Annons
Annons
Annons
Rapporter om drabbade resenärer började komma redan runt 2012 och nu. Foto: Thinkstock.

Rapporter om drabbade resenärer började komma redan runt 2012 och nu. Foto: Thinkstock.

Nyhet

Så luras resenärer av den nya flygplatsbluffen i Filippinerna

Det är alltid en bra idé att hålla uppsikt över sitt bagage men om du ska resa till Filippinerna inom en snar framtid så kan det finnas anledningar till att vara extra vaksam. Här är varför.

Text: Johanna Jackson • 2015-11-06 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Så luras resenärer av den nya flygplatsbluffen i Filippinerna

En ny typ av lurendrejeri har etablerats på Ninoy Aquino-flygplatsen i Filippinernas huvudstad Manila och nu håller myndigheter på att utreda saken.

De misstänkta personerna bakom bluffen arbetar på flygplatsen. När en resenär ska gå igenom säkerhetskontrollen släpper en flygplatsarbetare ner en pistolkula i resenärens bagage. Det skriver Yahoo News och hänvisar till BBC.

Annons

Eftersom det är olagligt i Filippinerna att ta med sig ammunition på flyget konfronteras de ovetande resenärerna och hotas med rättsliga åtgärder om de inte betalar böter. 

Beloppen på böterna varierar från 500 filippinska pesos (ungefär 90 kronor) till nästan 47 000 filippinska pesos (cirka 8 600 kronor).

Så luras resenärer av den nya flygplatsbluffen i Filippinerna
Flera personer som reser via flygplatsen i Manila har blivit drabbade av bluffen som går ut på att pressa resenärer på pengar efter att flygplatspersonal ”hittar” ammunition i deras handbagage.

Uppmärksamheten kring bluffen har ökat under de senaste åren och så sent som i september uppmärksammades ett flertal fall i media världen över. Bland annat blev en japansk passagerare anhållen efter att han vägrade betala när två kulor påträffades i hans handbagage.

Ytterligare en resenär fick spendera två nätter i fängelse innan hon släpptes då det framkom att kulorna som hade lämnats som bevismaterial inte stämde överens med de kulor som påstås ha funnits i hennes väska.

Enligt den engelsk-singaporianska tidningen The Strait Times sa Joseph Abaya, som arbetar på Filippinernas transportmyndighet att 1 394 incidenter hittills har rapporterats i år.

Förra året rapporterades 1 813 fall och 2013 råkade 2 184 resenärer ut för bedrägeriet. Siffrorna presenterades på en presskonferens i onsdags, den 4 november och sedan dess har ytterligare två fall rapporterats, det skriver The Strait Times. 

Har du drabbats? Mejla redaktionen@vagabond.se

7 värsta turistblåsningarna och hur du undviker dem

Hemlig kod kan göra säkerhetskontrollen i USA till en mardröm

Här är världens 10 värsta flygplatser


Text: Johanna Jackson • 2015-11-06
NyhetFlygInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen