Annons
Annons

Foto: Gettyimages, Wikimedia commons, Sofia Zetterqvist.

Nyhet

Världens vackraste trädgårdar – enligt Instagram

Näckrosdamm, körsbärsallé, och blåklocksäng. Trädgårdsbesök är ett härligt sätt att förgylla resan på. Här upplever du vackrast blomsterprakt i Europa och världen – enligt Instagram.

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-04-02 Uppdaterad 2022-04-02

Europas topp 5:

5. Arktiskt-alpina botaniska trädgården i Tromsø, Norge

Världens nordligaste botaniska trädgård ligger i Tromsö och är både gratis att besöka och instagramable! ”Tromsø arktisk-alpine botaniske hage” rymmer arktiska, antarktiska och alpina växter från världens alla kontinenter. Missa inte den sidenblå vallmon från Tibet – även kallad världens vackraste perenn!

Foto: pressbild nordnorge.com / Bård Løken.

4. Botaniska trädgården i Padua, Italien

Världens äldsta akademiska botaniska trädgård som fortfarande finns kvar på samma plats hittar du i staden Padua i norra Italien. ”Orto botanico di Padova” grundades redan 1545 och är idag klassad som ett världsarv av Unesco. Här finns allt från köttätande växter till medicinalväxter och såklart: Medelhavsväxter. Trädgården ligger 40 minuter med bil från Venedig.

Foto: Wikimedia commons / Rollroboter.

3. Botaniska trädgården i München, Tyskland

Münchens första botaniska trädgård skapad 1809. I ”Botanischer Garten München” finns växthus, paviljonger, och ett Mexikohaus.

Foto: wikimedia commons / Diego Delso.

2. Monets trädgård, Frankrike

En europeisk trädgårdsklassiker sedan den franske impressionisten Claude Monet målade sina berömda näckrosdammar! Idag kan du besöka Monets charmiga trädgård i Giverny, en timme med tåg från Paris. För maximal upplevelse rekommenderas en kombination med besök på Musée de l’Orangerie i Paris där näckrostavlorna hänger.

Foto: Gettyimages.

1. Scrolla vidare för nummer 1!

Vinnaren toppar även listan över världens mest fotograferade trädgårdar. Scrolla längst ned i artikeln…

Världens topp 5:

5. Brooklyns botaniska trädgård, USA

Blåklockspark och japanska körsbärsträd. I New York finns en av världens mest instagrammade parker, ”Brooklyn Botanic Garden”. Här finns bonsaimuseum, ökenpaviljong, magnolia-torg och en Shakespear-trädgård för att nämna några saker. I slutet av april breder de 45.000 blåklockorna ut sig som en matta mellan träden. Fotovänligt, javisst.

Foto: pressbild / Michael Stewart.

4. Majorelle, Marocko

I utkanten av Marrakech ligger ”Jardin Majorelle”, även kallad den blå trädgården. En oas och trädgårdskonstverk skapad av den franska konstnären Jacques Majorelle och sedan upprustad igen på 80-talet av modedesignern Yves Saint Laurent. Koboltblå varvas med kontrasterande citrongula och knallorangea detaljer – i både växter och interiör.

Foto: Gettyimages.

3. Rio de Janeiros botaniska trädgård, Brasilien

I Brasiliens näst största stad Rio de Janeiro hittar du blomster- och konstparken ”Jardim Botânico”! En botanisk trädgård som även blivit känd för sina fontäner och skulpturer. Här finns exotiska växter, en sköldpaddssjö, ovanliga fåglar och då och då en tvättbjörn eller pungråtta som smiter in från nationalparken Tijuca utanför.

Foto: Wikimedia commons / Ana Carla AZ.

2. Longwood Gardens, USA

En av världens största trädgårdar hittas i delstaten Pennsylvania i USA. Orkidéhus, varvas med pionträdgård och akaciagång hos ”Longwood Gardens”. Utomhusscenen har gästats av Grammyvinnare och kända dansensembler i över hundra år.

1. Kew Gardens, Storbritannien

Och världens absolut mest fotograferade trädgård på Instagram är: ”Kew Gardens” i London. Bland 50.000 olika växter hittar du här världens äldsta planta, en kottepalm med födelseår 1775. Har du tur får du sällskap av en av parkens kängurus!

Foto: pressbilder / Jeff Eden & RBG Kew.
Foto: pressbild / Gareth Gardner.

Undersökningen genomfördes av OnBuy Greenhouses och baseras på vilka trädgårdar som fotats och sedan delats mest på Instagram.


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-04-02
NyhetRestipsDjur & naturListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen