Annons
Annons
Annons
Lübecks kulinariska pärlor har något för alla smaker. Foto: Istock

Lübecks kulinariska pärlor har något för alla smaker. Foto: Istock

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Kulinariska Lübeck – 3 favoriter i vacker hamnstad

Historiska Lübeck tros vara marsipanens hemort och är även känd för att ha några av de bästa julmarknaderna i norra Tyskland. Men staden har mer att erbjuda än sockerkickar och glühwein (kryddat vin). Här är tre smakfulla tips.

Text: Tyska turistbyrån • 2018-06-21 Uppdaterad 2021-06-23

Det finns många anledningar att besöka Lübeck. Närheten till Sverige och att man kan resa hit med färjan och skippa flyget är en. Att staden sjuder av medeltida charm, är fylld med romantiska gränder och har en världsarvsskyddad stadskärna är ytterligare några. Addera en stadsbild som gett Lübeck smeknamnet “Nordens Venedig”, maritim nostalgi och ett fullspäckat festivalår och du har tre till.

Staden bjuder även på kulinariska pärlor och har något för alla smaker – oavsett om du suktar efter en påkostad middag på en Michelinkrog eller en kaloristinn burgare från en food truck. Här listas tre favoriter för dig som vill upptäcka Lübeck genom smaklökarna.

Schiffergesellschaft

Schiffergesellschaft ligger i ett vackert stadshus med anor från 1400-talet. Lokalen brukade vara mötesplats för seglare och handelsmän och har behållit sitt maritima tema, vilket går igen både på menyn och inredningen. Som dessert beställer du in en plettenpudding – en sorts traditionell kaka som ofta görs med hallon, aprikospuré och crème bavaroise. Under hösten kan du också avnjuta en traditionell måltid med kål som huvudråvara.

Här kan du läsa mer om restaurangen.

Prova det berömda Rotspon-vinet

Hur kommer det sig att ett franskt vin blivit berömt i en tysk handelsstad? Förmodligen har det att göra med de svala temperaturerna i Lübecks många vinkällare. Lübeck har varit en betydelsefull handelsstad ända sedan medeltiden men det var inte förrän på 1500-talet som rödvin började bli en av de viktigaste varorna. Ytterligare några århundraden senare, när Napoleon invaderade staden och länsade vinförråden märkte man något egendomligt: Det röda vinet som lagrats i Lübeck smakade bättre än samma viner hemma. Sedan dess har Rotspon-vinet, som är unikt för Lübeck, blivit lite av en kändis bland vinkonnässörer världen över. I gamla staden finns flera vinhus där du kan avnjuta ett glas, gärna tillsammans med en bit marsipan…

Nyfiken, här kan du läsa mer.

Relaxa i en av stadens många barer

Skön stämning, cool musik och välblandade drinkar. Få saker passar så bra som att avrunda med en cocktail efter en lång dag med sightseeing. I Lübeck finns gott om trendiga barer med skön atmosfär. Några rekommendationer är: Hotellbaren på nyöppnade Motel One Hotel, mysiga Matilda’s som bjuder på innovativa cocktails och känguruburgare samt Dietrichs som har över 50 typer av whiskey och mer än 200 sorter av gin.

Nyöppnade Motel One Hotel
Mysiga Matilda’s
Dietrichs med sitt breda utbud

LÄS MER OM KULINARISKA TYSKLAND HÄR

Så reser du till Lübeck

Det är enkelt att ta sig till Lübeck från Sverige. Antingen tar du båt med Stena Line till Kiel eller Rostock. Därifrån är det sedan 10, respektive 12 mil att köra. Eller så kör du via Danmark. Du kan även ta flyget till Lübeck-Blankensee flygplats, även kallad Hamburg-Lübeck flygplats, som ligger 8 kilometer söder Lübeck.

FLER TIPS TILL TYSKLAND – HITTAR DU HÄR

Kulinariska Lübeck – 3 favoriter i vacker hamnstad

Text: Tyska turistbyrån • 2018-06-21
PartnerFantastiska Tyskland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top