Annons
Annons
Singapore Airlines blir det första flygbolaget att lägga vantarna på ett exemplar av Airbus nya långdistansmodell. Foto: Airbus

Singapore Airlines blir det första flygbolaget att lägga vantarna på ett exemplar av Airbus nya långdistansmodell. Foto: Airbus

Nyhet

19 timmar – så lång blir nya rekordlinjen

I slutet av året återupptar Singapore Airlines sin rekordlinje mellan Singapore och New York. Flygresan som tillryggalägger cirka 15 000 kilometer beräknas ta 19 timmar och blir således den längsta i världen.

Text: Johanna Jackson • 2018-05-03 Uppdaterad 2021-06-23

19 timmar i en flygplanskabin. Det motsvarar en hel del långfilmer eller en och annan ljudbok. Den nya flyglinjen med Singapore Airlines övertar titeln som världens längsta från Qatar Airlines, som för närvarande innehar rekordet med en cirka 17 timmar lång flygresa mellan Doha och Auckland. (Lite över 16 timmar österut och 17 timmar och 30 minuter västerut, en skillnad som beror på motvind).  

19 timmar – så lång blir nya rekordlinjen
Affärsklass på ett A350-plan. Foto: Airbus

Redan 2013 flög Singapore Airlines mellan Singapore och New York, men linjen lades ner då dåtidens plan var för bränslekrävande för att det skulle vara lönsamt, skriver flera medier. 

Tack vare införskaffandet av en ny bränsleeffektiv flygplansmodell – Airbus A350-900 ULR – återupptas linjen på nytt.

Singapore Airlines blir det första flygbolaget att äga ett exemplar av flygplansmodellen och totalt kommer de att utöka sin flotta med sju stycken nya Airbus, enligt Business Insider.

ULR står för Ultra Long Range – ultralång räckvidd – och modellen har en kapacitet att flyga upp till nästan 18 000 kilometer. På grund av den långa flygtiden har extra detaljer lagts på komfort och bekvämlighet. Planet som kommer flyga den rekordlånga sträckan ska bland annat vara utrustat med speciell belysning för att motverka jetlag och ett effektivt ventilationssystem som byter ut luften i kabinerna varannan minut. Dessutom kommer det bara att finnas två klasser: Business och premium economy. 

Fast på flygplatsen på grund av försening – vad har man rätt till?

Krönika: Vad får en flygbiljett kosta?


Text: Johanna Jackson • 2018-05-03
NyhetFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen