Influencern Madeleine Jönstam släpper en bok. ”Drömmen om evig sommar” är en livsstilsbok som till stor del tar sin handling på Europas vägar, i en campervan som Madeleine och hennes sambo har inrett själva.
Läs mer: Så hittar du guldkornen på roadtrippen
– Boken är som en dokumentation av maten jag äter och lagar, resor med vanen och alla förberedelser. Lite tips och trix inför en roadtrip.

Många av recepten kräver ugn så den som förväntar sig en kokbok enbart för roadtrips får leta vidare. Men för den som vill drömma sig bort och konceptualisera sommarsmaker så får du i den här boken 35 olika recept, där en hel del går att laga om du ger dig ut på vägarna.
– Jag har försökt fånga min känsla kring sommarmånaderna, där är vanlife och äventyr en viktig och stor del. Och så är det ett stort kapitel om vanlife, jag delar med mig av en personlig resedagbok från förra sommarens roadtrip.
Läs mer: Roadtrip längs med Utflyktsvägen
Kan man använda boken som uppladdning inför roadtrippen?
– Absolut, det är massor av tips om man sitter och planerar, våra tankar om vad man ska ta med sig och förbereda. Det finns en reseguide och ett axplock av våra favoritplatser.
Madeleine Jönstam trivs bäst med ett spontant resande som anpassas efter väder, lust och hur vägen vrider sig.
– Vi gillar att ta det som det kommer. Jag litar på magkänslan, att ”det här kommer att leda oss till något underbart” och så blir det ofta! Jag rekommenderar folk att våga lite mer, våga svänga av fel, inte ha så bråttom. Då hittar man pärlorna.

Alla som har rest på ett enklare sätt vet ju att just mat på resan kan kosta väldigt mycket tid och energi. Vad kan vi förvänta oss av boken?
– Jag tycker det är viktigt när man förbereder maten att man gör det med lite lugn och ro och att man kan njuta av processen. Då smakar ofta maten bättre. Alla recepten genom boken är superenkla, man ska inte behöva stå flera timmar för att behöva laga något. Det här är mat som de flesta kan ge sig på.
Recepten är färgade av de länder hon besöker på resan. I Italien plockade hon på sig citroner till pastan, i Kroatien hittade hon en fantastisk getost till äggröran. I Frankrike blev det söta aprikoser.
– Man ser också sommarens olika faser i boken. Det blir jordgubbstårta i början, i juni. I slutet av boken kommer svampen, det vill jag gärna äta i slutet av sommaren.
Tre tips för matlagning under roadtrippen – Så slipper du disken
- ”Ha ett bra kök, oavsett om det är ett Trangiakök eller ett tvålågigt gasolkök. Tillsammans med en vass kniv och en skärbräda så kommer man långt på det.”
- ”Vi äter på Kockums emaljtallrikar, de är så smidiga att torka av och kräver i princip ingen disk. Det räcker med hushållspapper.”
- ”Det kan vara väldigt svårt att hitta gasoltuber i Europa, det är många olika munstycken. Vi tar med hemifrån, en jättestor gasoltub som vi vet räcker hela månaden som vi är borta.”
Två recept från boken ”Drömmen om evig sommar”
Smörig spagetti med kapris, oregano och färska tomater
Det här är en riktig favorit att laga när vi är ute på vägarna, men självklart är den lika god hemma som på äventyret. Smörig, örtig och fräsch pasta som tar ungefär 10 minuter att svänga ihop.
För 4 personer
400 g spagetti
10 körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1/2 dl kapris
Torkad oregano
Salt och nymalen
svartpeppar
Olivolja
Smör
Gör så här
- Sätt igång pastavatten och koka pastan i välsaltat vatten.
- Värm sen upp olivolja i en stekpanna. Dela tomaterna på hälften och finhacka gul lök och vitlök.
- Stek först den gula löken gyllene, tillsätt vitlök och stek försiktigt. Vänd ner tomaterna i pannan. De ska bli mjuka och nästan krämiga.
- När pastan är någon minut ifrån al dente kan du föra över den direkt ner i stekpannan. Låt gärna lite pastavatten följa med. Sänk värmen och blanda väl.
- Tillsätt torkad oregano och kapris. Lägg i en klick smör och blanda runt.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera direkt!
Krämiga ägg med getost och smörstekt bröd
En favorit till vanlife-frukost är krämiga ägg med goda grönsaker och getost! Det är så gott och enkelt och passar till vilken mysig morgonstund som helst. Att smörsteka brödet med ett lager majonnäs är ett litet life hack, för du får ett helt fantastiskt smörigt och frasigt bröd! Drick helst iskall apelsinjuice och kaffe till.
För 2 personer
Valfritt gott bröd
1 msk majonnäs
Smör
1/3 citron
6 ekologiska ägg
2 avokador
1 stor tomat
1 bit getost eller fetaost
Chiliflakes
Salt och svartpeppar
Olivolja
Gör så här
- Börja med att skiva upp brödet i lagom tjocka skivor. Bred ett lager smör och majonnäs på båda sidorna.
- Smält smör i en panna på hög värme och stek brödet gyllene och frasigt på båda sidor.
- Gnid en citronskiva på brödet och lägg åt sidan medan du förbereder äggen.
- Vispa upp äggen med en gaffel i en bunke. Tillsätt en nypa salt. Smält smör i en panna på låg värme. Häll i äggen och rör runt försiktigt med en träslev.
- Fortsätt röra tills äggen blivit sådär perfekt mjuka och krämiga.
- Skiva upp avokadon och skär tomaten i små bitar.
- Fördela äggen på tallrikar, toppa med tomat och smulad getost. Dra ett varv med pepparkvarnen över äggen.
- Addera avokadon, tillsätt några droppar olivolja och en nypa chiliflakes.
- Servera de krämiga äggen med det smörstekta brödet.