Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Nyhet

Våra smaklökar bedövas av flygplansluften

Vi har i runda slängar tiotusen smaklÙ�kar i munhålan. De ser, tillsammans med dofterna näsan fångar, till att vi uppfattar hur det vi äter och dricker smakar. Samarbetet funkar inte speciellt bra på flyget, visar ny forskning.

Text: Redaktionen • 2012-03-19 Uppdaterad 2021-06-23

Våra smaklökar bedövas av flygplansluften
Vi har i runda slängar tiotusen smaklökar i munhålan. De ser, tillsammans med dofterna näsan fångar, till att vi uppfattar hur det vi äter och dricker smakar. Samarbetet funkar inte speciellt bra på flyget, visar ny forskning.

Flygplanskabinernas torra luft bedövar smaklökarna, ungefär en tredjedel av dem förlorar sin förmåga att fånga upp smaker i takt med att flygplanet stiger.

Väl uppe på marschhöjden har även näsan problem med den torra luften. Konsekvensen blir att allt du stoppar i munnen smakar mindre – i värsta fall illa.

Forskningsrönen kommer från forskningsinstitutet Fraunhofer som fått i uppdrag av Lufthansa att utreda varför den mat som bolaget lagt stor möda vid att ta fram ändå smakade precis som flygplansmat brukar smaka, när Lufthansas personal senare testade den i luften.

– Vi ansträngde oss verkligen för att ta fram måltider som vi var säkra på skulle vara perfekta för våra passagerare, men när vi själva testade dem ombord smakade rätterna ändå precis som mat på flyget alltid gör. Vi blev förvånade, säger Lufthansas Ingo Buelow till New York Times.

Forskningsresultaten gav Lufthansa flera svar. Förutom att det nu är klarlagt hur smaklökarna och näsan påverkas ombord på flyget, har bolaget också löst gåtan med tomatjuicen.

Lufthansas passagerare dricker lika mycket tomatjuice som öl under ett år, cirka 1,6 miljoner liter. Förklaringen är att juicen, för många passagerare, har en helt annan smak i luften än på marknivå.

GÖRAN INGMAN
goran@vagabond.se


Text: Redaktionen • 2012-03-19
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top