Annons
Annons
Snö på byggnader och kyrkor i Moskva

Sanktioner riktas mot Rysslands finanssektor och den ryska eliten samtidigt som svenskar avråds från att resa till landet. Foto: GettyImages

Nyhet

UD avråder från resor till Ryssland

Ryssland är på väg att totalt frysas ut från den internationella gemenskapen och svenskar avråds från att resa till landet.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-02-28 Uppdaterad 2022-02-28

Med anledning av det allvarliga och oförutsägbara säkerhetsläget i den vidare regionen, osäkerhet om transportalternativ ut ur Ryssland och i betalningssystem i landet har Utrikesdepartementet den 27 februari 2022 beslutat att avråda från icke nödvändiga resor till Ryska Federationen (Ryssland). Vidare avråder UD sedan tidigare från alla resor till de ryska regionerna Belgorod, Voronezj och Rostov. Avrådan gäller tills vidare.

Mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina har regeringen dessutom beslutat om förbud mot rysk luftfart i svenskt luftrum. EU:s utrikesministrar har fattat beslut om förbud mot ryska luftfartyg att trafikera EU, vilket träder i kraft den 28 februari 2022.

– Flygstoppet syftar till att ytterligare isolera Ryssland. Det är även viktigt att EU fortsatt visar stor enighet, säger EU-minister Hans Dahlgren.

Avrådan från Moldavien & Belarus

Utrikesdepartementet beslutade även den 28 februari 2022 att avråda från alla resor till Belarus. Redan den 25 februari 2022 beslutade UD om att avråda från alla resor till den moldaviska regionen Transnistrien samt från icke nödvändiga resor till övriga delar av Moldavien. Även det på grund av säkerhetsläget i den vidare regionen.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-02-28
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen