Annons
Annons
Annons
Cykla eller ta dig fram på annat sätt mellan vinodlingarna. Copyright: SUT Tourismus e.V.

Cykla eller ta dig fram på annat sätt mellan vinodlingarna. Copyright: SUT Tourismus e.V.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Ta tåget till tyska vingårdar och Bauhausarkitektur

Vill du uppleva fantastisk natur, ikonisk arkitektur och unika vingårdar? Då bör du besöka den tyska delstaten Sachsen-Anhalt, där bland annat landets nordligaste vindistrikt ligger.

Text: Tyska turistbyrån • 2020-09-01 Uppdaterad 2021-06-23

                                                                         
Information angående coronapandemin
Klicka här för att ta del av aktuell information om Sachsen-Anhalt och pågående pandemi, och hur regionens verksamheter och evenemang håller öppet.     
Här kan du få mer information om resor till hela Tyskland under pandemin.  
                                                                         

I centrala Tyskland ligger delstaten Sachsen-Anhalt, med städer som bland andra huvudstaden Magdeburg, Halle (Saale) och Dessau-Rosslau. Men här finns även vindistriktet Saale-Unstrut som lockar många besökare varje år.    

Till Sachsen-Anhalt tar du dig smidigt och miljövänligt med tåget. Från Malmö tar det cirka 9,5 timmar till Magdeburg, med byten i Köpenhamn, Hamburg och Wittenberge.

Tysklands nordligaste vinregion

Saale-Unstrut är Tysklands nordligaste vinregion och sträcker sig mellan delstaterna Sachsen-Anhalt, Thüringen och Brandenburg. Vinregionen är omkring 780 hektar stort och ligger i ett vackert landskap mellan floderna Saale, Unstrut, Weiße Elster och Ilm.

Ta tåget till tyska vingårdar och Bauhausarkitektur
Otrolig utsikt över Unstrutdalen. Copyright: SUT Tourismus e.V.

I Saale-Unstrut har man odlat vin i över tusen år, tack varje de många soltimmarna och den låga nederbörden. Totalt odlas över 60 olika druvsorter här, varav omkring 75 procent utgörs av gröna druvor som Pinot Blanc, Riesling och Pinot Gris. Druvorna ger vinet en unik och fruktig doft, och en lätt smak som gör det enkelt kan kombinera med många maträtter. De vanligaste vinerna som produceras är vita och torra, men det förekommer även båda röda viner och mousserande.

Väl här får du inte missa att resa till någon av vingårdarna som ligger här för att lära dig mer om vinproduktion och kanske framför allt för att smaka på det goda vinet. Några av de vingårdar du kan besöka är Winzervereinigung FreyburgUnstrut eG, Kloster Pforta och Herzoglicher Weinberg.

I Saale-Unstrut finns dessutom en av landets största tillverkare av mousserande vin – Rotkäppchen (Rödluvan) Sektkellerei i Freyburg. Här kan du, förutom att smaka på det goda mousserande vinet, följa med på en guidad tur som anordnas dagligen.

Ta tåget till tyska vingårdar och Bauhausarkitektur
Vinodling i Saale-Unstrut. Copyright: GNTB/ Felix Meyer

Följ vinrutten Saale-Unstrut

För att det ska vara enkelt ta sig runt mellan de drygt femtio vingårdarna i regionen utan att missa några guldkorn, har man skapat den sextio kilometer långa vinrutten Saale-Unstrut. Den börjar i Memleben och tar dig sedan förbi platser som Nebra, Freyburg och Naumburg innan den avslutas i Bad Sulza.

Förutom att vinälskare gärna följer vinrutten är den även populär för såväl natur- som kulturintresserade. Vinruttens vägar slingrar sig fram i de grönskande floddalarna, och bortsett från vingårdarna finns det även många sevärdheter längst med vägen. Några av dessa är katedralen i Naumburg, som är ett av UNESCO:s världsarv sedan 2018 och det sagolika slottet Neuenburg i Freyburg.

Läs mer om vinregionen och vilka vingårdar du kan besöka här! 

Ta tåget till tyska vingårdar och Bauhausarkitektur
Slottet Neuenburg i Freyburg. Copyright: Welterbeverein SUT

Bauhaus i Dessau

När du befinner dig i Sachsen-Anhalt kan du även passa på att besöka Dessau. Staden har mycket att erbjuda men är nog framför allt känd för att vara Bauhausskolans hemstad under dess glansdagar 1925–1932. Skolan kom att förändra hela 1900-talets arkitektur i grunden tack vare dess nytänkande och funktionella design.

I Dessau hittar du bland annat några av de mest kända Bauhausbyggnaderna som bland annat den unika skolbyggnaden från 1926, Kornhaus, Konsumgebäude och lärarbostäderna Mesterhäuser.

Ta tåget till tyska vingårdar och Bauhausarkitektur
Det unika Kornahaus vid Elbefloden. Copyright: Bauhaus Dessau Foundation

Under 2019 firade Bauhaus 100-årsjubileum och som en del av firandet öppnades Bauhaus Museum Dessau. Museet är ett måste för dig som är intresserad av design och arkitektur. Här kan du ta del av en av världens största Bauhaus-kollektioner i den stora museibyggnaden av glas, men även själv experimentera med färg, form och olika material. Det här är ett utflyktsmål som passar alla – oavsett ålder!

Här kan du läsa mer om vad du kan uppleva i Dessau! 

Ta tåget till tyska vingårdar och Bauhausarkitektur
Upplev spännande utställningar och experiment på Bauhaus Museum i Dessau. Copyright: Michael Deutsch
Här kan du läsa mer om vad du kan se och uppleva i regionen Sachsen-Anhalt! 

Med tåget till Sachsen-Anhalt

Här kan du boka dina tågbiljetter till Sachsen-Anhalt och resten av Tyskland: 

www.europarunt.se/tyskland-interrail
www.snalltaget.se
www.bahn.de


Text: Tyska turistbyrån • 2020-09-01
Partner

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen