Annons
Annons
Annons
Böljande vinfält sträcker sig längs med Moseldalens sluttningar. Foto: Istock

Böljande vinfält sträcker sig längs med Moseldalens sluttningar. Foto: Istock

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Besök de fantastiska vinregionerna i Tyskland i höst

Man behöver inte vara vinentusiast för att uppskatta ett besök på en vinodling. För visst är det något speciellt med långa rader av vinrankor som sträcker sig över ett öppet landskap? Här tipsar vi om två regioner i Tyskland.

Text: Tyska turistbyrån • 2018-06-27 Uppdaterad 2021-06-23

I Tyskland finns fantastiska vinregioner, så som Franken och Moseldalen. Bästa sättet att ta sig runt i områdena är med bil. Då har du störst manövreringsmöjlighet att anpassa resan efter dina egna önskemål. Lättast och smidigast är att starta resan över gränsen med Stena Line, där du också kan njuta av några timmars bilfri åkning med paus från ratten.

Moseldalen

Rekommenderad linje
Göteborg–Kiel alternativt Trelleborg–Rostock
Avstånd med bil
7 h från Kiel eller Rostock

Moseldalen. I en dalgång i västra Tyskland hittar man den vackra Moseldalen. Dalen följer den sista, slingrande, delen av floden Mosel. Här på en av Tysklands mest omtalade platser klättrar vinodlingar upp längs branta dalgångar bredvid floden som sveper fram likt en blågrön sjal genom det böljande gröna landskapet.

Floden tillsammans med de pittoreska borgarna, slotten och vinodlingarna skapar en nästan sagolik miljö. Bernkastel-Kues är huvudort i Mittelmosel. Den söta orten med sina korsvirkeshus är centralt placerad och en bra utgångspunkt för rundturer i Moseldalen. Från början är det två små byar, Bernkastel på ena sidan floden och Kues på den andra. Även Traben-Trarbach är en populär ort och kulturell höjdpunkt.

Fler tips

  • Lämna bilen för en dag eller två och njut av dalen till fots, med cykel, eller varför inte med båt på floden.
  • Vinfester – missa inte de många vinfesterna! Här njuter man tillsammans av ljuvligt vin och regionala läckerheter. Mest populär är vinfesten i Bernkastel-Kues vid floden Mosel i början av september.

LÄS MER OM MOSELDALEN HÄR

Besök de fantastiska vinregionerna i Tyskland i höst
Foto: Istock

Franken

Rekommenderad linje
Trelleborg–Rostock
Avstånd med bil
6 h från Rostock
ca 7 h från Sassnitz

Franken, som även kallas för Tysklands Toscana, är en spännande blandning av medeltida städer och vacker natur. Klimatet här är nästintill mediterrant vilket har bäddat för en vinodlingstradition som är flera hundra år gammal längs floden Main. Huvudorten Würzburg är en bra utgångspunkt för att resa runt i Franken. Würzburg är en gammal stad med mycket att upptäcka. Tack vare de många universiteten och högskolorna har man idag en ung befolkning som ger staden sin puls.

Här kan du hitta några av Tysklands finaste, arkitektoniska skapelser, allt från landets äldsta bro till barocka Augustinerkyrkan och Rokokoträdgården som omger hela Veitshöchheim-slottet.

Runt staden böljar vinfälten gröna. Några av traktens äldsta vinproducenter har 1 200 års erfarenhet av vinproduktion. Självklart hittar du också nationalsymbolen för frankenvinet – bocksbeuteln i området kring Würzburg. Vinet med sin säregna flaska som är rund och tillplattad har funnits i åtminstone 500 år.

Fler tips
När du är här får du inte missa att besöka medeltidsstaden Bamberg. Bamberg är en av få städer som klarade sig från andra världskrigets bomber. En sevärdhet här är det karaktäristiska stadshuset som är placerat på en konstgjord ö.

LÄS MER OM FRANKEN HÄR

LÄS MER OM KULINARISKA TYSKLAND HÄR

Res med Stena Line till Tyskland

Stena Line erbjuder tre linjer till Tyskland som tar dig till Kiel, Rostock och Sassnitz. Samtidigt som du äter, vilar eller sover tar båten dig till din destination – på så sätt sparar du tid och bensinpengar. En resa mellan Göteborg och Kiel tar cirka 14 och en halv timme. Båten går kvällstid och du vaknar upp utvilad och kör iland lagom efter frukost.En resa mellan Trelleborg och Rostock tar sex till sju och en halv timme, beroende på om du reser dagtid eller passar på att sova under överfarten. Det tredje alternativet, mellan Trelleborg och Sassnitz, är den kortaste resan och tar cirka fyra timmar.

HÄR HITTAR DU RESOR MED STENA LINE

LÄS OM FLER RESMÅL I TYSKLAND HÄR

Besök de fantastiska vinregionerna i Tyskland i höst

Text: Tyska turistbyrån • 2018-06-27
PartnerFantastiska Tyskland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen