Annons
Annons
Annons
Den vitkorniga sandstranden sträcker sig 42 kilometer runt ön. Foto: Istock

Den vitkorniga sandstranden sträcker sig 42 kilometer runt ön. Foto: Istock

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Upptäck en av Tysklands dolda öar – en pärla i Östersjön

De ändlösa sandstränderna, små fiskarbyar och den unika Bäderarkitekturen gör den soldränkta ön Usedom i Östersjön till ett resmål man inte bör missa – trots att många gjort just det hittills.

Text: Tyska turistbyrån • 2018-03-21 Uppdaterad 2021-06-23

Usedom är Tysklands näst största ö och dessutom en varm och härlig sådan. Hit lockas turister och lokalbefolkning med osedvanligt många soltimmar tack vare sitt nordöstläge, Usedom kan skryta med ett genomsnitt på 2 000 soltimmar under sommarperioden.

Börja gärna ditt besök i någon av de mysiga badresorterna. Särskilt sevärda är Ahlbeck, Heringsdorf, Bansin eller natursköna Ostseebad Zinnowitz. Här finns vackra broar att strosa över och historiska villor som låter dig ana en svunnen tid och tidigare badkultur vid Östersjön.

Även själva staden Usedom är trevlig att upptäcka. Fiskarstugorna med vasstak är typiska för byn, liksom de gamla fiskebåtarna i trä som ligger vid den 42 kilometer långa stranden, sedan den tid då öborna levde av fiske fullt ut.

LÄS MER: Allt om Usedom

Upptäck en av Tysklands dolda öar – en pärla i Östersjön
Middag äts med fördel på någon av de fina restaurangerna på pirerna längs stranden. Foto: Istock

Naturskönt

Usedoms natur präglas av kustnära skogar med mäktiga bokträd och glesa tallar, kulliga ändmorän och vidsträckta myrar och salta våtmarker. 

Du utforskar den allra bäst till fots eller med cykel. Här finns totalt 400 kilometer vandringsleder och mycket att upptäcka längs vägen. Även cykelvägsnätet är välutbyggt. Längs de flesta leder finns flera förtrollande förtrollande trädgårdscaféer som kan bli ett mål för en dagsutflykt, eller ett stopp på vägen. I Usedomer Achterland serveras gästerna hembakta kakor, kaffe och säsongsbetonade specialiteter från regionen.

Även längs stränderna finns mycket att se och göra. Usedom är ett paradis för seglare och vattensportentusiaster. Här finns små, dolda naturhamnar, idylliska vattenrastplatser samt yacht- och sportbÙ�tshamnar med bekväma och modernt utrustade angöringsplatser.  

FIne dining i Usedom

Förutom alla fiskrestauranger lockar även Usedom med ett gediget gourmetkök. I Marc O’Polo Strandcasino i Heringsdorf garanterar stjärnkocken Tom Wickboldt förstklassig kokkonst med färska, regionala produkter.
I Aurelia Restaurant ”1900” i Heringsdorf förvaltas en kulturskatt av historiska recept och det ”nya pommerska köket” serverar regionala läckerheter från Pommern i fräsch och tidsenlig tolkning.

Matkultur

Till en lyckad semester vid strand och hav hör även god mat. På Usedom står pommersk husmanskost, lokala produkter och färsk fisk från Östersjön, Achterwasser eller floden Peenestrom på matsedeln. 
Färskfångad fisk avnjuter man färskrökt direkt i hamnen eller på någon av öns otaliga fiskrestauranger. 

Men Usedom överraskar också med ovanliga regionala specialiteter som ekologisk råmjölksost efter schweiziskt recept från öns ysteri Welzin. Ostsorterna lagras mellan tre till tolv månader och får sin smak av träeldning. I de två privatbryggerierna Usedomer Brauhaus och Wasserschloss Mellenthin kan ölkonässören lära sig allt om konsten att brygga öl och provsmaka de olika ölsorterna.

Mer om Usedom här!

Upptäck en av Tysklands dolda öar – en pärla i Östersjön

Text: Tyska turistbyrån • 2018-03-21
PartnerFantastiska Tyskland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen