Annons
Annons
"Människor vill resa med tåg. De vill att det ska vara enkelt, bekvämt och hållbart", säger Susanna Elfors. Foto: Marc Feminia/Getty Images

"Människor vill resa med tåg. De vill att det ska vara enkelt, bekvämt och hållbart", säger Susanna Elfors. Foto: Marc Feminia/Getty Images

Nyhet

Snart lanseras Sveriges första renodlade tågresebyrå

För fem år sedan grundade stockholmarna Susanna Elfors och Andreas Sidkvist Facebook-gruppen Tågsemester, som i dagsläget har över 55 000 medlemmar. Nu tar de steget vidare och startar Sveriges första charterbyrå för tågresor.

Text: Linnéa Axelsson • 2019-02-12 Uppdaterad 2021-06-23

Susanna Elfors, 46, och Andreas Sidkvist, 37, har jobbat tillsammans tidigare i olika hållbarhetsprojekt. År 2014 startade de Facebook-gruppen Tågsemester, som vuxit i en rasande takt på sistone. Gruppen finns till för dem som gillar att resa hållbart med tåg. 

– Från början var det en liten grupp men under det senaste året har den vuxit från 3 000 till 56 000 medlemmar. Det märks att det finns ett önskemål om någonting här – människor vill resa med tåg. De vill att det ska vara enkelt, bekvämt och hållbart, säger Susanna Elfors. 

Om drygt en månad lanserar de sajten tågsemester.nu, som blir den första renodlade tågresebyrån i Sverige.

– Målet är att alla som önskar resa med tåg ska kunna göra det. Sedan har vi ju ett större mål – att fler ska välja att resa mer hållbart och flyga mindre. Vi vill förändra de ohållbara resmönstrena som finns idag, säger Susanna. 

Det är ännu oklart när det kommer att bli möjligt att boka chartrade resor via tågsemester.nu, men samma dag som sajtens lansering, den 30 mars, anordnar Susanna och Andreas en minimässa för tågsemesterintresserade på ett hotell i Stockholm. Och på mässan kommer åtminstone några resor vara bokningsbara.

– Vi kommer att ha några resor klara att boka på träffen den 30 mars. Det kommer troligen inte att vara chartrade tåg, det är ganska svårt att få till just nu, säger Susanna.    

Så småningom hoppas de på att kunna erbjuda charterresor med tåg till bland annat Norge, Tyskland, Italien och Slovenien. 

– Det finns en enorm efterfrågan och det krävs att det blir enklare att göra bokningar. Drömmen vore att ha ett eget tåg med en konferensvagn där man kan umgås, ta en välkomstdrink i baren och äta middag ihop, säger Susanna.

Du hittar mer information om Tågsemesterträffen den 30 mars här

Hop on, hop off – 10 dagars tågluff i Europa

Nya typer av Interrailkort – från 3 resdagar upp till 3 månader


Text: Linnéa Axelsson • 2019-02-12
NyhetTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen