Annons
Annons
Annons
Spreewalds vackra natur. Foto: ©PeterBecker

Spreewalds vackra natur. Foto: ©PeterBecker

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Hitta lugnet i Spreewalds vackra natur

Oavsett om du är ute efter avkoppling, äventyr eller bara vill upptäcka nya vackra miljöer hittar du det i idylliska Spreewald. Hit tar du dig på cirka 9,5 timmar från Malmö med tåg, ett miljövänligt alternativ till flyget.

Text: Tyska turistbyrån • 2019-10-09 Uppdaterad 2021-06-23

Inlandsdeltat Spreewald som breder ut sig cirka 100 kilometer söder om Berlin kallas ibland för Tysklands gröna Venedig – med all rätt. Regionen består bland annat av 1 600 kilometer vattendrag som slingrar sig genom höga skogar, gröna åkrar och idylliska bostadsområden. Ett perfekt resmål både för naturälskaren, spänningssökaren och den som söker avkoppling. Landskapet formades under senaste istiden och har förklarats som UNESCO-biosfärområde för att skydda områdets flora och fauna.

Oavsett om du upplever Spreewald till fots, från cykelsadeln eller genom att paddla fram i vattnet kommer du att få valuta för pengarna. Du kan även boka en tur med traditionell flodbåt genom gamla alskogar och fram till romantiska utflyktsmål. Från maj till september trafikeras dessutom sträckan från Lübbenau/Spreewald till friluftsmuseet i Lehde av Tysklands enda linjetrafik per Spreewald-eka. Det är den vackraste och mest miljövänliga förbindelsen mellan de två orterna. 

Hitta lugnet i Spreewalds vackra natur
Ta in omgivningarna genom att paddla längs de slingrande vattendragen. Foto: ©PeterBecker

Testa Spreewalds lokala delikatesser

Spreewald är känt för sitt utsökta kök med traditionella recept som gått i arv i generationer. Under DDR-tiden var regionen välkänd för sina speciella inlagda gurkor, Spreewaldgurkorna, som har funnits i området sedan 700-talet. Än idag produceras flera tusen ton gurka i Spreewald varje år. I Lehde hittar du Tysklands enda gurkmuseum där du kan få smaka på olika inläggningar. Här anordnas även en gurkfestival, på vilken en ny gurkdrottning kröns varje år.

Fisket har länge varit Spreewalds signum och många restauranger serverar ett brett utbud av fiskrätter, som till exempel gädda, ål, gös, abborre och sutare. Inlagd stekt strömming är en lokal specialitet, liksom de fluffiga pannkakorna med frukt som kallas hefeplinse.

Hitta lugnet i Spreewalds vackra natur
Testa hefeplinse, fluffiga pannkakor med frukt. Foto: ©PeterBecker

Att ha ett hållbart jordbruk och ett ansvarsfullt förhållningssätt till naturen är självklart för regionens lantbrukare. Här finns många ekologiska gårdar som säljer eller serverar lokalproducerade produkter, och flera av hotellen och restaurangerna i trakten har ett utpräglat hållbarhetstänk.

Ständigt närvarande kulturarv

Som turist i Spreewald blir du kanske förvånad över att vägskyltarna är skrivna på två olika språk. Regionen utgör en del av det historiska landskapet Niederlausitz och har sedan medeltiden bebotts av den västslaviska folkgruppen sorber. Numera har majoriteten tyska som modersmål, men lågsorbiska är officiellt minoritetsspråk i vissa kommuner. De sorbiska beteckningarna på vägskyltarna vittnar om regionens starka band till sina rötter.

I de flesta orter vårdas det sorbiska kulturarvet med årliga traditionella fester. Då bär invånarna med stolthet den praktfulla sorbisk/wendiska folkdräkten som tillverkas och säljs än idag. Även den yngre generationen har anammat traditionerna och för dem vidare. Är du nyfiken på hur sorbernas liv såg ut bör du besöka friluftsmuseet i Lehde, där du kan se gamla välbevarade sorbiska gårdar. Temat är ”Välkommen till 1800-talet” och du som vill får prova på att leva som de sorbiska bönderna gjorde. Du kan även testa att mjölka, springa i träskor eller bygga en äkta sorbisk timmerstuga.

Hitta lugnet i Spreewalds vackra natur
Traditionen med den sorbiska folkdräkten lever kvar än idag. Foto: ©PeterBecker

Spreewald på vintern

Att se Spreewald i vinterskrud är en unik upplevelse. Vad sägs om en båttur på kanalerna invirad i en varm ullpläd medan du lyssnar till båtförarens spännande berättelser? Eller en stillsam kanottur längs glittrande vattendrag? Eller varför inte unna dig en avkopplande dag på någon av regionens wellnessanläggningar? Vintertid lockar det nog lite extra att besöka Spreewald Therme i orten Burg, där du kan slappna av i varma mineralbad och njuta av både bastu, ångbad och massage.

Välkommen till Spreewald! 

Läs mer om Spreewald på spreewald.de/en/!

Hitta lugnet i Spreewalds vackra natur
Paddla genom Spreewalds vattendrag. Foto: ©PeterBecker

Med tåget till Spreewald

Här kan du boka dina tågbiljetter till Spreewald: 

www.europarunt.se/tyskland-interrail
www.snalltaget.se
www.bahn.de

Tysklands största tåglinjer

Det är enkelt att ta sig runt i Tyskland via tåg, vilket denna karta visar. Här är Tysklands största tåglinjer!

Ladda ner kartan i pdf här! 

Hitta lugnet i Spreewalds vackra natur

Tysklands vackra tågsträckor

I Tyskland finns det många tågsträckor som är så vackra att de är värda ett besök i sig. På den här kartan kan du se de olika sträckorna!

Ladda ner kartan i pdf här! 

Hitta lugnet i Spreewalds vackra natur

Tysklands 16 vackraste tågsträckor

Guide till norra Tyskland – nio städer du inte får missa

Vill du veta mer om att resa hållbart i Tyskland? Klicka här! 


Text: Tyska turistbyrån • 2019-10-09
PartnerFantastiska TysklandUpplev Tyskland med tåget

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen