Annons
Annons

En resa i nudlarnas tecken från Kina och Vietnam till Småland och Stockholm. Foto: Lina E Adamo

Nyhet

Kokboken som tar dig till Vietnam och Kina och de bästa nudlarna

Dennis Yen är aktuell med kokboken Slurp! Där tar han med oss på en resa från lyxiga snabbnudlar till mammas bästa recept från Vietnam och Kina. Missa inte hans tips på restauranger i Sverige.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-11-23 Uppdaterad 2022-11-23

Från inredningsdesigner till nudelmästare – vem är du?

– Jag är uppvuxen i Småland och utbildade mig till inredningsdesigner och butikskommunikatör. Livet tog fart med examen, eget företag, men jag var kanske lite naiv. Alltså jag fick projekt; ritade och designade några restauranger men kände att det tog för mycket tid av mig. Man behöver ett team, så när jag flyttade till Stockholm hamnade jag på en mindre byrå med ett jättebra gäng.  Sen kom pandemin som öppnade och stängde diverse dörrar, men en dörr som öppnades var att jag fick tid att skapa min kokbok.

Ditt matintresse började i hemmet, berätta lite om din bakgrund.

– Ja, intresset för mat kom från mamma och pappa, speciellt mamma. Vår familjehistoria kan man kort sammanfatta som sådan; mina far- och morföräldrar är från Kina, men de flyttade till Vietnam där mamma och pappa föddes och träffades i ungdomen. De fick två barn, mina storasyskon, men så kom Vietnamkriget och pappa drogs in i kriget. Det var tuffa tider men till slut lyckades de ta till Sverige 1986, då föddes min andra storebror och sedan jag 1989. Maten har varit ett sätt att ta del av vårt ursprung och kulturella arv. Både för mig och mamma och pappa.

Ja, du berättar i inledningen till kokboken hur dina föräldrar skaffade sig en kolonilott för att själva odla de ingredienserna som inte fanns i Sverige. Vad var det för något?

– En sak som praktiskt taget finns i alla matvarubutiker idag var koriander, men de odlade också bland annat thaibasilika, vattenkrasse och morning glory som på svenska även kallas för vattenspenat. De gjorde egna små växthus och mina föräldrar berättade om alla grödor och kryddor för mig.

Dennis Yen delar med sig av familjens mathistoria. Foto: Lina E Adamo

Berätta om din bok Slurp! Vad är det för en sorts kokbok?

– Boken är ett sätt för mig att dela med mig av vår familjs mathistoria. Maten i Slurp är sådant jag vuxit upp med. Ett kapitel i boken heter ”Mat hemifrån” och har två olika betydelser, dels är det mat från Vietnam och Kina, dels mat från hemmet som mamma lagar. Hon har en fantastisk begåvning och lagar maten efter minne.

Var hon glad att du delat med dig av familjens hemligheter till hela Sverige?

– Haha, ja det är ju en slags busniess att ha sina hemligheter i köket, men hon har varit väldigt glad att jag tagit del av vår mattradition och att jag skrivit boken.

Vem skrev du boken för – för egen del eller är allmänheten dålig på att laga nudelrätter?

– Lite båda delarna kanske. Nudlarna förtjänar att få en lite mer eloge, jag tror att de är en vardagshjälte för de flesta. Det är nog många som tagit till snabbnudlar när vardagen varit hektiskt och på så vis kanske de känner lite igenkänning i mina recept.

Du inleder boken med recept på just snabbnudlar. Varför det?

– Tanken med boken är att gradvis öka svårighetsgraden. Jag ville börja med recept där man med enkla medel kan fixa en god nudelrätt. Lyxa till snabbnudlarna är en bra början. Man känner lite på recepten och sen tar sig sedan vidare. Mer avancerade nudelrätter tar lite längre tid, kräver mer förberedelser.

Kinesisk och vietnamesisk husmanskost – vad är det i nudelväg?

I Vietnam är ju nationalrätten Phở – en nudelrätt med risnudlar och en smakrik buljong. Nudlar är överlag väldigt stort i Vietnam. Där har jag bara skrapat lite på ytan och tagit fram de favoritrecept jag växt upp på för boken. Vissa menar att nudlarnas ursprung kommer från Kina, hur det står till med den saken vet jag inte, men nudlar är en stor del av husmanskosten. En specifik nudelsort från Kina är pulled noodles medan Hongkong är känd för sina wonton-knyten.

Vilka är dina favorit-matresor?

– Om jag bara fick äta från ett kök resten av mitt liv skulle jag välja det vietnamesiska. Där kan man äta hur mycket god mat som helst och grejen i Vietnam är streetfood – det finns hur många bra hak som helst. Gillar man bánh mì – en typ av baguette fylld med allt från kött till inlagda grönsaker – finns den att hitta i varje gatuhörn.

– Men ett av mina starkaste matminnen är från Peking där jag åt pulled noodles med en mästerlig master broth – en buljong som aldrig ersätts utan man bara lägger till ingredienser och förnyar den, lite som en surdeg. Det som är häftigt med en sån buljong är att man inte kan kopiera den, utan den utvecklas med tiden. Peking överlag är en intressant matstad, men det kan vara svårt att hitta de bästa autentiska ställena så mitt råd är att lära känna en lokalbo. Jag har haft tur då min syster bor i Peking.

Vilka är din favoritställen i Sverige för nudlar?

– Eftersom jag bott i Stockholm de senaste sex åren är mina favoriter för det mesta här. Vill man äta ramen finns det hur många ställen som helst. Men Tengu Ramen på Rådmansgatan 12 har funnits i drygt ett år och de har en master broth som kommer vara spännande att följa. Tre andra ramen-ställen är populära Totemo Ramen på Sankt Eriksgatan 70. Ett litet hak där helheten är bäst – maten, stället och atmosfären. Kapibara på Riddargatan 20 har väldigt speciella nudlar medan Stiernan Ramen i Gamla stan på Österlånggatan 45 är lite mer avskalat och lite enklare, men väldigt gott.

– Vill man äta vietnamesiskt ska man besöka Viet Kitchen som finns i Söderhallarna på Medborgarplan, är en undangömd pärla som serverar en otroligt god Phở. Sen finns Saigon Baguette på Gamla Brogatan 25 där man får autentiska bánh mì-baguetter.

I Malmö finns fantastiska Pink Head Noodle bar. Första gången jag åt där var det nästan som en uppenbarelse. De byter ofta ut menyn, men när jag var där åt jag breda vetenudlar med en supergod sesamsås, böngroddar och gurka.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-11-23
NyhetBoktips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen