Annons
Annons
Kvinna andas in frisk luft

Stäng av jobbmobilen på semestern så lever du längre, säger forskningen. Foto: Helle Kikerpuu

Nyhet

Viktigare än någonsin att stänga av jobbmobilen på semestern

Fler och fler jobbar övertid vilket är dåligt för hälsan. I värsta fall kan arbetsrelaterad stress ta kol på en, säger forskningen. Så ta vara på semestern!

Text: • 2021-10-21 Uppdaterad 2021-10-21

Har du ett kök- eller vardagsrumsbord som fungerar som kontorsplats på dagarna? Har du jobbmejlen i din privata mobil? Känns det lite stressigt? Då är du inte ensam. 

Covid-19 har inneburit en hel del omställningar och Arbetsmiljöverket skriver på sin hemsida att stressrelaterade sjukdomar är den vanligaste orsaken till sjukskrivning, och att dessa ökar. Får många grupper har de ökat lavinartat under pandemin.

En kartläggning av SVT visar att sjuksköterskorna i Sverige jobbade nästan 2,2 miljoner timmar övertid under 2020 års första åtta månader. På myndigheter som hanterat krisen har man sett en enorm ökning av övertid. På Tillväxtverket, som handlagt stödet för korttidsarbete, ökade antalet övertidstimmar från 650 år 2019 till nästan 16 000 2020, rapporterar fackförbundet ST, för statliga anställda.

Nollvision: jobbet ska inte döda

Även de som inte jobbat direkt med krisen har övertid och stress varit ett problem när gränsen mellan arbetstid, arbetsplats och vardagsliv suddats ut. Tidigare har regeringen haft en nollvision där ingen ska dö på grund av olyckor på jobbet. Nu utvidgas målsättningen till att ingen ska behöva dö till följd av sitt arbete.

I en unik studie kartlägger Världshälsoorganisationen (WHO) och Internationella arbetsorganisationen (ILO) hur långa arbetsdagar (där övertid räknas som 55 timmar eller mer per vecka) påverkar stroke och hjärtproblem. Studien visar att antalet dödsfall från hjärtsjukdomar och stroke ökade med 29 procent mellan 2000 och 2016, samt att arbetsrelaterad stress i relation till överarbete dödar cirka 745 000 människor per år.

I en kommentar gällande studien har WHO:s generaldirektör, Tedros Adhanom Ghebreyesus, sagt att “distansarbete har blivit norm i många branscher. […] Regeringar, arbetsgivare och arbetstagare måste jobba tillsammans för att komma överens om gränserna för att skydda arbetarnas hälsa”.

Semestern nyckeln till god hälsa

I början av pandemin släppte forskare vid det finländska universitet i Tammerfors en studie som visar på att regelbunden och långvarig semester är nyckeln till en god psykisk hälsa, och den ledigheten måste uppfylla vissa kriterier, inklusive att verkligen koppla bort kommunikationen med arbetsplatsen.  

Studien, som analyserade en grupp tyska arbetares psykiska hälsa under flera år, både på jobbet och semestern, fann att de två mest avgörande förutsättningarna för vila och återhämtning är ”bortkoppling” från arbete och ”avkoppling”, som forskarna säger går hand i hand.

Nyligen kom resebyrån booking.com ut med undersökning där tiotusentals resenärer fått frågor om resandets innebörd för hälsan. Nästan två tredjedelar hade svarat att de inte insett hur viktigt resande var för deras välmående förrän resandet inte längre var möjligt på grund av pandemin, och 84 % svarade att en inplanerad semester har en positiv inverkan på deras emotionella välbefinnande.


Text: • 2021-10-21
NyhetInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen