Annons
Annons
Annons
Foto: TA.SH

Foto: TA.SH

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Mellan himmel och hav – här är norra Tysklands övärld

I Schleswig–Holstein i norra Tyskland möts Östersjön och Nordsjön, vilket ger perfekta förutsättningar för ett frodigt öliv. Här är tre öar och halvöar som du borde besöka i höst.

Text: Tyska turistbyrån • 2018-06-21 Uppdaterad 2021-06-23

Delstaten Schleswig–Holsteins ypperliga läge vid havet gör att här finns många spänande öar strandnära orter att besöka. Vi har valt ut våra tre favoriter som lämpar sig väl för besök både på sommaren, men också under höst och vinter. 

Helgoland: 

Ön Helgoland är en karg men magisk plats. Gråa, kala klippor möter sandstränder i ett vackert och varierande landskap. Helgoland är perfekt som en del av en rundresa i Nordtyskland, eller för att utforska för sig självt under några dagar. Många kallar den för “den hemliga ön”, på grund av att den är oexploaterad och inte så omskriven, trots att fina förutsättningar finns.
Vill du uppleva hela ön gör du bäst i att ta ett turisttåg runt. Turen tar cirka 60 minuter och täcker in öns guldkorn. Det finns också båtturer som är mycket trevliga. Det avgår fem turer per dag och det kostar 200 kronor. 

Så hittar du hit: Till Helgoland och Schleswig–Holstein tar du dig enklast med bil och färja, Stena Line trafikerar sträckan Göteborg – Kiel. Till Helgoland kan du sen ta färja från till exempel Hamburg eller Cuxhaven.

LÄS MER: Allt om Helgoland

Westerhever: 

Där land slutar och havet tar sin början, där ligger byn Westerhever på halvön Eiderstedt. Vissa skulle säga att detta är jordens sista utpost, men det kan tyckas något dramatiskt. Dock är miljön karg och stenig, men det är inte alls så hårt som det låter. Faktum är att detta är en plats där man får lugn och ro, och där man kan återhämta sig.

När det kommer till boende är ett tips att inackordera dig hos någon av de bofasta invånarna. Hyresvärdarna gillar att berätta för sina gäster om hur livet i Westerhever såg ut förr, och idag. Det är ett trevligt sätt att komma nära lokalbefolkningen och få ut mer av ditt besök.

Ett besök vid fyren Westerhever Leuchturm är givet. Den rödvita fyren har stÙ�tt här i över 100 år och är ett riktigt signum för ön. På grund av elektrifieringen flyttade den sista fyrmästaren här ifrån 1979, men husen står trots det inte tomma. Idag är de istället bebodda av anställda på Vadehavets skyddsstation. 

På natten, med god sikt, syns den 40 meter höga fyren på fem mils avstånd och ger en fin inramning till Westerhever. 

Så hittar du hit: Westerhever på halvön Eiderstedt längs Nordsjökusten tar du dig enkelt till via Danmark eller färja till Kiel från Göteborg.

Här kan du läsa mer.

 

Mellan himmel och hav – här är norra Tysklands övärld
Fyren i Westerhever är värt ett besök. Foto: TA.SH

Fehmarn

Fehmarn är delstaten Schleswig-Holsteins enda ö i Östersjön. Det mest karaktäristiska för ön är ändlösa stränder och vacker natur, året om.
Hösten är en spännande tid på Fehmarn, och olika evenemang och aktiviteter duggar tätt.
I september kan du bland annat uppleva en veteranbilsutställning (8 september 2018) eller en tävling i vindsurf (1-9 september 2018) där man surfar i så hög hastighet som 80 km/h. Många kallar evenemanget för havets Formel 1.
Är du här lite senare på året finns hålls en klassisk tysk julmarknad mellan 29 november till 30 december (2018). Omsorgsfullt inredda stånd och över 100 granar gör att julstämningen går att ta på. 

Så hittar du hit: Fehmarn är kanske inte helt obekant men för vissa svårt att placera, men säger man Puttgarden ringer det nog en klocka. Puttgarden som också ligger på norra sidan av ön är den tyska ankomsthamnen för färjelinjen från Danmark, Rødby–Puttgarden.

Läs mer om Fehmarn

Mellan himmel och hav – här är norra Tysklands övärld
Foto: TA.SH

Missa inte maten! 

Tyskland är ett riktigt matmekka. Faktum är att Tyskland är det land efter Frankrike som lyckats få flest Michelin Guide-restauranger i hela Europa, och Schleswig-Holstein har minst sagt dragit sitt strå till stacken. Många av topprestaurangerna ligger i hamnstaden Hamburg, men några finns också på andra ställen i Schleswig-Holstein. Här finns totalt 13 stycken stjärnrestauranger, varav tre stycken med två stjärnor var och resterande tio har en stjärna. 

Stjärnrestauranger att besöka: 

Pier 6, Bremerhaven
Weinwirtschaft Kleines Jacob, Hamburg Nienstedten
Lisette, Groß Nemerow
Philipps, Hamburg
Casse-Croüte, Hamburg
Pades Restaurant, Verden
Dorfkrug, Hamburg
Grand 1904, Lübeck-Travemünde
Stock’s Fischrestaurant, Hamburg

LÄS MER OM KULINARISKA TYSKLAND HÄR

Mellan himmel och hav – här är norra Tysklands övärld
Njut av lugnet på wellnessanläggningen Meerwasser-Wellenbad i Eckernförde. Foto: TA.SH

Tips!

Ta med hela familjen på resan. I Schleswig-Holstein finns flera roliga aktiviteter för stora och små familjemedlemmar. I Eckernförde ligger vattenparken Meerwasser-Wellenbad. Här finns både inom- och utomhusbad, en utmanade och rolig 75 meter lång rutschkana och bastu för den som vill slappna av och värma sig en stund. Inträde kostar 40 kronor för vuxna och 20 kronor för barn.
Här kan du läsa mer.

Ett annat populärt utflyktsmål finns i Kaltenkirchen. Även här är det bad som gäller i vattenparken HolstenTherme. Parken är även känd för sin fantastiska relaxavdelning, med möjlighet till bastubadande i inte mindre än sex olika bad med temperaturer från allt mellan 65 till 100 grader. Avsluta gärna dagen i det lugna poolområdet.
Här kan du läsa mer.

LÄS OM FLER RESMÅL I TYSKLAND HÄR

Mellan himmel och hav – här är norra Tysklands övärld

Text: Tyska turistbyrån • 2018-06-21
PartnerFantastiska Tyskland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top