Annons
Annons
Annons
Foto Dan Hearn Photography.

Foto Dan Hearn Photography.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Switzerland Tourism
Partner

5 vandringar i alpparadiset Schweiz

Schweiziska alperna och skidåkning känns som en given kombination, men det är också en underbar plats för vandring under sommarhalvåret. Med böljande blomsterängar mot fonden av dramatiska bergstoppar och betande kor vid en fäbod i skogsbrynet blir inte resan annat än magisk.

Text: Switzerland Tourism • 2019-04-16 Uppdaterad 2021-06-23

Så reser du smart

Med Swiss Travel Pass reser du över hela Schweiz med tåg, buss eller båt samt kollektivtrafik i mer än 75 städer. Dessutom ger det 50 % rabatt på de flesta bergbanor samt fri entré på över 480 museum. Swiss Choice gör flygresor i Swiss ekonomiklass mer bekväma. Reservera platser i förväg, boka måltid ombord på flyget, förbeställ taxfreevaror eller köp SIM-kort för lägsta roamingkostnaden.
*Läs mer på myswitzerland.com

Arosa Lenzerheide en destination i östra Schweiz som är ett paradis för den aktive resenären, inte minst sommartid. Här finns 32 mil med märkta leder så oavsett om du planerar en vandringsresa för att hitta sinnesro, är långdistanslöpare eller letar efter en plats för en aktiv familjesemester så är detta det du ska sikta in dig på.

Arosa och Lenzerheide ligger i två parallella dalar, men genom en kabinlift går det att snabbt att förflytta sig mellan dem. Graubündenalperna bjuder på grönskande alpängar och kristallklara sjöar mitt i ett pampigt panorama av höga berg.

Under sommaren går kabinbanorna i Arosa och Lenzerheide för högtryck upp till hisnande turer till topparna Weisshorn, Arosa Hörnli, Parpan Rothorn, Piz Scalotta, Heidbüel och Pradaschier. Kabinbanan Urden aerial tramway binder samman Arosa och Lenzerheide så att du enkelt kan ta dig fram under större delen av året.

1. Kungen av Lenzerheide

Med en höjd på 2 906 meter över havet är Lenzerhorn den verkliga kungen av Lenzerheide. Den högalpina vandringen (gradering T4) startar antingen från Lenzerheides bycentrum eller från Scharmoins mellanstation på väg till Sanaspans Alp.

Att ta en kort omväg till de kända Sanaspansfallen när du ändå vandrar här är mödan värd. Från Alp Sanaspans går en alpin vandringsled (markering vit-blå-vit) som först går ganska flackt tillbaka in i den vida dalen. En väldigt brant stigning till Lenzerhorns bergskam börjar vid ett järnräcke. På bergskammen går leden först över stenar och mellan klippor, tills du kommer fram på andra sidan kammen och följer ett behagligt stråk med gräs. Därefter blir leden brantare igen, över lösa stenar och grus, tills du når toppen. Där väntar belöningen för den branta bestigningen i form av en makalös utsikt över de omgivande alperna.

5 vandringar i alpparadiset Schweiz
Foto: Nina Mattli.

2. Från Piz Scalottas till Piz Danis

På kamvandringar tycks vyerna oändliga och eviga. Detta stämmer även in på vandringen från Piz Scalottas, som går via en hisnande led över kammen till granntoppen Piz Danis. Som tur är behöver du inte ta dig upp för egen maskin på den oerhört branta bergssidan för att ge bergskammen en chans. Du börjar med att ta stolsliften från Lenzerheide till Tgantieni och vidare till Piz Scalotta. Men det är sedan det blir lite lurigt. Här gäller det att vara hyfsat säker på foten. När du nått toppen veckar piz efter piz (piz betyder topp på rätoromanska) upp sig mot horisonten: Piz Ela, Piz Mitgel, Piz Kesch – och så Graunbündenalpernas panorama med toppen Piz Danis. Fortsättningen av leden, från Piz Danis över den norra bergskammen och en förtopp, kräver också ökat fokus. Men efter Stätzersattel börjar de mer utmanande partierna vara Klara. Fortsätt längs leden mot Alp Stätz och du kommer snart fram till den moderna åttasitsiga liften Heidbüel. Med den kan du ta dig direkt till den nya familjeattraktionen ”Wetterwichte von Heidbüel” med äventyrsstig, lekområden och grillplatser.

Fler tips till Arosa Lenzerheide

3. Soluppgång på Rothorn

Vissa söndagar i juli, augusti, september och oktober anordnas tidiga gryningsexkursioner för den som vill utnyttja morgonen på bästa sätt. Efter tjugo minuters vandring upp till den östra toppen väntar naturens egen show, när soluppgången går igenom sina olika faser över bergen. Därefter kan den som vill äta frukost i panoramarestaurangen på Rothorns topp. Soluppgången på Rothorn kan också kombineras med en 40-minuters yogalektion. Den hålls utomhus på terrassen till Rothorngipfel Panorama Restaurant 2 865 meter över havet. Sämre start på dagen kan man få.

5 vandringar i alpparadiset Schweiz
Foto: Johannes Fredheim.

4. Väderdvärgarna från Heidbüel

Högt upp i Heidbüels skogar bor ett speciellt litet folk som kallas ”väderdvärgarna”. Ingen kan vädret så väl som de gör. Dag efter dag dansar de med vinden, lyssnar till regnet eller betraktar djuren. Sommaren 2016 lanserades ett nytt äventyr för stora och små vid kabinbanestationen på Heidbüels topp. Vid sidan av grill- och rastplatserna väntar numera den 2,5 kilometer Väderdvärgsleden på att upptäckas. Bergsstigen tar dig genom skogar och över ängar, förbi tio stopp där barnen utmanas i att avkoda meddelanden med vÙ?dertema.

Fler tips till Arosa Lenzerheide

5. Lenzerheide Foxtrail

Foxtrail, den mest spännande skattjakten i Schweiz, finns även representerad i bergen i Lenzerheideregionen. Två stigar leder deltagarna genom en snårig jakt efter en vackert panoramautsikt. På den tre-fyra timmar långa bergsrutten ”Muntanella” från Churwalden, via Heidbüel, får deltagarna tampas med väder och vind och plundra ostlagren för att få nödvändiga ledtrådar. Den kortare undervattensrutten ”Anda” vid sjön Heidsee, kan göras på två timmar och bjuder på roliga uppdrag med meddelanden under vattenytan och vattenfall som går att styra.

3 tips i närheten

Lenzerheide Bikepark
På Lenzerheide Bikepark finns något kul för alla – från nybörjaren till den fullfjädrade mountainbikecyklisten. På senare år har fem nya downhillstigar anlagts mellan Scharmoin centralstation och Rothorn basstation.

Mountainbike i Arosa
Nyöppnade cykelleden Hörnli Trail startar uppe vid Hörnli-Express bergsstation och tar dig på en 6,8 kilometer lång färd utför. Det är en single track som enbart är avsedd för cyklister.

Skidskyttearenan i Lenzerheide
Här finns bland annat en 1,6 kilometer lång rullskidbana och ett flertal löpspår som joggare och cyklister kan utnyttja. Om du vill testa skidskytte kan du boka in en provomgång.

Resa hit

Arosa Lenzerheide ligger i östra Schweiz, i hjärtat av kantonen Graubünden. Från flygplatsen i Zürich tar det knappt 3 timmar med kollektivtrafik till Arosa. Till Lenzerheide tar det knappt 2,5 timmar. Det är en vacker tågresa med utsikt både över Zürichsjön och Walensee, och från Chur på den Rätiska järnvägen (Rhätische Bahn) kan du också se ut över spektakulära vyer över Langwiesviadukten och ett stort antal tunnlar genom Schanfiggdalen till Arosa. Med bil tar resan från från Zürich flygplats ungefär 2,5 timmar, till Lenzerheide mindre än 2 timmar.
Här kan du läsa mer om att turista i Schweiz. 


Text: Switzerland Tourism • 2019-04-16
Partner

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen