Tjugotal i Paris, då Hemingway och andra författare ur The lost generation hängde på barerna i Montparnasse.

Nyhet

Vandra i författarnas fotspår i Paris

Ett glas vin på existentialisternas kafé på Boulevard Saint-Germain och sedan en kaffe på Strindbergs favoritkog i Montparnasse. På söndag ska du bege dig till Centralbadets trädgård i centrala Stockholm för att få tips på fler litterära promenader och vattenhål i den franska huvudstaden.

Text: Redaktionen • 2016-08-17

Vandra i författarnas fotspår i Paris
Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir på kafé i Saint-Germain i Paris 1940.

Som en del av den pågående kulturfestivalen i Stockholm blir det i år ett litteraturprogram med fransk touche i skuggan av träden i Centralbadets trädgård på Drottninggatan 88 i city.

På söndag 21 augusti kan du lyssna på fransk jazz och och därefter ett samtal mellan Vagabonds redaktör Per J Andersson och författarna Kerstin Norborg och Kristoffer Leandoer om Paris litteraturen och litteraturen i Paris.

– Jag gjorde ett längre Vagabondreportage för några år sedan om konstnärernas, musikernas och författarnas Paris. Jag och fotografen Håkan Elofsson hängde på barer som tidigare besökts av Ernest Hemingway och Jean-Paul Sartre, men också våra svenska Paul Andersson, Birgitta Stenberg, Stig Slas Claesson och Pär Rådström. Med rätt litteratur i resväskan och lite fantasi kan man gjuta liv i det vilda och kreativa Paris som fanns på 20- och 50-talen, säger Per J Andersson, vars panelsamtal börjar klockan halv två på söndagseftermiddagen.

Här är hela programmet för söndag 21 augusti med cirkatider

12.30 Fransk jazzimprovisation med Eye Make The Horizon

12.50 Stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert inledningstalar

12.55 Konferencier Gabriella Ahlström hälsar välkommen

13.00 Varför älskar vi svenskar fransk litteratur?
Samtal och tips på nyutkomna guldkorn i den franska bokfloden.
Medverkande: Förläggarna Elisabeth Grate (Elisabeth Grate Bokförlag) och Johanna Daehli (Sekwa)

13.30 Paris i litteraturen/litteraturen i Paris – ett samtal om Paris som litterär miljö med restips i kända författares fotspår.
Medverkande: Kristoffer Leandoer, författare, Per J Andersson, grundare och redaktör för resetidningen Vagabond, Kerstin Norborg, författare

14.00 Författarsamtal: Stefan Einhorn berättar om sin nya bok “Pappan”

14.20 Författarsamtal med Karolina Ramqvist – om att prata om sitt skrivande, med utgångspunkt i nya boken “Det är natten”

Mer info hittar du på kulturfestvalens sajt.

Läs Pers och Håkans Parisreportage

Reportage Bohemernas Paris

 


Text: Redaktionen • 2016-08-17
Nyhet

Scroll to Top