• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tio avstickare från Berlin du inte får missa

  Berlin är glödhett bland svenska turister.
  Men vill du vila dig från storstadspulsen ett tag?
  Här är tio avstickare från den tyska huvudstaden, som du inte får missa.

  Tio avstickare från Berlin du inte får missa
  Montage: Istock

  Man kan nästan säga att Tysklands huvudstad får en kram. Berlin är nämligen helt omgiven av den gröna, lantliga delstaten Brandenburg. Något som skapar ett härligt motsatsförhållande för alla som vill ha en varierad semester. Det orörda landskapet, de många sjöarna och de imponerande sagoslotten ligger knappt en timme bort med bil från det kokande storstadsmyllret. Men du kan också besöka Tysklands egen drömfabrik, där över 3 000 filmer och tv-serier skapats, eller se platsen där spioner utväxlandes mellan öst och väst under det kalla kriget.

  Här är tio tips du inte får missa under ett besök i delstaten Brandenburg:

  1. En labyrint med över 200 kanaler

  Det fascinerande biosfärreservatet Spreewald ligger sydöst om Berlin och har fått sitt namn efter floden Spree. Den delar sig i flera armar och har över 200 kanaler. Det bästa sättet att uppleva Spreewald på är under en romantisk och spännande vattenfärd. Båtturer avgår från nästan alla större byar. Det här är verkligen ett utflyktsmål för naturälskande och aktiva semesterfirare med möjlighet till bland annat cykling, vandring och paddling. I Spreewald bor också det slaviska folket sorberna, vars traditioner är tydliga i området. Ett extratips är att besöka Spreewald vintertid och ta en kanottur till julmarknaden i Spreewaldorten Lehde. 
  Sugen på en tripp till Spreewald? Klicka här för fler tips.  

  Upplev Spreewald under en mysig båtfärd. Foto: Istock

  2. Välkommen till tyska tropikerna

  Dåligt semesterväder? Ta en tur till den familjevänliga semesteranläggningen Tropical Island, sex mil från Berlin. Här dyker du rakt in i Tropikerna och en härlig temperatur på 28 grader – året om. I anläggningen hittar du världens största regnskog inomhus med över 50 000 växter och Tysklands högsta vattenrutschkana, men också härliga spa-möjligheter.

  Njut av värmen – året om.

  3. På promenad bland trädtopparna

  Vill du se värden från en annan vinkel? Gå på trädtopps-promenad längs med Baumkronenpfad Beelitz-Heilstätten. Promenadsträckan som löper 320 meter över, mellan och runt byggnader på ett övergivet sanatorium utanför Berlin. Här behandlades Hitler efter sina skador under första världskriget. 1945 belägrades platsen av den sovjetiska armén och blev då det största militärsjukhuset utanför Sovjet. Precis som många andra byggnader har det gamla sanatoriet stått tomt sedan de sovjetiska trupperna drog sig tillbaka från Tyskland 1994. Under de senaste 20 åren har det förfallna området blivit ett hett utflyktsmål för graffitikonstnärer och fotografer. 
  Bildspel: Här hittar du fler tips på avstickare från Berlin.

  Se världen från en annan vinkel. Foto: Istock

  4. Ge dig en hälsokick med mineralrik lera

  Brandenburgs äldsta kurort heter Bad Saarow och ligger i distriktet Oder-Spree. Området är främst känt för sin mineralrika lera, sin friska luft och det varma, salta vattnet från källan Catherinenquelle, där besökarna tar hälsobringande bad. Ända sedan 1800-talet har människor tagit pauser från vardagen i Bad Saarow. Ett tips när du besöker kurorten är att testa lerbad i månskenet vid den närliggande sjön Scharmützel. Området runt Bad Saarow passar också dem som vill spela golf, vandra eller cykla under sin semester.

  Unna dig själv en smula avkoppling på en riktig tysk kurort.

  5. Spioner i kejsarnas stad

  Potsdam brukar kallas för kungarnas och kejsarnas stad och är Brandenburgs huvudstad. Här går det verkligen att se spåren av en pampig historia. Ett stort antal unika slott och parkanläggningar skapar tillsammans en barockdröm, som härstammar från den tid då Potsdam var residensstad i Preussen. Det speciella kulturlandskapet har placerats sig på UNESCO:s lista över världsarv. Men det finns mer än barock i Potsdam. Men sina romantiska bakgårdar, galna krogar och avantgardistiska gallerier är de holländska kvarteren kända för sin mysiga atmosfär. Andra heta tips är att ta en tur med någon av de gamla ångbåtarna eller besöka den spännande bron Glienicker Brücke, som är länken mellan Potsdam och Berlin. Den här platsen spelade en stor roll under kalla kriget och var viktig för utväxlingar av agenter och spioner mellan öst och väst ända in på 1980-talet. Från Tysklands huvudstad kan Potsdam nås på en dryg halvtimme med Berlins lokaltrafik.
  Fler restips – här hittar du allt du behöver veta om Tyskland.

  Upplev ett fascinerande Potsdam. Foto: Istock

  6. En steg in i filmens värld

  Glöm Staterna! Tyskland har sin egen drömfabrik – Europas största och äldsta filmmetropol Babelsberg på omkring 25 000 kvadratmeter. Här har över 3 000 filmer och tv-produktioner spelats in, med start 1912. Däribland flera internationella succéer med några av världens största skådisar i huvudrollerna. Eftersom Babelsberg fortfarande fungerar som en filmstudio kan du verkligen komma "behind the scenes" mellan mars och oktober. Stuntmän, pyrotekniker och djurskådisar visar sina trick. Ett kul nöje för hela familjen. Flera stora Hollywood-succéer har spelats in här.  

  Sta steget in i filmens spännande värld.

  7. Sachsenhausen – en bit av historien

  Koncentrationslägret Sachenshausen ligger vid staden Oranienburg. För dig som är historiskt intresserad är platsen definitivt värd ett besök. En tur hit är ingen munter upplevelse. Du får höra gripande berättelser om vad som pågick under kriget. Det är viktigt att inte glömma – vi kan alla lära oss något av historien.
  BILDSPEL: Här är fler restips för dig som vill göra en avstickare från Berlin.

  Du får höra gripande berättelser om vad som pågick under kriget. Foto: Istock

  8. Cykla hela vägen – till Köpenhamn

  Från Berlin, genom Brandenburg, utmed floderna Havel, Oder och Spree, kan du ta dig via cykel hela vägen till Köpenhamn eller till den polska gränsen. I regionen finns det nämligen hela 7 000 cykelleder. Under turen kan du njuta av det tyska landskapet, de många sjöarna och alla de vackra slotten som kommer i din väg. Det kristallklara vattnet i sjön Stechlinsee går bara inte att motstå. Stanna här och ta dig en välförtjänt dopp.

  Se Tyskland från cykeln. Foto: Istock

  9. Ta en skidtur – mitt i sommaren

  I östra Tyskland är det alltid vinter. I alla fall i Snowtropolis – områdets första och enda anläggning för skidåkning där du kan ta dig en tur utför året om. Detta är ett perfekt resmål för dig som längtar efter snö - även mitt i sommaren. Anläggningen är på 6 000 kvadratmeter och har två liftar. Och du behöver inte tänka på att packa skidutrustning, det går att hyra på plats. Dessutom kan du ta snowboardlektioner på anläggningen om du vill.  
  Se alla bilderna – det här kan du hitta på i Brandenburg.

  Testa pudret inomhus. Foto: Istock

  10. Pompa och ståt i 200 rum

  Neues Palais eller det Nya palatset som det heter på svenska, ligger i den vackra parken Sanssouci i Potsdam. Det imponerande slottet byggdes mellan 1763-1769 på uppdrag av Fredrik den store, som en plats för att ta emot gäster. Och då pratar vi inte bara om en familj. Slottet har hela 200 rum, varav runt 60 kan ses i dag. Bland dem finns ett stort galleri i marmor och olika gästlägenheter.   
  Fler restips – här hittar du allt du behöver veta om Tyskland.

  Se slottet som byggdes för kungens gäster. Foto: Istock

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!