På Kuba är alla stora restauranger statsägda. Privata restauranger, så kallade paladarer, är tillåtna sedan i mitten 90-talet. De har dock varit strängt reglerade. Exempelvis har de inte fått servera mer än tolv gäster samtidigt, och de har inte fått ha några anställda.
Paladarerna har också varit tvungna att servera traditionell kubansk mat, exempelvis inte hummer, då de annars skulle kunna konkurrera med de statsägda restaurangerna.
Nu har man lättat på vissa av de hårda reglerna, enligt en artikel i Verdens Gang. Bland annat har man ökat gästantalet till 20, och tagit bort en del av restriktionerna kring vilka rätter som får lagas. Ändringen har gjort att ungefär 60 nya paladarer öppnat i huvudstaden, skriver AP.
Paladarerna är ofta familjedrivna och ligger inne i folks hem. Därmed kan de vara lite svåra att lokalisera.
Även om det blivit lättare att servera mat på Kuba är det fortfarande svårt. Ägaren måste betala höga skatter och ibland är det svårt att få tag på råvaror.