Annons
Annons
Att vandra är inte bara trevligt, det är dessutom bra för dig. Foto: Istock.

Att vandra är inte bara trevligt, det är dessutom bra för dig. Foto: Istock.

Restips

10 anledningar till varför du borde vandra på din nästa resa

På med kängorna eller gympaskorna och rör på dig! Att vandra, särskilt som en återkommande aktivitet är bra för både kropp och själ. Här är tio anledningar till varför du borde ge dig ut på en vandring nästa gång du åker utomlands.

Text: Johanna Jackson • 2016-03-07 Uppdaterad 2021-06-23

1. Det är bra för din hälsa 

Oavsett om du tar en 40 minuters upptäcktsfärd längs med strandkanten eller är ute i fyra dagar är vandring (motion) bra för dig. Om du vandrar i normal gångtakt i en sluttande terräng kan du brÙ?nna så mycket som 400 kalorier på bara en timme (beroende på din vikt och hastighet). Regelbundna promenader sänker dessutom blodtrycket och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

2. Det passar både stora och små 

Så länge man inte utforskar branta kanjoner eller höga bergsmassiv så kan de flesta njuta av en vandring, ung som gammal, liten som stor. Om man vandrar i en behaglig takt och tar pauser när det behövs Ù�r vandring ett perfekt nöje som kan delas av familjemedlemmar i samtliga generationer. 

3. Det är billigt

Förutom i en del länder där du kan behöva betala några hundralappar för ett vandringspass eller inträde i en nationalpark så är det enda du behöver för att vandra ett bra par skor, lite solkräm och vatten. Den friska luften, de (förhoppningsvis) vackra utsikterna och D-vitaminen får du på köpet!

10 anledningar till varför du borde vandra på din nästa resa
Borta från stadens ljus är stjärnhimmelen nästan overkligt klar. Foto: Istock.

4. Du får uppleva mer av resmålet 

Ofta räcker det med att ge sig utanför hotellområdet, eller kanske ta någon buss någonstans. Att vandra behöver inte vara ett stort projekt men är nästan alltid belönande. Förutom att upptäcka fina vyer har du chans att se mer av landets djur- och växtliv. Upptäcka att det växer vild oregano och timjan i Grekland, spana på ödlor som solar sig i ingången till dolda grottor i Turkiet och hitta den där ödsliga stranden helt utan turister i Portugal.

5. Det är miljövänligt 

Genom att vandra i nationalparker eller andra naturområden bidrar du ofta till ett hållbart miljöarbete, ponerat att du betalar någon sorts avgift för att uppehålla dig där så klart. Och koldioxidutsläpp vid vandring? Noll. Nedskräpning? Det beror helt på dig själv. 

6. Att vara i naturen kan minska din stress

En stor amerikansk-brittisk studie från 2014 visade att vandring – och speciellt vandring tillsammans med andra personer är ett utmärkt sätt att minska stressnivåer på. Studien visade också att naturupplevelser har en positiv inverkan på humöret. 

10 anledningar till varför du borde vandra på din nästa resa
Naturen har välgörande krafter. Foto: Istock.

7. Att vandra kan hjälpa dig att läka™?

Att vandra, särskilt under långa perioder fungerar som terapi. Samma studie som nämns i punkten ovan visade att vandring hade en positiv effekt i att motverka depression och annan psykisk ohälsa. En annan studie som sträckte sig över en nio veckors lång period visade att bergsvandring motarbetade självmordstankar. Ytterligare en annan, dock inte lika omfattande, studie som publicerades i International Journal of Sports Medicine tyder även på att längre vandringar kan hjälpa rehabiliteringen av cancerpatienter.

I studien undersöktes nivåerna av oxidativ stress (som skadar kroppen) och antioxidant kapacitet, förkortas aoc (som hjälper kroppen att kämpa mot sjukdomar) i patienternas blod före och efter en lång vandringsresa. Efter vandringen hade patienternas nivåer av aoc ökat signifikant. 

8. Det ökar din kreativitet 

Glöm koffein – frisk luft är hundra gånger bättre. En forskningsstudie från 2012 från University of London visade att endast fyra dagar i naturen räckte för att öka personers kreativitet, problemlösning och koncentrationsförmåga med hela 50 procent. 

9. Och gör dig mer skarptänkt

Känner du dig trött på jobbet? Se till att nästa resa inkluderar någon typ av en friluftsaktivitet. Att vistas i naturen har mycket positiv inverkan på vår tankeförmåga. I en studie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Environmental Psychology kunde forskarna se att personers fokuserings- och prestationsförmåga förbättrades enbart genom att titta på en naturbild. Allt som krävdes för en förbättring var 40 sekunder! Tänk då vad en hel vecka kan göra. 

10 anledningar till varför du borde vandra på din nästa resa
Ut och vandra mer! Foto: Istock.

10. Att vandra gör dig lycklig

På riktigt. För alla ovan nämnda anledningar. Att vandra minskar stress, förbättrar din hälsa och har en positiv inverkan på ditt humör. Det kan hjälpa dig att läka, göra dig mer skarptänkt och öka din kreativitet. Dessutom har en lugn dag på stranden aldrig känts så njutningsfull som efter en hel dags vandring. 

Gilla Vagabond på Facebook för fler sådana här artiklar i ditt flöde!

Världens bästa vandringar – 15 enastående leder att vandra innan du dör

6 fantastiska sätt som resande förändrar dig till det bättre

Cinque Terre – vandring mellan Italiens vackraste byar


Text: Johanna Jackson • 2016-03-07
RestipsAktiv semesterListorVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top