Annons
Annons
Våren 2020 återkommer SJ med bokning av tåg i andra europeiska länder.

Våren 2020 återkommer SJ med bokning av tåg i andra europeiska länder.

Nyhet

SJ börjar åter boka tåg i utlandet

De senaste fem åren har du inte kunnat boka andra utrikeståg hos SJ än de få som utgår från Sverige. Men snart blir det åter möjligt, erfar Vagabond.

Text: Per J Andersson • 2019-11-28 Uppdaterad 2021-09-15

Under våren 2020 kommer SJ att återuppta bokningen av biljetter på tåg i andra europeiska länder. Innan det statligt ägda tågbolaget slutade med det i augusti 2014 var det telefon eller besök på ett försäljningskontor som gällde. Nu blir det en onlinetjänst på sj.se.

Flera privata tågbokningssajter är på gång, som Trainplanet och Railtic, och allt tyder på att de kommer att lansera sina sajter före SJ – och erbjuda onlinebokningar på tågbolag i alla de 31 europeiska länder som är medlemmar i Internationella järnvägsunionen.

SJ, erfar Vagabond, kommer att satsa på ett erbjuda bokningsmöjligheter på ett färre antal populära europeiska tåglinjer.

SJ har precis som flera andra europeiska tågbolag minimerat utrikestrafiken senaste årtiondena och istället satsat på inrikesresor. När man 2014 till och med slutade boka utlandståg hos andra tågbolag tyckte många resenärer att det var höjden av dålig service. SJ skyllde på att det kostade för mycket.

Men efter de senaste årens ökade intresse för att ta tåget till kontinenten har man tänkt om. Tidigare i höst meddelade SJ också att man smidigare ska kunna byta från deras tåg till Köpenhamn till vidare resor söderut.

– Efterfrågan på fjärrtågsresor fortsätter att öka, både inom landet och till kontinenten. För att möta den allt högre efterfrågan tillför vi linjerna Stockholm-Malmö/Stockholm-Göteborg över 10 000 nya platser per vecka och satsar på bättre anslutningar för Köpenhamn, sa Madeleine Raukas på SJ då.

Stockholm-Köpenhamn-Hamburg x 3

Nattåget söderut från Stockholm körs från och med december så att det finns förbindelse via Lund med Öresundståg till Köpenhamn. På så sätt hinner resenären med morgontåget Köpenhamn-Hamburg. Det innebär att du kan kliva på SJs nattåg i Stockholm vid 23-tiden och vara framme i Hamburg klockan 12 dagen efter.

2020 blir det totalt tre möjliga dagliga förbindelser Stockholm-Köpenhamn-Hamburg. I vissa fall direkt med X2000 till/från Köpenhamn, i andra fall med Öresundståg över bron.

 

Få fler nyheter från Vagabond direkt i inkorgen –skriv upp dig för Vagabonds nyhetsbrev här!  

Tågresedagen 6 december: Bli inspirerad inför nästa tågsemester

Sverige gav världen smörgåsbord, lagom och nu "flygskam"


Text: Per J Andersson • 2019-11-28
NyhetTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen