Annons
Annons
Annons
Maschseefest Hannover © Hannover Marketing und Tourismus GmbH Hans Zaglitsch

Maschseefest Hannover © Hannover Marketing und Tourismus GmbH Hans Zaglitsch

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Guide till norra Tyskland – nio städer du inte får missa

Delstaten Niedersachsen i norra Tyskland bjuder på allt ifrån grönskande parker och vackra slott till oförglömliga evenemang. Till huvudstaden Hannover tar du dig på bara 7,5 timmar med tåget från Malmö.

Text: Tyska turistbyrån • 2019-10-16 Uppdaterad 2021-06-23

Huvudstaden i Niedersachsen är Hannover. Staden är kanske mest känd för att ha världens stora mässområde, där bland annat Cebit-mässan hålls, men många vet även att det välkända rockbandet Scorpions kommer härifrån.

Något som få dock vet om är att Hannover blivit upptagen i UNESCO Creative Cities Network med den fina titeln ”Hannover – City of music”.

Tre saker du inte får missa i Hannover

Herrenhäuser Gärten
I stadsdelen Herrenhausen ligger Tysklands största och vackraste parkanläggningar, vilket få känner till. Den heter Herrenhäuser Gärten och är en typisk barockträdgård som bjuder på fantastisk trädgårdskonst. Under sommaren smyckas parken med vacker belysning för att utgöra kuliss för många teaterföreställningar, konserter och en stor internationell fyrverkeritävling.

Guide till norra Tyskland – nio städer du inte får missa
Herrenhäuser Gärten. FOTO: © Hannover Marketing und Tourismus GmbH / Patrick Graf

Hannovers julmarknader

Än är det några veckor kvar till jul, men varför inte planera en resa till Hannover för att komma i julstämning på stadens tre julmarknader? Mellan 27 november till 22 december sätts över 190 stånd upp med allt ifrån julgranspynt till tyska delikatesser.

Evenemang från dig 

I Hannover är det nästan alltid fest. Evenemangskalendern fylls av hög- tidsfiranden, open air-festivaler och konserter. Här hålls årligen världens största skyttefestival ”Shützenfest”, även kallad Hannover Oktoberfest. Nästa tillfälle är 3–12 juli 2020.

Nio + 1 historiska städer 

Förutom Hannover finns det även åtta andra städer i delstaten som alla är värda ett besök. Tillsammans kallas de för ”Nio + 1 Historiska städer”.

Braunschweig
I Braunschweig kan du besöka flera hundraåriga sevärdheter med gångavstånd mellan varandra. En sådan är det centrala torget Burgplatz där slottet Dankwarderode ligger samt den ståtliga lejonstatyn, djuret som sedan länge är symbol för landet. Du kan även upptäcka vackra parker, naturen längst med floden Oker och stadens urbana livsstil.

Guide till norra Tyskland – nio städer du inte får missa
Vackerts torg i Braunschweig. FOTO: © Braunschweig Stadtmarketing GmbH / Marek Kruszewski

Celle
I Celle finns Europas längst sammanhängande sträcka korsvirkeshus, som minner om svunna tider. I staden kan du strosa i Gamla stans mysiga butiker och restauranger och uppleva stadens vackra slott. Celle är dessutom en viktig del av Bauhaus-historien, konstskolan som i år firar 100 år.

Guide till norra Tyskland – nio städer du inte får missa
Bauhaushus i Celle. FOTO: © Celle Tourismus und Marketing GmbH

Goslar
Stadens historiska arkitektur med smala gator och halvtimrade hus kastar dig bakåt i tiden. Här anordnas en mängd olika evenemang vilket gör staden till ett perfekt besöksmål. Väl här får du inte missa den lokala ölen Gosebier, samt ett besök i gruvan Rammelsberg som är ett av UNESCO:s världsarv.

Göttingen
I Göttingen kan du njuta av din vistelse genom att gå på teater, kabaréer och konserter varvat med mysiga cafébesök och bra shopping. För dig som gillar god mat finns här delstatens enda restaurang med en Michelinstjärna – Restaurant Augusta.

Hameln 
Kanske känner du igen Hameln från den medeltida sägnen ”Råttfångaren i Hameln”, som blivit känd genom bröderna Grimms tolkning. Sagan är en stor del av Hamelns identitet, och det finns bland annat ett museum om sagan samt guidade turer där du får gå i sagans fotspår.

Guide till norra Tyskland – nio städer du inte får missa
Råttfångaren i Hameln spelas på stadens torg. FOTO: © Malen Marketing und Tourismus GmbH

Hildesheim
Hildesheim är en stad med gamla anor med de ståtliga katedralerna Michaelis och Ma- riendom, på vilken den berömda tusenåriga rosenbusken växer. Dessa två kyrkor är även upptagna i UNESCO:s världsarvslista.

Lüneburg
I den gamla hansastaden Lüneburg blandas ungdomlig stämning med medeltida arkitektur. Här finns ett av norra Tysklands vackraste och största rådhus från medeltiden, men även många trendiga butiker och härliga pubar.

Wolfenbüttel
Lilla Wolfenbüttel bjuder in till aktiviteter som cykling, simning, golf och paddling – varför inte kombinerat med en picknick på någon av de gräsbeklädda vallarna? I staden finns sevärdheter som Hertig August biblioteket och Lessing-huset, men mest känt är kanske Jägermeisters fabrik. Är du nyfiken pa̙? hur den svarta drycken tillverkas kan du gå en guidad tur i fabriken.

Guide till norra Tyskland – nio städer du inte får missa
Slott i Wolfenbüttel. FOTO: © Celle Tourismus und Marketing GmbH

Autostadt Wolfsburg
Förutom dessa nio städer ingår även Volkswa- gens fabrik och upplevelsepark i Wolfsburg i förbundet. Här visas koncernens olika model- ler upp tillsammans med bilens historia.

Guide till norra Tyskland – nio städer du inte får missa
Autostadt Wolfsburg. FOTO: © Autostadt GmbH / Anja Weber

Läs mer om ”Nio + 1 Historiska städer” här! 

Ta tåget till norra Tyskland

Du kan boka dina tågbiljetter på:– europarunt.se/tyskland-interrail 
– snalltaget.se
– bahn.de

Tysklands största tåglinjer

Det är enkelt att ta sig runt i Tyskland via tåg, vilket denna karta visar. Här är Tysklands största tåglinjer!

Ladda ner kartan i pdf här! 

Guide till norra Tyskland – nio städer du inte får missa

Tysklands vackra tågsträckor

I Tyskland finns det många tågsträckor som är så vackra att de är värda ett besök i sig. På den här kartan kan du se de olika sträckorna!

Ladda ner kartan i PDF här! 

Guide till norra Tyskland – nio städer du inte får missa

Tysklands 16 vackraste tågsträckor

Tysklands första tågdestination: Din guide till vackra Hamburg

Vill du veta mer om att resa hållbart i Tyskland? Klicka här! 


Text: Tyska turistbyrån • 2019-10-16
PartnerFantastiska TysklandUpplev Tyskland med tåget

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen