Annons

FOTO: t.v.: Stefan Schlumpf, t.h.: Engadin Tourismus

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Switzerland Tourism
Partner

Schweiz: Stanna längre – upptäck mer

Snösäker skidåkning, god mat och besök i flera av Schweiz mytomspunna skidorter under en och samma resa. Med ett Swiss Travel pass kan du stanna längre och uppleva ännu mer av Schweiz fantastiska vinteraktiviteter.

Text: • 2024-01-08 Uppdaterad 2024-01-08

Genom att stanna längre på plats i Schweiz och ta tåget mellan resmålen slår du dessutom ett slag för miljön. Större delen av våra rese-utsläpp härstammar från resan till och från ett destinationsland vilket gör det miljösmartare att resa en gång och stanna längre.

Att resa runt med tåg i Schweiz öppnar dörren till en variationsrik resa med nästintill oändliga valmöjligheter när det gäller platser och upplevelser. Från Sverige avgår dagligen flera flighter direkt till Schweiz. Flest flighter går till Zürich, flygtid cirka 2,5 timmar. Härifrån når ni hela landet snabbt och enkelt direkt från flygplatsens tågstation – inget annat land i världen har nämligen ett lika välutbyggt järnvägsnät som Schweiz i förhållande till landyta.

Tar ni morgonflighten från Stockholm kan ni tidig eftermiddag samma dag rulla in i orter som Andermatt, Davos, St. Moritz eller Engelberg och med lite tur hinna med några eftermiddagsåk innan det är dags för afterski, följd av en vällagad middag och slutligen nattsömn under tjocka duntäcken.


Upplevelser från första parkett

Schweiz tåg är kända för att vara rena, mycket bekväma och för att de plogar sig fram dit de ska även när det har kommit massiva mängder med snö. Med ett Swiss Travel Pass kan ni under åtta dagar åka runt i Schweiz på en enda biljett som gäller för all kollektivtrafik – tåg, buss och båt – en oslagbar möjlighet för dem som i ett behagligt tempo vill utforska landets mångsidiga kultur och skiftande landskap under en och samma resa.

Att uppleva den schweiziska naturen från tågsalongen är att uppleva den från första parkett. Schweiz järnvägsnät slingrar sig förbi högresta berg, mysiga dalgångar, spegelblanka sjöar och pittoreska byar. De magnifika vyerna avlöser varandra och gör tågresan till en upplevelse i sig själv.

Ikoniska Glacier Express

Givetvis finns det några tåglinjer i det schweiziska järnvägsnätet som sticker ut lite extra. En av dem är ikoniska Glacier Express med sina stora panoramafönster och som går mellan de klassiska skidorterna Zermatt och St. Moritz, båda kända för exklusiva butiker och hotell men framför allt för skidåkning i toppklass.

En annan känd linje är Bernina Express som går från Chur i Schweiz till Tirano i Italien och även med denna linje når man fina St. Moritz. Vackra stenbroar lagda över forsande vattendrag, vindlande bergstunnlar och glittrande snölandskap högt upp bland bergen, är några av höjdpunkterna under resan.

The Golden Line sträcker sig från Luzern – några mil söder om Zürich – till Montreux vid Genèvesjön. På vägen passerar man staden Interlaken med enkel anslutning till Wengen, Grindelwald och Mürren – alla tre orter med riktigt fin åkning i både pist och offpist och dessutom med spektakulär utsikt över mäktiga Eiger och dess berömda nordsida.


Glaciärexpressen åker över Landwasserviadukten, som är med på listan över UNESCOs världsarv. FOTO: Stefan Schlumpf.
Tåglinjen Bernina Express går från Chur i Schweiz till Tirano i Italien. FOTO: Tobias Ryser.

Värmande sol och lokala specialiteter

Solsken finns det ofta gott om bland de snögnistrande bergstopparna. Vill ni fånga lite extra sol under er rundresa rekommenderas varmt en tur ner till vackra Ticino. Här, där Alperna möter Medelhavet, är temperaturen högre, soltimmarna fler och maten tydligt inspirerad av grannlandet i söder, Italien.

Men mat och vin ligger schweizarna varmt om hjärtat oavsett var man befinner sig i landet. De schweiziska vinerna håller hög internationell klass och är faktiskt så omtyckta av landets befolkning (och dess turister!) att ytterst lite går på export, vilket är synd för oss svenskar. Maten är ofta lokalproducerad och variationsrik. Här finns allt från klassiska specialiteter som raclette och rösti till rätter i gränslandet mellan nytänkande och traditionell kokkonst. Runt om i landet ligger gourmetrestaurangerna tätt och över 130 stycken har fått en stjärna i Guide Michelin. En handfull av dem ligger högt upp bland alptopparna.

Andermatt by night. FOTO: Andermatt Tourismus.

Läs mer om vad du kan uppleva i Schweiz här!


Text: • 2024-01-08
PartnerSchweiz

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen