Annons
Annons

Inre frid och lugn – vi listar 6 zenupplevelser i Japan. Foto: GettyImages

Japan

Ta det lugnt i Japan – 6 uppfriskande zenupplevelser

Zen och mindfulness har en framträdande roll i japansk kultur och ses som en central del av många japaners liv. Som resenär kan man också ta del av den lugna livsstilen.

Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-13 Uppdaterad 2024-06-13

Besök zenmuseet i Hiroshima

Shinshoji Zen and Garden Museum i Hiroshima Prefekturen kan man lära sig mer om zenbuddhismen. Här kan man vandra genom 370 år gammal tempelarkitektur, målningar och vackra japanska trädgårdar. Man kan också själv ta del av zenbuddhismen genom att delta i en teceremoni i ett rum designat av Sen no Rikyu, en känd temästare från 1500-talet eller delta i en guidad meditation. Museet anordnar även särskilda ”zen-dagar”, där flera av aktiviteterna ingår i ett paket.

Koppla av på höghastighetståget

Du behöver inte boka ”tyst avdelning” på höghastighetståget Shinkansen för att få lugn och ro. Det tillhör vanligheten att alla vagnar och avdelningar är tysta. Det är nämligen vedertagen praxis att vara tyst på alla japanska transportmedel, särskilt på tågen och synnerligen på Shinkansen. Sätt mobilen på tyst läge, eller stäng av den helt. Viska med din eventuella medresenär och njut av landskapet utanför som drar förbi i över 300 km/tim.

Finn ditt inre lugn på supersnabba Shinkansen. Foto: Unsplash/Ramon Kagie

Träna med munkar i helga berg

Beläget 300 kilometer norr om Tokyo, i Yamagata prefekturen, ligger tre heliga berg som går under namnet Dewa Sanzan. Bergen är en av de äldsta bergspilgrimssplatserna i Japan och har varit ett religiöst centrum i mer än 1400 år. Vid bergen bor munkar som ägnar sig åt en träningsform som kallas ”Yamabushi”, där man genom olika övningar och ritualer inom den uråldriga religionen Shugendo strävar efter självdisciplin och självutveckling; övningar som även lärs ut till besökare.

Under träningen guidas man genom ritualer där man mediterar under ett vattenfall, hoppar över eld och serveras näringsrika måltider. (Man kan delta i Yamabushi-träningen från juli till september).

Läs mer: Japans okända öar – 10 pärlor du inte får missa

Ett tusenårigt Kryptomeriaträde, vid Dewa Sanzan-bergen, omslutet av en shimenawa, ett rep som används för reningsritualer inom shintoismen. Foto: GettyImages

Övernatta i ett tempel

I Kii-bergen i Wakayama prefekturen kan man bo i det buddhistiska templet Koyasan, som grundades för över 1000 år sedan och som finns med på UNESCO:s världsarvslista. I templet kan man leva en dag som de buddhistiska munkarna. Delta i deras morgonceremoni med meditation och bönestund. Ät gott från det buddhistiska vegetariska köket.

Mer från Wakayama: Pilgrimsvandra i världsarvet Kumano Kodo – en japansk doldis

Wakayama prefekturen är känt för bevarandet av buddhistiska traditioner. Foto: JNTO

Populärt skogsbad

Den japanska skogsbadstraditionen handlar om att tillbringa tid i skogen och vara medveten om omgivningen runtomkring – till exempel genom att lyssna på skogens ljud, ta till sig dofterna och känna skogens mossa och trädens bark. Man kan ”skogsbada” i alla skogar, men i Nikko National Park har det skapats en speciell skogsbadsled, Ichimanpo-no-Mori Forest Bathing Trail. Rutten sträcker sig genom en 100 år gammal röd tallskog, förbi bergen i Nasu och tre utsiktsplatser. I juni och juli täcks marken längs rutten dessutom av färgglada hortensior och liljor.

Japansk skogsbad,shinrin-yoku, handlar om att bada våra sinnen i skogen. Foto: GettyImages

Lyxig zen-upplevelse på resort

På den lyxiga resorten Hoshinoya Karuizawa, en timmes tågresa från Tokyo, finns det goda möjligheter för självreflektion. Anläggningen är byggd med hänsyn till områdets ekosystem och här kan man uppleva både vacker natur och ett blomstrande djurliv i området, vilket man kan lära sig mer om på en guidad tur. Man kan också luta sig tillbaka i resortens meditationsbad och i den varma källan Hoshino Onsen, som är känd som skönhetens varma källa: vattnet sägs tvätta bort orenheter från koppen, medan ett tunt lager salt stannar på kroppen och håller huden fuktig.

Fler hotelltips: Tokyos hetaste hotell 2024 – 5 nyheter att spana in


Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-13
JapanRestipsspa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen