Att resa ofta kan ha en positiv inverkan på hälsan. Foto: Istock.

Att resa ofta kan ha en positiv inverkan på hälsan. Foto: Istock.

Nyhet

Studie: Folk som reser ofta är friskare

De som reser ofta råkar i regel ut för färre hjärtinfarkter, mår bättre och är friskare, visar en amerikansk metastudie.

Text: Johanna Jackson • 2016-05-23

Vagabond har tidigare skrivit om studier som tyder på att reselust kan finnas inbäddat i vårt DNA och som visar hur långresor tenderar att öka personers kreativitet och göra dem både öppnare och mer känslomässigt stabila.

En meta-studie från 2013 är ytterligare goda nyheter för alla oss vagabonder och en motivation för – särskilt de som börjar komma upp i åldern – att ge sig ut i världen lite oftare.

Studien kommer från det transamerikanska centret för pensionsstudier (TCRS), U.S Travel Association och den globala koalitionen för åldrande (The global coalition for aging,) och visade att resande – särskilt för äldre människor – har en väldigt positiv inverkan på hälsan, skriver Fortune. 

Enligt studien så lider kvinnor som semestrar var sjätte år eller mer sällan, betydligt högre risk för hjärtinfarkter och plötsligt hjärtstillestånd jämfört med kvinnor som tar semester minst två gånger om året, skriver Fox News. Att det skulle bero på just resandet i sig är mindre troligt, men enligt studien har de som tar en regelbundna semester en bättre hälsa än de som inte gör det. 

En annan studie, som omnäms i rapporten, visar att män som semestrar sällan har 30 procent högre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar än de som tar semester minst en gång om året. Men det kan ju naturligtvis bero på andra faktorer som stress, socioekonomiska faktorer som utbildning och inkomst eller att folk som är friskare helt enkelt tenderar att ta fler semestrar.  

Slutligen visade studien att resande ökar personers välmående. 86 procent av de som var frekventa resenärer uppgav också att de var nöjda med livet jämfört med 75 procent bland de som inte reser ofta, skriver Fox News. 

Eftersom studien, som bygger på ett flertal tidigare vetenskapliga rapporter är sponsrad av en reseorganisation så finns det så klart anledning till att vara kritisk till resultatet, men i vår (ovetenskapliga åsikt) tror vi ändå att resande är bra för både kropp och själ.  

Stor guide: Pensionera dig utomlands – spara pengar

"Resandet gör dig socialt kompetent"

10 anledningar till varför du borde vandra på din nästa resa

Spaniens mest natursköna platser – 9 ställen som kommer att få dig att häpna


Text: Johanna Jackson • 2016-05-23
Nyhet

Scroll to Top