Annons
Annons
Vaccinationspasset kommer bestå av en QR-kod i en app eller utskriven på ett papper. Foto: Gettyimages / Anton Petrus.

Vaccinationspasset kommer bestå av en QR-kod i en app eller utskriven på ett papper. Foto: Gettyimages / Anton Petrus.

Nyhet

Snart kommer vaccinationspasset

Första juni lanserar EU ett vaccinationspass som förenklar resandet. Resenären får en QR-kod i en app i mobilen eller utskriven på papper som visas för gränskontrollen. På så sätt hoppas de europeiska länder som är mest beroende av turismen att åter få igång resandet.

Text: Per J Andersson • 2021-03-31 Uppdaterad 2021-03-31

Pandemin har slagit hårdare mot turismen än mot någon annan bransch. Resandet tvärdog förra våren, kom igång i liten skala förra sommaren, bara för att i november nästan helt upphöra för andra gången.

Inom EU pågår ett utvecklingsarbete för att första juni lansera ett standardiserat digitalt vaccinationsbevis som ska göra det enkelt att resa. Just nu råder viss förvirring på Europas flygplatser om vilka inresebestämmelser som gäller, i och med att världens länder hela tiden ändrar sina restriktioner. Internationella flygorganisationen IATA fick ett tag uppdatera reserestrikerna var sjätte minut för att kunna tillhandahålla korrekt information. 

Svenska Myndigheten för digital förvaltning jobbar med en teknisk lösning som blir klar i april för att sedan testas och verifieras inför lanseringen 1 juni. EU har valt den svenska tekniken som mall för hur det gemensamma systemet för Europas länder ska utformas.

– Vaccinationsbeviset kommer att funka inom EU:s gränser. Men för resten av världen är inget bestämt. WHO (Världshälsorganisationen) jobbar på det, men det är ännu inte klart, sa Mats Snäll, chef för digital utveckling på Myndigheten för digital förvaltning på ett resebranschseminarium på tisdagen, arrangerat av Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen och Transportföretagen.

En app med vaccinationsbevis och pcr-test

Tanken är att man i samma app förutom vaccinationsbevis också ska kunna visa resultatet från ett antigen- eller pcr-test på att man inte är smittad. Dessutom ska den kunna innehålla intyg på att man har antikroppar om man har genomlidit en covid-19-infektion.

EU är som sagt med på tåget. Men det formella beslutet i parlamentet och rådet är ännu inte fattat. Prognosen är att det sker snart och att det blir tumme upp.

En annan fråga är förstås när vi kommer att bli vaccinerade. I juni ska nästan alla svenskar ha fått sina sprutor, enligt ursprungsplanen. Men försenade vaccinationsleveranser har ju ifrågasatt om det verkligen blir så. 

Även före första juni och innan man blivit vaccinerad kan man resa till flera länder i Europa utan att behöva sitta i karantän efter ankomsten. De sydeuropeiska länderna är öppna för besökare utan karantänkrav, men har som regel att man fyller i en hälsodeklaration och har med sig ett nytaget negativt pcr-test.

Läs merSweden Abroad.


Text: Per J Andersson • 2021-03-31
NyhetInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top