhölls i en razzia och anklagades för utpressningsförsök, kriminella kopplingar och olaga hot. Taximaffian skulle knäckas.

Med Bangkok som förebild ville myndigheterna införa ett system där alla bilar måste använda taxameter – med en officiellt reglerad taxa. Även tuk-tuks och minibussar skulle utsättas för ny reglering och hårdare kontroller.

Så hur har det gått?

– Många taxiåkare installerade taxameter, men inte alla. På Phuket finns därför idag både taxameterbilar och taxibilar utan taxameter som kör mot fasta priser, säger Mehmet Yousseinof som driver tidningen Hej Phuket Magazine och bor på Phuket.

Han tillägger att läget blivit betydligt bättre efter myndigheternas razzia i somras.

Rådet till dig som ska åka till Phuket i vinter är att ta en taxi med taxameter.

– Välj i första hand en taxametertaxi, eftersom de oftast är billigare än en taxi som kör mot fast pris. När du åker med en taxametertaxi ska du be taxichauffören att slå på taxametern om han inte självmant gör det. Vissa försöker strunta i taxametern för att få ut ett något högre fast pris än vad taxametern skulle visa. Enligt lag är dock förarna ålagda att alltid starta taxametern.

Linn Talmoen Myhr som är Vings platschef på Phuket ger följande råd:

– Alla taxibilar med licens har en grön nummerskylt, så viktigast av allt är att välja en sådan. Avtala pris innan du sätter dig i en taxi eller tuk-tuk, för att undvika att bli lurad. Undvik också konfrontationer med förarna, här i Thailand får lokalborna nästan alltid rätt om något sker.

När det gäller uthyrning av solstolar och parasoll på stränder, så har det förbjudits på hela Phuket med undantag för några mindre stränder.

– Solstolsuthyrningen har varit en illegal verksamhet som vuxit i omfång till att bli en mångmiljonindustri i takt med att turismen på Phuket ökat. Enligt thailändsk lag är stränderna publika och ingen får lägga beslag på dem för eget kommersiellt bruk, säger Mehmet Yousseinof och fortsätter:

– Myndigheterna på Phuket för intensiva diskussioner om hur de ska kunna återinföra solstolar och parasoll på stränderna på ett lagligt och reglerat sätt, då de vet att många turister vill ha detta.

Phuket efter myndigheternas upprensning - så är läget just nu
Så här såg det ut på stränderna innan solstolsförbudet.

Under hösten har det kommit rapporter om att poliser tvingat turister att ta ner även sina egna parasoller, något som lett till stor irritation och frågetecken kring hur man ska hitta skugga under dag på stranden.

Linn Talmoen Myhr har följt ärendet under hösten.

– Informationen om vad som gäller har ändrats från dag till dag. I november kunde man läsa om den svenska familj som tvingades ta ner sitt parasoll. Dagen efter gick viceguvernören för Phuket ut och sa att parasoller för privat bruk var tillåtna, något han tog tillbaka strax därefter med beskedet att myndigheterna jobbade med frågan.

Nu tycks det ändå som att ett klartecken getts för privata parasoller på stränderna.

– Vi har fått bekräftat av myndigheterna att turister får använda parasoll man själv köpt, men de får inte hyras av lokalbor. Idag ser vi många på stranden med egna parasoll, utan att det tycks vara några problem, säger Linn Talmoen Myhr.

Mehmet Yousseinof och Linn Tallmoen Myhr är överens om att myndigheternas åtgÙ�rder är nödvändiga.

– Både de som bor på Phuket och vi som jobbar här har varit positiva. Den illegala verksamheten hade gått över styr för länge sedan, det fanns ingen kontroll. Samtidigt ser vi att både planering och information om vad som faktiskt gäller har varit för dålig, vilket lett till frustration bland besökare som inte vet hur de ska förhålla sig, säger Linn Talmoen Myhr.

Mehmet Yousseinof säger:

– De flesta som bor här tycker att det är bra att militären rensat upp bland olika typer av illegala verksamheter och att det mesta blivit bättre sedan militären tog makten.

– Men åsikterna är delade om det är bra eller dåligt utan solstolar. Medan vissa tycker att stränderna nu är vackrare än på tiotals år och verkligen ser ut som underbara paradisstränder utan solstolar och parasoll som täcker varenda meter sand, så menar andra att det är omöjligt att ligga på stranden utan solstol och skuggan av ett parasoll.

– De flesta bofasta är övertygade om att solstolar och parasoll återvänder i någon form förr eller senare.

Fotnot. För senaste nytt om läget på Phuket kan ni följa Hej Phuket Magazine på Facebook. Information om bland annat solstolar och parasoller ska läggas ut där under den kommande tiden.

Senaste nytt:Solstolarna tas bort permanent

Du som läste det här är kanske också intresserad av


Text: • 2014-12-17
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top