Ny teknologi ska hålla Pamplona rent. Foto: Istock.

Nyhet

Väggar som kissar tillbaka: Så ska turistmålet få bukt med offentlig urinering

Pölar med kiss och illaluktande gator. Folk som lättar på blåsan på olägliga platser i Pamplona har länge varit ett problem för den spanska staden. I samband med tjurfestivalen tar lokala myndigheter nu hjälp av ny uppfinning för att förhindra folk från att kissa på allmänna platser.

Text: Johanna Jackson • 2016-07-06

Idag inleds den kontroversiella festivalen San Fermin i Pamplona och mängder av besökare från hela världen flockas till staden för att rusa med tjurarna. Den stora andelen turister leder naturligtvis till ett uppsving för affärerna bland lokala företag men kommer även med en baksida – stadens gator dränks ner med urin.

Notan för att städa upp efter folk som urinerar på gatorna landade på 10 000 euro förra året enligt lokala myndigheter som dessutom påpekar det negativa intrycket som problemet kan skapa. 

Tidigare år har man försökt stävja urinerandet genom att placera ut extra urinoarer och portabla toaletter, skriver  spanska The Local. Man har dessutom infört dryga böter för att urinera offentligt men problemet kvarstår.

Väggar som kissar tillbaka: Så ska turistmålet få bukt med offentlig urinering
Så här fungerar färgen. Foto: IG St Pauli/Youtube skärmavbild.

Nu går man på offensiven och tar hjälp av en ny sorts målarfärg som man ska täcka husväggar och fasader med.

Den genomskinliga färgen fungerar genom att studsa tillbaka strålen på den som kissar – något som man hoppas kunna avskräcka eventuella förbrytare – alternativt ge dem en obehaglig överraskning som gör att de inte gör om det.

18 underbart charmiga byar i Spanien

Eddie Gustin har besökt världens alla länder – Cypern blev det sista

29 oväntade lagar du bör känna till på resan


Text: Johanna Jackson • 2016-07-06
Nyhet

Scroll to Top