Annons
Annons
Foto: iStock

Foto: iStock

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

Barcelona: Tips stadsdel för stadsdel

För många skandinaver är det Barcelonas långa och breda stränder som lockar. Men bortom stränderna finns flertalet stadsdelar där varje område har sina sevärdheter och sin charm. Nedan listar vi några av det saker du borde uppleva – område för område– vid ett besöka i den spanska storstadsmetropolen.

Text: Spanska Turistbyrån • 2017-04-21 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

El Born

El Born har kommit att bli Barcelonas mest trendiga och spännande stadsdel, och det beror på både människorna som rör sig här och arkitekturen omkring dem. Personliga stilar blandas med intressanta byggnader. El Born är trivsamt på dagen, men på kvällen gör sig stadsdelen allra bäst. Vimla runt bland barer på huvudgatan Passeig del Born, eller ta dig in på en tvärgata – och låt äventyret börja.

Bar Mundial

Bar Mundial är en liten familjedriven restaurang som är inne på tredje generationens ägare. Med sina 90 år i rullning kan denna institution tapas som ingen annan. Fokus ligger på skaldjur, men det finns även riktigt bra versioner av klassiker som patatas bravas och spanska tortillas.
Det går inte att boka bord men är du här kring kl 21, då restaurangen öppnar, brukar det inte vara några problem att få plats.

Annons

Parc de la Citaduella

Parc de la Citaduella är hela Barcelonas park. Med 17 hektar finns det plats för flertalet museum, bland annat Barcelonas naturhistoriska museum. Men det är egentilgen inte därför du bör gå hit. Det största nöjet som parken erbjuder är utrymme att umgås med familj och vänner, och att svalka sig under en palm.

Nästgårds parken ligger den imponerande triumfbågen som är ett utmärkt utkiksställe om du tycker om att spana på människor. Det gäller att kasta snabba blickar dock, för det är en hög andel skateboardåkare och motionslöpare som susar förbi i en rasande fart. 

Barcelona: Tips stadsdel för stadsdel
Den stora dammen mitt i Parc de la Citaduella. Foto: iStock

Barri Gótic

Barri Gótic är ett gammalt gotiskt kvarter fyllt med små gränder och mysiga torg. Väl här är det hög risk att du kommer på dig själv med att inte gjort något annat än att vandra runt i timmar. Men det är inget slöseri med tid! Barri Gótic är en riktig terapisession med sin lugna stämning och gemytliga kvarter.  

Santa Maria del Mar

Med över 1000 år sedan första byggstenen lades stoltserar Santa Maria del Mar med att vara en av de äldsta kyrkorna i sitt slag. Åren ha tagit ut sin rätt på bygganden. Kyrkan har ett vackert ålderdomligt utseende som bör upptäckas både från ut- och insidan. Det är helt gratis att gå in, men ofta långa köer. 

Udda ting

Vill du shoppa personligt så är det till Barri Gótic du ska ta dig. Nästan varje gata har små butiker med egendesignade- och tillverkade produkter.
Några favoriter är Momo med sina vackra krukor och andra keramikateraljer, den charmiga möbelbutiken La Talenta och även Ganiveteria Roca, som har specialiserat sig på handgjorda knivar.  

Barcelona: Tips stadsdel för stadsdel
En av alla mysiga gränder i Barri Gotic. Foto: iStock

Grácia

Grácia är ett område norr om Barcelonas centrum. Mest signifikant för stadsdelen är låghus och många mysiga små torg. Det är också få turister som tar sig hit. Barcelonaborna brukar beskriva Grácia som lite av ett hippieområde, vilket troligtvis beror på de färgglada husen och att många konstnärer valt att ha sina ateljéer här. Hippiestämning eller inte. Bohemiskt är det i alla fall. Och oerhört mysigt.   

Färgglatt och festligt

Om du är i Barcelona i augusti får du inte missa La Festa Major de Gracia. En helt unik endagsfestival. Det mest spektakulära med dagen är en tävling där man utser bäst dekorerade gata i området. Alla boende hjälps åt att pynta sina gator med framför allt återvunnet material – och allt är godtagbart så länge det är färgglatt. Förutom utsmyckningar finns det mycket annat att titta på, som exempelvis små konserter och människor i utklädnader. Hit ska du gå för att garanterat bli glad!   

En riktig klassiker

I den norra utkanten av Grácia ligger parken Güell, skapad av Gaudi på uppdrag av entrepenören Eusebi Güell. Under en period bodde Gaudi själv här, i det hus som i dag är museum. Hit är det ofta långa köer, så ett tips är att antingen boka din biljett i förväg, alternativt helt skippa museet och bara strosa runt i den vackra parken. För på utsidan av området finns många av Gaudis mest berömda mosaikskapelser (bland annat en jätteödla). Går du längst upp i parken har du en helt magisk panoramautsikt över hela Barcelona. 

Barcelona: Tips stadsdel för stadsdel
Feststämning i bohemiska Gracia. Foto: iStock photo

El Raval

Smutsigt. Ruffigt. Högljutt. Beläget väster om Ramblas, den stora turistgatan, ligger El Raval.

Dess hårda yttre gör att många undviker området, framför allt kvällstid. Men gör inte det! Det finns mycket att se, äta och dricka om du bara orienterar dig rätt. 

Nytt och fräscht

Är man i Barcelona och vill titta på konst är det ofta Dali eller Picasso man är ute efter. Men är det inte dags att tänka nytt? Mitt i El Raval ligger Barcelonas moderna museum. Den imponerande byggnaden, ritad av den amerikanska arkitekten Richard Meier, slog upp sina portar första gången 1995. Sedan dess har flera konsterverk, från 50-talet fram till idag, fått ta plats på väggarna. Just nu finns det kring 5 000 etsningar att titta på.  

För den törstige

Strax runt hörnet från Moderna museet ligger Rosa Raval, en liten mexikansk restaurang där en drink aldrig kostar mer än 6 euro (55 kr). Ett hett tips är att ta en frozen margarita. Blir du hungrig har de även små tacos, som är en fin kontrast till all spansk tapas. 

Barcelona: Tips stadsdel för stadsdel
I El Raval finns flera guldkorn. Foto: iStock photo

Eixample

Eixample ligger i Barcelonas absoluta centrum. Stadsdelen utmärker sig genom stora avenyer som går i raka linjer. Huvudgatan Passeig de Grácia, som startar vid det välkända torget Placa Catalunya, är en bra utgångspunkt.  

Bland dyrgripar

Eixample är området för dig som gillar shopping – och gärna dyr sådan. Alla de stora modehusen sÙ?som Prada, Louis Vitton och Gucci har sina butiker här. Är du ute efter skandinaviskt mode har även H&M-ägda & Other Stories en av sina flaggskeppsbutiker i Eixample. 

Den Gyllene Fyrkanten

Väl i Eixample bör du ta sikte på Den gyllene fyrkanten – ett promenadstråk som inkluderar över 150 kulturmärkta byggnader. De mest välkända är Casa Milla och Casa Batllo – Antoni Gaudís mästerverk.
I Casa Batllo finns dessutom ett museum pÙ? en av de 700 kvadratmeter stora våningarna. Här kan du bland annat gå en guidad tur för att höra mer om byggnadens design och tankarna bakom den. 

 

 

Barcelona: Tips stadsdel för stadsdel
Upptäck de vackra byggnaderna i Eixample. Foto: iStock

Text: Spanska Turistbyrån • 2017-04-21
PartnerUnderbara Spanien
Annons

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top