Annons
Annons
Annons
Akropolis vaktar över Aten. Foto: GNTO/Athens Acropolis/ Y. Skoulas

Akropolis vaktar över Aten. Foto: GNTO/Athens Acropolis/ Y. Skoulas

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Grekiska Statens Turistbyrå
Partner

Upptäck det genuina Grekland – kultur, mat och världsarv

Grekland är en härlig mix av influenser från Europa och Asien, från dåtid och nutid. Här finns mycket att uppleva för den som vill gräva djupare.

Text: Grekiska Statens Turistbyrå • 2018-11-19 Uppdaterad 2021-06-23

Tack vare sitt geografiska läge har Grekland alltid varit en plats där civilisationer och kulturer, från Europa till Asien, möts. Det har satt sina spår i allt ifrån landets arkitektur, konst, människors vardagsliv till mat och historia.
Här är de bästa aktiviteterna för att upptäcka det genuina Grekland.

Monument

Bortsett från de kända monument vi så ofta ser, är de mest spännande objekten sådana som vittnar om hur befolkningen levde förr och som tar besökaren tillbaka till ett vardagligt liv. Extra spännande är platser eller saker som fyllt ett praktiskt, funktionellt eller socialt behov för människor genom tiden. Väderkvarnar, broar, fontäner, offentliga byggnader eller industrier kan säga mycket om platsen man besöker. 

Upptäck det genuina Grekland – kultur, mat och världsarv
Foto: GNTO/Peloponnese, Ancient Olympia/ P.Matsouka

Arkeologiska platser

Hela Grekland i sig är mer eller mindre en stor arkeologisk plats så det är svårt att vistas här utan att ramla över olika objekt lite här och var. Eftersom att landet varit bebott i flera tusen år kan spår av mänskligheten hittas överallt. De stora arkeologiska platserna lockar varje år hundratusentals besökare. Varje plats är noga omhändertagen och landet satsar stora resurser på att bibehålla sitt arv. På de allra flesta besöksmål finns guidade turer eller annan information så att man enkelt kan ta del av en svunnen tid. 

Här är tre platser du borde passa på att besöka:

Akropolis (Aten)
Det finns flertalet akropoler i Grekland men den mest välkända är den vid Aten. Det tidigare Akropolis förstördes under 480-talet f.Kr men man återuppbyggde det några år senare.

Akropolis besöks med fördel tidigt på morgonen eller vid skymningen – då undviker du de stora turistmassorna och också hettan under varma dagar.  

Meteora (Centrala Grekland)

Meteora är ett klosterkomplex beläget i ett område omgivet av höga berg i fantastiska formationer. Hit kom munkar från östra Grekland under 1300-talet för att undkomma hotet från Turkiet, som började expandera in mot den grekiska gränsen. 
Sedan år 1988 har Meteora varit en del av UNESCOs världsarvslista – och vi kan verkligen förstå varför. 

Apollontemplet (Bassai)
Det första grekiska monumentet att upptas på UNESCOs lista var Bassai /Apollontemplet år 1986. Bassai, som betyder lilla dalgången i bergen, är en arkeologisk plats där Apollontemplet kan ses som det mest framstående byggnadsverket.  

 

 

Så blir ett objekt ett världsarv

Alla objekt på Unescos världsarvslista är utvalda och godkända enligt ett fåtal parametrar:


  • Objektets värde i form av att vara det bästa exemplet i sitt slag och som exempel på mänsklig kreativitet och intelligens. 

  • Visar på mänskliga värderingar och mänskligt arv från civilisationer som lever eller har försvunnit. 

  • Direkt kopplade till viktiga händelser i mänsklig historia. 
 

 

Upptäck det genuina Grekland – kultur, mat och världsarv
Heraklion I Knossos på Kreta är ett kulturarv av sällan skådat slag. Foto: GNTO Archive, Heraklion, Knossos

Evenemang och kultur

Grekland är ett riktigt paradis för kulturturism. Hit kan du resa för utbildning, teater, festivaler, pilgrimsresor eller för att studera naturen. 
Missa inte ett besök på den gamla amfiteatern Herodes Atticus, byggd år 161 e.kr, som ligger i anslutning till Akropolis. Här finns plats för 5 000 besökare så det är en mäktig skapelse.

Upptäck det genuina Grekland – kultur, mat och världsarv
Foto: GNTO/Athens Odeon of Herodes Atticus/ Y. Skoulas

Musem

Om du vill upptäcka det historiska Grekland under kontrollerade former finns hundratals museum av högsta klass att besöka. 
Här är två platser med intressant historia att ta del av: 

St Johns kloster (Patmos)
År 1088 e.kr uppfördes St Johns kloster ur ruinerna från det som tidigare varit ett antikt tempel. Byggnaden består bland annat av ett citadell som delvis upprättades för att skydda själva klostret från pirater som härjade i området.

Sankt Johns ligger på ön Patmos, i Greklands sydöstra hörn, och är därmed inte en lättillgänglig plats. Den är dock väl värd sin resa om du väljer att åka dit.

Delfi (Parnassos)
På 500 meters höjd vid berget Parnassos ligger staden Delfi, mest känt för sitt orakel som enligt legenden varit guden Apollons språkrör och som satt i hans tempel och gav människorna råd. Alla typer av frågor kring livet, stora som små, ventilerades med oraklet innan beslut togs. Man trodde nämligen att hon stod i direktkontakt med Apollon och att guden var förmögen att leda människorna på rätt väg.  

 

Upptäck det genuina Grekland – kultur, mat och världsarv
Atens arkeologiska museum. Foto: GNTO/Athens Archaeological Museum/ Y. Skoulas

Slott

I Grekland spelar myt och tradition, historia och kultur en ledande roll. En plats att få ta del av allt är på alla de slott och borgar som finns runt om i landet. 

Missa inte: 
Apterafortet (Chania)
Här får du ta del av det antika Grekland genom både arkitektur och miljö. Historien sitter i väggarna och här finns mycket spännande att se och uptäcka för den som är vaksam. 

Upptäck det genuina Grekland – kultur, mat och världsarv
Vid Apterafortet utanför Chania på Kreta kan du få en vacker utsikt över staden. Foto: GNTO/Chania, Crete, Aptera Fortress/Y.Skoulas

Konferens och utbildning

Grekland är en plats för kultur, konst och vetenskap, vilket är djupt rotat i landets DNA. Med den inspirerande bakgrunden har landet de perfekta förutsättningar för att agera värd för diverse möten, konferenser, utställningar och utbildningar. Atens internationella flygplats, Elefhterios Venizelos, som är i bruk sedan 2001 är en av världens mest moderna flygplatser. Den har anslutningar från världens alla hörn vilket gör det smidigt att administrera globala möten och konfenser.

Varje år hålls även många stora mässor och utställningar som Thessaloniki International Fair som är en handelsmässa med betydande plats på den globala marknaden och som lockar tusentals besökare. 

Upptäck det genuina Grekland – kultur, mat och världsarv
Foto: GNTO/Athens Zappeion/ Y. Skoulas

Gastronomi

En av de starkaste kulturella elementen i ett land är dess gastronomi. En destinations smaker är kopplat till samhällets kvalitéer, egenskaper och ekonomi och kan säga mycket om platsen i sig.

Du kanske tänker att grekiska mat är moussaka, souvlaki och grekisk sallad (chiriatiki). Men såklart finns här mycket mer än så. Grekland erbjuder både läckra och hälsosamma rätter som kan tillfredsställa de flesta matbehov. Vetenskapliga studier har också visat att grekiska mat haft positiv effekt på människors hälsa, skönhet och livslängd. Inte så illa. 

Upptäck det genuina Grekland – kultur, mat och världsarv
Testa gärna en Dakos, Kretas nationalrätt. Foto: GNTO/Dakos, Cretan appetizer/ E. Baltatzis

Text: Grekiska Statens Turistbyrå • 2018-11-19
PartnerUnderbara Grekland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen