Annons
Annons
Blå himmel och den glänsande vita södra fasaden av Taj Mahal. Så är vi vana att se världsarvet. Foto: GettyIamges

Blå himmel och den glänsande vita södra fasaden av Taj Mahal. Så är vi vana att se världsarvet. Foto: GettyIamges

Nyhet

Världsarvet Taj Mahal ska få en egen tunnelbanestation

Världsarvet och ett av världens sju nya underverk, Taj Mahal, har länge brottats med miljöproblem. Nu ska en järnvägssatsning försöka rå bukt med en del av problemet.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-12-08 Uppdaterad 2021-06-23

Taj Mahal i i Indien är ett av världens populäraste och mest besökta sevärdheter. Varje år besöks mausoleet av drygt 8 miljoner turister, vilket fört med sig en hel del problem. Förutom slitaget som uppstår när så många människor besöker platsen påverkas även miljön negativt.

Den intilliggande floden är fylld med sopor samtidigt som smog från Agra, världens åttonde mest förorenade stad, lägger sig över det världskända mausoleet. Så pass att Taj Mahal börjat skifta i färg och bli gult och grönt av luftföroreningarna.

Egen tunnelbanestation 

Brittiska BBC rapporterar att Indiens premiärminister Narendra Modi har invigt ett tunnelbaneprojekt som syftar till att begränsa luftföroreningarnas påverkan på Taj Mahal. Planen är en utbyggnad av kommunala transportmedel med egen tunnelbane- och busstation.

Agra Metro-projektet kommer att ansluta turistattraktioner som Taj Mahal, Röda fortet i Agra och Sikandra. 

Indien brottas med extrema luftföroreningar. Den indiska huvudstaden New Delhi är normalt en av de mest förorenade platserna på jorden, men under våren var det stor skillnad med blå himmel och bättre luft när utegångsförbuden kom i kraft i och med coronapandemin. 

Trots en satsning på solkraft kommer fortfarande den allra största delen av Indiens el från fossila bränslen. Vagabonds Indienexpert Per J Andersson besökte byn Lilory Pathra och Indiens största kolreserv. Hans artikel Brinnande härdar och smog i koljätten Indien kan du läsa här! 

Världsarvet Taj Mahal ska få en egen tunnelbanestation
Inte den klassiska bilen av världsarvet. Kampanjerna för att rädda Taj Mahal från föroreningar har pågått i mer än 30 år. Foto: SOPA Images / Contributor/GettyImages

Populärt världsarv

Taj Mahal uppfördes mellan åren 1632 och 1643 av stormogulen Shah Jahan för hans hustru Mumtaz Mahal. Mausoleet är byggt i vit marmor och har förklarats som världskulturarv av Unesco, samt anses vara ett av världens sju nya underverk.

Världsarvet Taj Mahal ska få en egen tunnelbanestation
Den nya järnvägen ska koppla samman flera besöksmål, bland annat Taj Mahal. Foto: Google Maps

Drömresa: 5 veckor i fantastiska Sydasien

6 fantastiska platser som blev världsarv 2019

Indiska ökenexpressen till kameler, slott och sanddyner


Text: Helle Kikerpuu • 2020-12-08
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top