Annons
Annons
Annons
Vackra Lübeck Foto: Shutterstock

Vackra Lübeck Foto: Shutterstock

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Här är Lübecks gömda skatter

Upptäck Lübeck från ovan, från en dold bakgata eller i ett nytt ljus. Oavsett vad – så här har du aldrig upplevt den nordvästtyska pärlan förut.

Text: Tyska turistbyrån • 2018-06-13 Uppdaterad 2021-06-23

Många svenskar har varit i Lübeck, och kanske främst i jultider. Men under hösten finns många nya och spännande saker att upptäcka. Här är våra tre bästa tips på aktiviteter och platser du kanske inte kände till.  

1. Gränder och dolda vrår

Lübecks äldre stadsdelar är inte svåra att hitta till och är för de flesta turister en given punkt på att göra-listan. Men bakom varje hörn finns flera spännande platser, torg och gator att upptäcka – om man hittar dem vill säga.

Gamla stan i Lübeck har sitt ursprung kring 1200-talet. Dess arkitektur och välbehållna byggnader har gjort att staden fått en plats på Unescos världsarvslista. Det är en välbesökt plats och ett perfekt utflyktsmål att strosa runt på.
Men för dig som vill uppleva gamla stan på ett nytt sätt finns flera guidade turer att haka på.
Vill du till exempel fokusera på just den unika omgivningen, och hitta nya gränder och skrymslen, kan du ta en tur som heter ”Alleys & courtyards”. Här lämnar du välbekanta och livliga gator till förmån för en liten gränd som leder vidare till ytterligare en liten gränd, och så vidare. Risken att du villar bort dig är stor men chansen att du hittar en mysig och lugn liten oas är större.
Här kan du läsa mer

Ett annat roligt sätt att ta sig runt Gamla stan är att gå med på en kostymtur. Här visar olika karaktärer, som bott på platsen förr, upp sin stad och berättar om hur de levde. Möt till exempel fru Alsheyde, en kvinna som har flera läskiga historier, eller kanske sägner, att berätta om. Eller ta rygg på doktor Grabow som rör sig bland mycket folk i sitt arbete och därför kan berätta om alla invånare och deras hemligheter. 
Här kan du läsa mer

Här är Lübecks gömda skatter
Med hjälp av en guidad tur kan du hitta gamla stans gömda platser. Foto: LTM – Dreisbach

2. Lübeck från ovan

Om du vill få en hisnande upplevelse och samtidigt njuta av en underbar utsikt över Lübeck är ett besök i den före detta kyrkan St. Peter ett tips. Den 800 år gamla byggnaden tjänade som kyrka fram till 80-talet. Nu är den istället en populär lokal för konserter och event. Vad många inte vet är att den också är en förträfflig utsiktsplats. 50 meter upp, via en hiss, kommer du till en liten plattform. Här får du garanterat den bästa vyn över Lübeck, När vädret är klart kan du till och med se hela vägen till Östersjön. 
Här kan du läsa mer.

Här är Lübecks gömda skatter
Ta hissen upp i St Peterskyrkan för stans bästa utsikt. Foto: LTM_Michael-Mehle

3. Bland drakar och ljussken

Nog för att Lübeck bjuder på event och marknader under julen, men även hösten har sina guldkorn.
Två favoriter är dels den spektakulära ljusfestivalen, Magic of Light,  där du får uppleva Lübeck i strålkastarljuset – minst sagt. Under två kvällar i september, utsmyckas Godewindparken med lampor fästa i träd, broar, gräset och alla andra ställen där de får plats. Tillsammans med fyrverkerier lyser de upp höstmörkret på ett nästan magiskt vis. 
Eventet är gratis så det är bara att komma som du är. 
Här kan du läsa mer.

En vecka senare, 28–30 september, kan du besöka drakfestivalen. Det är inte eldsprutande sagoväsen utan desto vackrare, flygande tygdrakar som är i fokus. Det är en färgfylld tillställning som inviger hösten på bästa sätt. Eventet håller till på stranden utanför Lübeck och här kan du äta gott, lyssna på musik och bara umgås. För barn finns det också möjlighet att göra sin egen drake.
Det är gratis att både delta och komma som besökare. Både proffs och amatörer är välkomna i uppvisningen, så vässa flygkunskaperna och häng på!    
Här kan du läsa mer.

LÄS MER OM KULINARISKA TYSKLAND HÄR

Här är Lübecks gömda skatter
Drakfestivalen på stranden i Lübeck är en färgfylld historia. Foto: K.E.-Voegele

Så tar du dig hit!

Det är enkelt att ta sig till Lübeck från Sverige. Antingen tar du båt med Stena Line till Kiel eller Rostock. Därifrån är det sedan 10 respektive 12 mil att köra. Eller så kör du via Danmark. Du kan även ta flyget till Lübeck-Blankensees flygplats, även kallad Hamburg-Lübeck, som ligger 8 kilometer söder om staden.

 

LÄS OM FLER RESMÅL I TYSKLAND HÄR

Här är Lübecks gömda skatter

Text: Tyska turistbyrån • 2018-06-13
PartnerFantastiska Tyskland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen