Annons

Den unika Speicherstadt. FOTO: Mediaserver Hamburg/Jörg Modrow | Loppis på Isestraße. FOTO: Mediaserver Hamburg/Lisa Knauer

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska Turistbyrån
Partner

Från båttur till loppisrunda – 5 måsten i Hamburg

Äntligen kör SJ direkttåg hit – och Snälltåget stannar här på väg till Berlin. Men det finns många skäl till att Hamburg är höstens bästa resmål. Här är fem av dem.

Text: • 2022-08-29 Uppdaterad 2022-09-19

Hamburg har allt. Med nästan två miljoner invånare – med förorterna fler – är det Tysklands näst största stad och listan över saker att göra här är lika lång som varierad. Men det som brukar förvåna den som kommer hit första gången är hur vacker och elegant denna världsmetropol är. Och grön! Visst finns det hamnområden, lagerlokaler och industrier, men det finns ännu fler praktfulla byggnader, mysiga kvarter och lummiga parker. Faktum är att Hamburg har blivit utsedd till Europas grönaste storstad (i samma undersökning knep Stockholm femteplatsen) och det sägs att Hamburg har fler broar än både Venedig och Amsterdam. Och, det ska tilläggas att de där historiska lagerlokalerna och hamnområdena också hamnar högt på listan över stans sevärdheter.

Förutom att det går lätt, trevligt och snabbt att ta sig hit med tåg – från och med september kör SJ direkt, helt utan byten – listar vi här fem anledningar till att Hamburg är norra Europas bästa weekenddestination.

1. Arkitekturen

UNESCO:s världsarvslistade Speicherstadt och Kontorhaus-distrikt, där Chilehaus och Wasserschloss är de mest kända byggnaderna, får inte missas. Dessa världsunika, vackra stadsdelar i rött tegel är en stark historisk symbol för handelsmetropolen Hamburg.

Hamburgs senaste landmärke Elbphilharmonie fyller fem år och arkitekturen av Herzog & de Meuron får också besökarna att häpna. Ett av de bästa konserthusen i världen, ja, men även en drink i solnedgången på Elbphilharmonie Plaza, utsiktsdäcket med en oslagbar 360°-vy över hela stan, är svårslagen.

Konserthuset Elbphilharmonie fyller fem! FOTO: Mediaserver Hamburg

2. Kulturen

Fem museer kantar Hamburger Kunstmeile med samtida och historiskt måleri, skulptur, foto och design. Det finns också berömda museer för kryddor, sjöfart och choklad. Men bäst av allt är Miniatur Wunderland. Tysklands mest omtyckta turistattraktion är inte bara världens längsta modelljärnväg, det är också en oförglömlig, alldeles underbar och gigantisk (!) miniatyrvärld.

Miniatur Wunderland – världens största modelljärnväg. FOTO: Mediaserver Hamburg/Jörg Modrow

3. Grönskan

Trädkantade gator, oräkneliga parker, skogsområden och vatten överallt. Hyr en båt eller SUP i Aussenalster och förundras över parken runt sjön. Eller vad sägs om en cykeltur längs Elbes strand? Med vinden i ryggen kan du cykla bredvid gigantiska containerfartyg in till stan och stanna till för en nygjord ”Fischbrötchen”. Eller strosa runt den 200-åriga parken Planten un Blomen med sin japanska trädgård.

Sjön Aussenalster är en av Hamburgs många tillgångar. FOTO: Mediaserver Hamburg/Andreas Vallbracht

4. Maten

Precis som Berlin ligger Hamburg i gastronomins framkant. Krogscenen är innovativ och spännande. Läget nära Nordsjön gör att fisken är pinfärsk, vare sig du äter traditionell Hamburger Pannfisch eller väljer något mer exotiskt på restaurang Jellyfish med dess stjärna i Michelinguiden. Det finns för övrigt en uppsjö av berömda kockar och stjärnkrogar att prova här – och till lägre priser än i Sverige.

Ät gott på restaurangen Clouds. FOTO: Mediaserver Hamburg

5. Shoppingen

Designershopping på Neue Wall, de senaste trenderna på Mönckebergstrasse – lokalt kallad Mö – eller småskaligt hippt i mysiga kvarter som Schanzenviertel, Karolinenviertel eller St. Pauli? I Hamburg är det alltid fyndläge. Kanske särskilt på stans fantastiska loppisar!

Fynda på Flohmarkt på Isestraße. FOTO: Mediaserver Hamburg/Lisa Knauer

Res till Hamburg!

• Direkttåg från Stockholm via Malmö till Hamburg med SJ från och med september. Boka biljetter på www.sj.se.
• Även Snälltåget kör direkt till Hamburg. Boka på www.snalltaget.se.

Läs mer:

• Mer information om Tyskland: germany.travel
• Om hållbart resande i Tyskland: germany.travel/feelgood
• Mer information om Hamburg: www.hamburg-travel.com/se


Text: • 2022-08-29
PartnerUpplev Tyskland med tåget

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen