Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Australien

Australien – tre rundresor

Australien - en kontinent, tre rundresor.

Text: Redaktionen • 2005-10-28 Uppdaterad 2005-10-28

3 veckor

Surfare och dingor

Börja i Sydney, där du kan slappa på stadsnära stränder som Coogee, Bondi och Manly. Gör en barrunda i Darling Harbour och ta det obligatoriska fotot av operahuset, men passa även på att se lite mer av stadens själ. Titta på folk i punkiga Newtown, häng på kafé i intellektuella Glebe och ät middag i italienska Leichardt.
Gör en avstickare västerut för en liten vandring i Blue Mountains och kläm gärna in ett besök på någon vingård i Hunter Valley, innan du fortsätter norrut längs kusten. I Byron Bay kollar du in solblekta surfare och fyrhuset på Australiens ostligaste punkt innan du fortsätter med ett par dagars camping på världens största sandö, Fraser Island, bland dingor och vildhästar.
Längre norrut, vid Airlie Beach, arrangeras båtturer i Whitsundays skärgård där du kan dyka eller snorkla längs Stora barriärrevet. Avslutningsvis når du Cairns i nordost, där du kan hinna med en tur upp till Cape Tribulations täta regnskog.

6–8 veckor

Krokodiler och vin

Börja i Melbourne, där spårvagnstrafik och en del bevarade viktorianska byggnader bidrar till den europeiska atmosfären. I stadsdelen St Kilda finns nöjesliv och strandpromenad men inga särskilt bra badmöjligheter.
Ta en dagstur utanför stan, längs Great Ocean Road, där raukar och klippor formats av hav och vind. Lämna sedan Melbourne åt nordost för ett kort stopp i huvudstaden Canberra, som byggdes speciellt för uppgiften när Sydney och Melbourne inte kunde enas om var regeringen skulle ha sitt säte. Staden har i princip skapats från ett arkitektbord och till och med sjön är konstgjord.
Färden går vidare upp till Sydney för några dagars stopp, och sedan vidare uppför östkusten med valfria stopp till Cairns. Härifrån tar du dig till Darwin i norra territoriet, och Kakadu National Park. Se saltvattenskrokodiler i Victoria River och bli guidad bland aboriginska klippmålningar, innan du fortsätter söderut, till Alice Springs och Ayers Rock i mitten av Australien.
Via den underjordiska opalgruvstaden Coober Pedy fortsätter du ner till Adelaide, där du smakar vin i Barossa Valley och kanske hinner med en utflykt ut till Kangaroo Island, där du ser sälar, minipingviner, emuer och inte minst kängurur i massor.

3–4 månader

Inland och solkust

Börja i Perth, i Västra Australien. Vandra i botaniska trädgården, se de svarta svanarna simma i par nedanför stadens skyline och stärk dig med kaffe i trevliga stadsdelen Subiaco. Strax söder om stan ligger mysiga Fremantle, där båtarna i America’s Cup passerar, och norrut väntar Shark Bay och Monkey Mia, där de halvtama delfinerna matas varje dag, noga övervakade av vakter som förhindrar turister att komma för nära. Den som vill se det mest outforskade området i Australien fortsätter landvägen åt nordväst genom ett öde landskap. Via staden Broome och området the Kimberley går färden upp till Darwin och nationalparkerna Kakadu och Litchfield i norr. Ta sedan vägen ner genom Alice Springs och Ayers Rock, till Adelaide och Barossa Valley. Fortsätt längs kustvägen till Melbourne och ta en tur till Victorias fruktodlingsdistrikt, där det finns jobb för den som behöver dryga ut reskassan. Se pingvinerna på Phillip Island och fortsätt ner till Tasmanien för vandring i de gröna bergen och ett besök i hamnstaden Hobart. Efter Canberra, Sydney, Brisbane och solkusten tar du dig ytterligare en bit norrut, till Cairns och en avslutande tur till regnskogen.


Text: Redaktionen • 2005-10-28
AustralienRestipsMelbournePerthSydney

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top