Annons
Annons
Annons
Res med ångloket Harzquerbahn i Harz. Copyright: DZT/Francesco Carovillano

Res med ångloket Harzquerbahn i Harz. Copyright: DZT/Francesco Carovillano

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Unika upplevelser med tåget i tyska Sachsen-Anhalt

I tyska delstaten Sachsen-Anhalt finns allt ifrån grönskande parker med vackra slott, till höga berg som du kan ta dig till med ångloksdragna tåg. Här finns något för dig som vill uppleva unika och historiska platser på din semester!

Text: Tyska turistbyrån • 2020-07-30 Uppdaterad 2023-05-17

                                                                         
Information angående coronapandemin
Klicka här för att ta del av aktuell information om Sachsen-Anhalt och pågående pandemi, och hur regionens verksamheter och evenemang håller öppet.     
Här kan du få mer information om resor till hela Tyskland under pandemin. 

                                                                         

Sachsen-Anhalt ligger i centrala Tyskland vid floden Elbes mellersta del och är en av landets sexton förbundsländer. Här ligger bland annat städerna Magdeburg, som är huvudstad, Halle (Saale), Dessau-Rosslau och Bernburg (Saale).

Det är enkelt att ta sig hit från Sverige, och den smidigaste och mest miljövänliga resvägen hittar du i tåget. Med det tar det 9,5 timmar från Malmö till huvudstaden Magdeburg med byten i Köpenhamn, Hamburg och Wittenberge.

Historiska parker och trädgårdar

I Sachsen-Anhalt finns fler än tusen listade parker och trädgårdar, så är du intresserad av sådant är det här resmålet för dig. Bland dessa parker har de femtio mest unika och historiska valts ut av experter på området, för att tillsammans bilda nätverket Garden Dreams (Gardenträume på tyska). Varje år besöks dessa parker av över två miljoner människor och är en av många anledningar till att många reser till just Sachsen-Anhalt. 

Under 2020-2021 firar Garden Dreams 20-årsjubileum, vilket kommer att uppmärksammas på flera sätt. Det bjuds bland annat på unika konserter och festivaler i parkerna, och du kan även själv få lära dig mer om växter och hållbar odling på olika seminarium, eller genom att själv få binda kransar och buketter på något av de DIY-evenemangen som anordnas.
Läs mer om Garden Dreams här

En av Garden Dreams sevärda parker är Krumke slottspark. Här finns en hela 400 år gammal buxbomshäck som enligt experter är den äldsta i sitt slag i hela Europa. Under våren fylls parken av vackra blommor, bland annat av de stora rhododendronbuskarna som växer här. Parken har dessutom kvar fler gamla byggnader som det vackra orangeriet och Das Kavaliershaus, i vilket det finns ett härligt café med hembakta kakor och tårtor. 

Unika upplevelser med tåget i tyska Sachsen-Anhalt
Caféet i Krumke slottspark. Copyright: IMG

En av parkerna som ingår i Garden Dreams är Dessau-Wörlitz Garden Kingdom (Gartenreich på tyska). Dess unika landskap är sedan 2000 listad som ett av UNESCO:s världsarv. I Garden Kingdom ingår bland annat landskapsparkerna i Wörlitz vars trädgårdsdesign och arkitektur symboliserad upplysningen i Tyskland.

Unika upplevelser med tåget i tyska Sachsen-Anhalt
Ta dig fram på en gondol genom Dessau-Wörlitz Garden Kingdom. Copyright: Kulturstiftung Dessau-Wörlitz

På den trädfria toppen av berget Brocken finns den fantastiska botaniska trädgården Brockengärtner. I den växer omkring 1500 arter från berg runt om i världen, varav många är mycket sällsynta. Sedan 2017 är Brockengarten en del av Garden Dreams. Du kan själv besöka trädgården uppe i berget genom att ta ångloket Brockenbahn upp i bergen, och varför inte följa med på en guidad tur när du väl är här? 

Unika upplevelser med tåget i tyska Sachsen-Anhalt
Unik flora i Brockengarten. Copyright: IMG

Med ånglok genom Sachsen-Anhalt 

I Sachsen-Anhalt finns mycket att se och uppleva, och ett sätt att ta dig runt mellan sevärdheterna är med ångloken av tågoperatören HSB (Harzer Schmalspur Bahnen) i bergskedjan Harz. Det är en av de få järnvägar i världen som trafikeras av så många som 25 ånglok. 

Tåget är dock inte ett färdmedel mellan områdets sevärdheter, det är även en stor upplevelse i sig. Med tåget får du möjlighet att se mycket längst med järnvägen, och HSB anordnar bland annat temaresor med tågen, som bland annat kulinariska specialresor. En sådan är Schlemmertour (gourmetturen), och på den får du uppleva utvalda läckerheter på en resa genom romantiska Selketal tillsammans med någon du tycker om.
Läs mer om den turen här

Här kan du ta del av mer information om Harzer Schmalspur Bahnen och de olika biljettyperna.

Unika upplevelser med tåget i tyska Sachsen-Anhalt
Berget Brocken i Sachsen-Anhalt. Copyright: DZT/ Francesco Carovillano

 Välkommen till Sachsen-Anhalt! 

Här kan du läs mer om vad du kan se och uppleva i Sachsen-Anhalt

Med tåget till Sachsen-Anhalt

Här kan du boka dina tågbiljetter till Sachsen-Anhalt: 

www.europarunt.se/tyskland-interrail
www.snalltaget.se
www.bahn.de

Vill du veta mer om att vad du kan se och uppleva i Tyskland och Sachsen-Anhalt? Klicka här! 


Text: Tyska turistbyrån • 2020-07-30
PartnerCarlshamn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen