Annons
Annons
Annons
Annons
Tyska turistbyrån

Tyska turistbyrån

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Tysklands 16 vackraste tågsträckor

I Tyskland finns många tågsträckor som verkligen uppfyller uttrycket "resan är målet". Här är några av de vackraste.

Text: Tyska turistbyrån • 2019-11-06 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Tips: Tågsträckorna vi har beskrivit är inritade i nedanstående tågkarta – ladda ned den. 

1. Bayerische Waldbahn

Denna järnväg tar dig fram mellan de gröna skogarna i Bayernområdet och förbinder Arber-regionen och nationalparken Bayerischer Wald, som ligger uppe i bergen, med stÙ�derna Deggendorf och Plattling. Waldbahn-sträckan trafikeras av fyra olika linjer. Vår favoritsträcka på denna linje är Bayerisch Kanada. Den leder genom Regendalen och längs floden Schwarzer Regen och orörd naturskönhet. Här hittar du också många matställen, varför sträckan kallas “nöjeslinje”.    
Läs mer här!

Tysklands 16 vackraste tågsträckor
Mittenwaldbahn/Zugspitzbahn: Foto: Marko T. Wramén

2. Brockenbahn

Detta ångloksdrivna tåg tar dig fram längst en smalspårig järnväg i Harz underbara bergslandskap, en upplevelse du inte vill missa. Den 14 mil långa sträckan trafikeras av tio ånglok samt modernare lok och rälsbussar. Specialtåg vid advent, jul, nyårsafton och påsk erbjuds mycket speciella tågupplevelser. Några kulinariska höjdpunkter är bland annat whiskyprovning, en chokladbil eller sparrisfärden.    
Läs mer här!

Tysklands 16 vackraste tågsträckor
Brockenbahn. Foto: Getty Images

3. Bodenseegürtelbahn

Detta är en järnvägsförbindelse i södra Tyskland som löper parallellt med Bodensjön från Radolfzell till Lindau. Sträckan består av fyra delar. Du kan enkelt ta med dig din cykel på tåget och det är även gratis på helg och under veckodagarna från klockan 9. Längs Bodensjön finns det fantastiska cykelvägar och med tåget kan trötta cyklister enkelt åka tillbaka till startpunkten vid dagens slut.       
Läs mer här!  

Tysklands 16 vackraste tågsträckor
Bodensjön.

4. Elbetalbahn

Elbetalbahn är en järnväg som går intill floden Elbe. Här kan du bland annat ha dig från Dresden till kurorten Rathen längst med floden och Elbsandsteingebirge, en bergskedja i Tyskland och Tjeckien. Här finns den karaktäristiska sandstenen som lockar till klättring. Med en hängbana erbjuder Dresden en annan höjdpunkt när det kommer till järnvägstransporter: Banan har en höjdskillnad på 84 meter och anses vara ett historiskt landmärke för anläggningsteknik i Tyskland.
Läs mer här!

 

5. Fichtelbergbahn

Med ångtåget Fichtelbergbahn åker du via slingrande vägar till Tysklands högsta stad, kurorten Oberwiesenthal. Rutten öppnades 1897 och har sedan dess lockat många besökare, varav många kommer för att vandra. Om du är intresserad av teknik kan du välja att se ett lokstall av Fichtelbergbahn från insidan, för på stationen Kurort Oberwiesenthal kan du titta bakom kulisserna och få hemliga insikter.    
Läs mer här!

 

6. Filstalbahn

Filstalbahn är en av stommarna i den tyska järnvägen och går mellan Stuttgart och Bayerska staden Ulm. Här går flera expresståg dagligen. Sedan 2004 och fortsatt idag pågår förbättringsarbete på sträckan vilket gör det till en av Europas mest moderna järnvägar. När du är i Stuttgart bör du även ta chansen att gå med kabelbanan eller kuggstågsbanan från 20-talet till Skogskyrkogården.
Läs mer här!    

Tysklands 16 vackraste tågsträckor
Göltzschtalbron. Foto: Getty Images

7. Göltzschtal- och Elstertalbron 

Dessa magnifika broar ligger i Netzschkau i östra Tyskland. Göltzschtalbron är den största tegelbron i världen, och Elstertalbron kommer inte långt efter. Från tåget som går över broarna får du uppleva en otrolig utsikt över berg och dalar. En vandringsled leder mellan broarna genom magisk bäck- och floddalar. De inbjuder dig att lära känna ett naturligt paradis i en unik miljö.    
Läs mer här!

8. Höllentalbahn

Förutom vackra omgivningar utmärker sig Höllentalbahn genom att inte vara en helt elektrifierad tågsträcka. Än idag är det ånglok som drar tågen fram vilket är en häftig upplevelse för hela familjen. Höllentalbahn i Schwarzwald förbinder Freiburg med Donaueschingen. Det anses vara den brantaste järnvägen i Tyskland, eftersom den passerar en sträcka på 12 kilometer, med en sluttning på 400 meters höjd mellan Himmelreich (“himmelriket”) och Hinterzarten.  
Läs mer här! 

 

Tysklands 16 vackraste tågsträckor
Idylliska Schwarzwald.

9. Mittelrheinbahn

Mittelrheinbahn förbinder bland annat städerna Köln, Bonn, Koblenz och Mainz i västra Tyskland. En del av sträckan går på det som utsetts till Tysklands vackraste järnväg och som också tagit plats på UNESCOs världsarvslista. Ett måste för alla tågentusiaster! Inte bara många sevärdheter längs vägen lockar passagerarna på denna rutt, utan även många vingårdar och matställer som bjuder in till en vinprovning.      Läs mer här!

 

10. Mittenwaldbahn

För dig som är ute efter skidåkning eller annan vintersport kan Mittenwaldbahn ta dig dit. Tåget går genom delstaterna Tyrolen och Bayern, och erbjuder förutom en bekväm resa för trötta skidentusiaster också en spektakulär kuliss utanför tågfönstret.  Om du vill sträva högt kan du ta Mittenwaldbahn till Garmisch-Partenkirchen och byta där till Zugspitzbahn, som färdas på Tysklands högsta berg.
Läs mer här!

Tysklands 16 vackraste tågsträckor
Zugspitzbahn färdas på Tysklands högsta berg. Mittenwaldbahn/Zugspitzbahn: Foto: Marko T. Wramén

11. Molli-Bahn

Badorten Heiligendamm lockade tidigt många besökare, och för att det skulle gå lättare att ta sig dit byggdes år 1886 en järnvägsförbindelse från Bad Doberan. Än idag trafikeras sträckan av ångtåget Molli som tuffar fram mellan åkrar, semesterorter och härliga utflyktsmål. Vid terminalen Kühlungsborn West inbjuder Molli-museet dig till en utflykt i järnvägens historia. Om du är mer intresserad av kultur än av teknik kan du ta ett av de specialtåg där konserter eller måltider erbjuds.
Läs mer här!

 

Tysklands 16 vackraste tågsträckor
Molli-Bahn tuffar framåt genom Mecklenburg-Vorpommern. Marko T. Wramén
Tysklands 16 vackraste tågsträckor
Flygfoto över Molli-Bahn. Marko T. Wramén

12. Moseltalbahn

För dig som vill utforska vindistriktet Moseldalen är tåg det mest bekväma sättet att göra det på. Förbi blomstrande vingårdar, genom idylliska byar och längs med vackra floden Mosel slingrar sig tåget i lagom takt. 
Läs mer här!

Tysklands 16 vackraste tågsträckor
Moseltalbahn. Foto: Marko T. Wramén

13. Nationalparkbahn Sächsische Schweiz

Mellan höga klippor, vackra floder och pittoreska städer går denna tågsträcka som förbinder nationalparksregionerna Sachsen och Böhmen Schweiz. 
I Bad Schandau, besök till exempel på Kirnitzschtalbahn som är en av de minsta spårvagnsaktörerna i Tyskland med en sträcka av 8 km. Den är också den enda linjen som går in i en nationalpark och slutar vid Lichtenhainer-vattenfallet.    
Läs mer här!

Tysklands 16 vackraste tågsträckor
Magnifika Nationalparkbahn Sächsische Schweiz

14. Rheintalbahn

Det här är en av de viktigaste linjerna i den tyska tågtrafiken, både för person- och godståg. Närmare 300 tåg passerar sträckan dagligen. Ett bra alternativ för dig som vill resa snabbt genom landet, eller vidare ut i Europa. 

 

15. Rügensche BäderBahn

Det här ångtåget, mer känt som Rasender Roland, går mellan 14 stationer på ön Rügen. Tåget tar dig från Putbus till kända badorter som Binz, Sellin, Göhren och Baabe. Visste du att du kan även gifta dig under en tur i Rasender Roland?    
Läs mer här! 

Tysklands 16 vackraste tågsträckor
Rasender Roland: Foto: Marko T. Wramén

16. Schwarzwaldbahn

I sydvästra Tyskland ligger denna järnvägssträcka som går från Offenburg till Donaueschingen. Vägen är känd för sina serpentinvägar och många tunnlar. Om du vill veta mer om tågrutten kan du ta den panoramatur “Schwarzwaldbahn-Erlebnispfad” (“upplev stig”) för att få veta mer om den händelserika och spännande historien om Schwarzwaldbahn.    
Läs mer här!  

 

Tysklands 16 vackraste tågsträckor
Naturen i Schwarzwaldbahn-Erlebnispfad.

Karta över Tysklands vackraste tågsträckor

Vill du veta mer om att resa hållbart i Tyskland? Klicka här! 


Text: Tyska turistbyrån • 2019-11-06
PartnerUpplev Tyskland med tåget

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top