Annons

1254666.jpg

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Berlinmuren föll – då räddades världsarvet

Du känner historiens vingslag längs med gatorna. De drygt 2 000 korsvirkeshusen har gett tyska Quedlinburg en plats på Unescos världsarvslista. Men under en period hotades kulturskatten att ersättas med kopior på de gamla byggnaderna. Läs om hur stadens kulturskatt räddades.

Text: Tyska turistbyrån • 2016-05-09

Vid floden Bode, i det vackra bergsområdet Harz, hittar du Quedlinburg – cirka tre timmars färd med bil från Berlin. Den tyska medeltidsstaden ligger 120 meter över havet och har mycket att erbjuda sina besökare – bland annat en genuin bit tysk historia. I staden finns nämligen hela 2 069 korsvirkeshus, som skapar en alldeles speciell atmosfär.

Ovanligt exemplar

Byggnaderna har blivit en stor turistattraktion. Och det kanske inte är så konstigt. 1994 placerade sig nämligen Quedlinburg på Unescos världsarvslista. Motiveringen var “ett ovanligt exempel på en medeltida europeisk stad”.
Det här kan du göra i Quedlingburg – här hittar du fler tips.

Berlinmuren föll – då räddades världsarvet
Det är inte svårt att förstå varför de gamla korsvirkeshusen har hamnat på Unescos lista. Foto: Istock

Hotades av rivning

Men Quedlinburgs korsvirkeshus har inte alltid haft en självklar plats som del i det tyska kulturarvet. För knappt 30 år sedan fanns det planer på att riva husen i innerstaden och byta ut dem mot fejkade varianter. Anledningen var att byggnaderna var i mycket dåligt skick, samtidigt som det inte fanns några pengar till upprustning. Men invånarna protesterade och sedan föll Berlinmuren – då vände det för Quedlinburg. Pengar strömmade in från väst och lyckligtvis räddades husen.

Allt annat än mossigt

Trots den starka historiska prägeln är Quedlinburg allt annat än mossig. Bakom de anrika husväggarna gömmer sig modern konst och längs med de romantiska, pittoreska gatorna hittar du små mysiga kaféer och restauranger. Den tyska staden har dessutom flera imponerande byggnader med art noveau-arkitektur och stadens magnifika, romanska Stiftskyrka är definitivt värd ett besök.
Det här kan du göra i Quedlingburg – här hittar du fler tips.

På vandring

Men Quedlinburg erbjuder även naturupplevelser. Staden är en plats för avkoppling och rekreation där du kan kombinera kultur- och friluftsliv med spa-upplevelser. Tyskarna älskar att vandra – och varför inte ta seden dit man kommer? Den 75,5 kilometer långa vandringsleden Selketalstigen ligger i Harz-området och finns också den med på Unescos världsarvslista. Där kan du njuta av naturen samtidigt som du får i dig en dos historia i och med de slott, borgar, kyrkor och muséer som kantar vägen.
Vill du veta mer om Tyskland – signa upp dig på Tyska turistbyråns nyhetsbrev här. 

 

Berlinmuren föll – då räddades världsarvet

Hälsobringade kalciumkälla

Vid Selketalstigen hittar du även den anrika kurorten Bad Suderode, som grundades redan 1826. Där finns en av Europas största kalciumkällor. Det är bara att hoppa i – ett dopp i källan sägs nämligen vara bra för hälsan!
Fler restips? Här hittar du allt du behöver veta om Tyskland.

Tio avstickare från Berlin du inte får missa

Här Tysklands absoluta guldkorn – om svenskarna får välja

10 häftiga platser du aldrig skulle gissa låg i Tyskland

Vinn en magisk resa till fantastiska Tyskland


Text: Tyska turistbyrån • 2016-05-09
PartnerTysklandFantastiska Tyskland

Scroll to Top