Spanska orter har sedan tidigare flaggat för att personer som paxar strandplatser ska bötfällas, men det är först nu som hotet om böter blivit verklighet. Foto:Istock.

Nyhet

Paxade plats på stranden – fick böta

En man från Madrid har fått böta 150 euro – motsvarande cirka 1 400 kronor efter att han anklagats för att ha paxat en plats på stranden i turistorten Torrevieja med ett solparasoll. Boten är av det första av sitt slag i landet, enligt spanska The Local.

Text: Johanna Jackson • 2016-05-31

Mannen bötfälldes efter att han enligt uppgift placerade sitt parasoll på stranden tidigt på morgonen i september förra året för att sedan avlägsna sig från platsen. Att göra så strider mot lokala bestÙ?mmelser som är till för att underlätta städning av strandområdet, och mellan kl. 3 på natten och kl. 8 på morgonen är det därför förbjudet att placera möbler som solstolar och parasoll på stranden om man inte själv är närvarande.

Mannen bestred då böterna och hävdar att han bara hade lämnat parasollet för att ta sig en simtur, men nu tvingas han trots allt att betala, skriver El Mundo.

Paxade plats på stranden – fick böta
Torrevieja ligger på Costa Blanca och ligger i närheten av Alicante. Foto: Istock.

I Spanien börjar både myndigheter och boende tappa tålamodet med turister som missköter sig. Boten är bara en av ett flertal förändringar som har införts för att reglera turismen eller hålla turister i schack.

Vagabond har tidigare skrivit om hur Mallorca har infört böter för lättklädda turister, och hur myndigheter tagit ett hårdare tag för att få bukt med det vilda festandet som partyorten Magaluf är ökänt för.

Och att Spanien är ett av de länderna som får ta emot störst andel av turister som väljer bort oroliga resmål som Egypten och Turkiet märks, skriver nyhetsbyrån Reuters. I bland annat Palma de Mallorca växer irritationen bland vissa ur lokalbefolkningen som har tröttnat på att det växande antalet turister stör deras vardagliga liv och skapar ansträngningar på så väl vattensystem som den lokala trafiken i staden.  

Redan förra året beslutade vissa orter på solkusten, att införa böter på så mycket som 300 euro (cirka 2 800 kronor) för att “paxa” en plats på stranden, något som The Telegraph rapporterade om då. Men nu är det alltså den första gÙ?ngen som reglerna har efterlevts. Ser man till Torreviejas hemsida kan man dock anta att det inte blir den sista – där kan man läsa om hur staden lovar att “bevaka all aktivitet på stränderna” och hålla noga koll på framtida utveckling, skriver The Local.

Missa inte att gilla Vagabond pÙ? Facebook för fler nyheter om resor i ditt flöde!

18 underbart charmiga byar i Spanien

Spaniens mest natursköna platser – 9 vackra ställen som kommer att få dig att häpna

Skål – nu öppnar Frankrike en temapark för vin


Text: Johanna Jackson • 2016-05-31
Nyhet

Scroll to Top