Annons
Annons
Annons
Grekiska Statens Turistbyrå

Grekiska Statens Turistbyrå

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Grekiska Statens Turistbyrå
Partner

Upptäck en ny sida av Grekland: 7 alternativa tips

Ser du också vita stränder, turkost vatten, mysiga öar och vita stenhus med blåa detaljer framför dig när du tänker på Grekland? Men faktum är att landet erbjuder så mycket mer än så, som till exempel fågelskådning, skidåkning och spa-vistelser. Här kommer några tips för dig som vill lära känna en annan sida av Grekland!

Text: Grekiska Statens Turistbyrå • 2019-09-23 Uppdaterad 2021-06-23

1. Hälsa och välbefinnande

Har du hört den grekiska filosofen Aristotelses motto ”The enery of the mind is the essence of life”, eller fritt översatt på svenska ”Sinnets energi är livets väsen”? Välbefinnande handlar inte bara om fysisk hälsa, utan är snarare ett allmänt tillstånd som inkluderar både hälsa, kraft och skönhet, och är en pågående process.

Med ett av världens bästa klimat, en unik och variationsrik natur och en av de hälsosammaste dieterna i världen, är Grekland idealt för dig som söker psykisk och fysisk hälsa och välbefinnande! Här finns över 850 termiska, mineraliska och naturligt terapeutiska källor. Deras egenskaper sägs kunna hjälpa dig med kroniska åkommor, stress och ångest, samt förbättra din mentala prestanda.

Evia
Evia, som även kallas ”Euboia”, är den näst största ön i Grekland och östra Medelhavets tredje största. På Evia ligger Aidipsos som är Greklands mest kända spa-stad, som är känd sedan antiken och har omskrivits i skrifter som Plutarch, Strabo och Aristoteles. Denna charmiga, lilla stad ligger på norra Evia. Hit kan du ta dig med färja från Arkitsa i Fthiotida-regionen i centrala Grekland som ligger drygt 1,5 timmar från Aten med bil eller buss.

Läs mer: Evia 

Upptäck en ny sida av Grekland: 7 alternativa tips
Foto: GNTO / Y.Skoulas -Aidipsos

Kamena Vourla 
Kamena Vouria ligger knappt 18 mil norr om Aten och är en av de mest berömda kurorterna i Grekland. Runt 1926 upptäckte kemisten Michail Pertesis den exceptionellt höga radonkoncentrationen i vattnet, som då ansågs vara ett stort värde för människors hälsa.

Läs mer: Varma källor

Upptäck en ny sida av Grekland: 7 alternativa tips
Foto: GNTO/M.Mandreka –Kammena Vourla

Korinth 
Korinth är ett av de mest attraktiva turistmålen, både under sommaren och vintern. De små byarna med magnifika stränder lockar turister men även grekerna själva. I området kombineras vacker natur med flera turistattraktioner och intressanta arkeologiska turer. Här kan du bland annat besöka antika Korinth, Nemea som är känd för sina vingårdar, Heraion, Isthmia, Epidaurus, Mycenae. I norra Korinth kan du njuta av vyn över oändliga kustlinjer, bara 85 kilometer från Aten.

Vid foten av berget Geraneia i den norra delen av Korintiska viken ligger kuststaden Loutraki, som är internationellt känd för sina termiska källor och span.

Läs mer: Loutraki och Korinth 

Upptäck en ny sida av Grekland: 7 alternativa tips
Foto: GNTO / Loutraki

Vrachati
Cirka 12 kilomteter från Korint ligger Vrachati, som har lockat allt fler turister de senaste åren. Det lummiga området nära havet har många mysiga tavernor och kaféer, och är ett perfekt resmål för familjesemestrar.

2. Cykla

Cykling är utan tvekan väldigt populärt i Grekland, vilket inte är så konstigt. Känslan av frihet som en cykelsemester ger lockar många. Här finns en lång tradition av cykling, och här finns runt 80 klubbar inom cyklel- och banracing, BMX och mountainbike.

Det finns flera leder att cykla på. Vissa sträckor är väldigt krävande på grund av den kuperade terrängen, medan andra är mindre ansträngande men minst lika vackra. Det gör att landet passar både tävlingscyklister och glada motionärer. Här tipsar vi om var du kan få de bästa cykelupplevelselserna. 

Aten
Greklands huvudstad bjuder på höga berg och närhet till havet, vilket lockar många cykelentusiaster. Hoppa upp på sadeln och åk ut på en förtrollande tur bland Atens historiska platser och vackra natur. Tack var den varierande miljön med natur, parker och cykelbanor, passar Aten utmärkt för vuxna och barn i alla åldrar.

Läs mer: Cykla i Aten 

Upptäck en ny sida av Grekland: 7 alternativa tips
Foto: GNTO / Y.Skoulas ateniska rivieran Faliro

Thessaloniki
I Greklands näst största stad Thessaloniki finns en lång tradition av cykling, och det finns gott om cykeluthyrare. Priserna hålls låga för att både besökare och invånare ska kunna njuta av att ta sig runt via cykel, eftersom det både ger en form av rekreation och för att det är praktiskt.

Upptäck en ny sida av Grekland: 7 alternativa tips
Foto: GNTO / K.Kouzouni-White Tower Thessaloniki

Thessalien
Vissa städer, som till exempel Volos, är perfekta för cyklister tack vare sin jämna mark och sitt urbana vägnät. I staden Trikala cyklar många för att ta sig fram, och cyklingen är en del av stadens kultur såväl i sportsammanhang som i det dagliga livet.

Karditsa
Här finns ett 14 km utbrett närverk av cykelvägar som gör det enkelt att ta sig runt på cykel.

Läs mer: Cykla mellan grekiska städer

Larissa
Larissa ligger omgiven av frodiga dalar och några av landets ståtligaste berg. Staden bär på en forntida historia med lång tradition inom jordbruket, men är samtidigt en modern stad. Larissa är även centrum för den ekonomiska aktiviteten i Thessaly med en pågående utveckling inom industrin. Staden ligger bara 45 minuter med bil från de vackra stränderna Agiokampos, Koutsoupia Beach eller Nea Mesangala Beach vid Olympic Riviera.

Läs mer: Larissa

3. Mountainbiking

Epirus är en region i Grekland med en brant natur som korsas av berg och floder, vilket gör landskapet perfekt för dig som vill cykla mountainbike. Från norr till söder varvas bergen med djupa dalar och stora slätter. Här finns även skogar och högländer som bjuder in till terrängcykling.

Läs mer: Epirus

Upptäck en ny sida av Grekland: 7 alternativa tips
Foto: GNTO/Y.Skoulas-Acheron River

4. Vandring

Utforska Greklands vackra natur, avskilda vikar och ruinerna av gamla städer genom att vandra. Greklands landskap är optimalt för dig som vill vandra, eftersom det finns många utmarkerade rutter och välorganiserade system av stigar. Vandringen ger dig möjlighet att upptäcka ”det orörda Grekland” för att lära känna lokalbefolkningen i mindre orter längst vandringsstråken. 

Läs mer: Vandring 

Olympus
Området kring berget Olympus är perfekt för dig som gillar omväxlande aktiviteter. Här kan du, förutom att vandra, testa på forsränning, jeepsafari eller mountainbike. Självklart är det även möjligt att prova på klättring, och bergets olika sluttningar gör att det passar både för den vana klättraren och för nybörjaren. 

Alonnisos
Landskapet i Alonnisos är vackert, och omges av små öar, vilket är utmärkt för dig som vill njuta av en frilufsvandring bland olivlundar, tallar och fruktträdgårdar. Ön är den mest avlägsna i ögruppen Northern Sporades, och hit kommer många sällsynta sjöfåglar, delfiner och Medelhavets munksäl.

Läs mer: Alonnisos

Upptäck en ny sida av Grekland: 7 alternativa tips
Photo: GNTO/Y.Skoulas –Alonisos-Patitiri

Eptálofos (Delphi)
Vandringsleden i Eptálofos ingår i ett internationellt system av rekommenderade leder. Den utgår från byn Eptálofos och tar dig sedan hela vägen till fornlämningen Delphi, där oraklet en gång sägs funnits.

Upptäck en ny sida av Grekland: 7 alternativa tips
Foto: GNTO/C.Moustafelou-Central Greece Delphi Oracle

Karpenisi
Är du en naturälskare som söker adrenalinkickar? Karpenisi är en idealisk destination för dig eftersom stader erbjuder en mängd aktiviteter under hela året. Ta en tur till hjärtat av den grekiska naturen och upplev raviner med imponerande vattenfall, täta skogsområden och snabba flodvatten!

Läs mer: Karpenisi

Aráchova
Aráchova är en bergig by som ligger vid foten av Mt. Parnassus i Viotia, i södra Grekland. Under vintern kommer människor hit från världen över, då det är en stor favoritdestination bland skidåkare. Staden passar även dig som bara vill koppla av i en drömlik bergsomgivning med moderna turistfaciliteter. 

Läs mer: Arachova

Upptäck en ny sida av Grekland: 7 alternativa tips
Foto: GNTO/K.Vergas-Central Greece-Arachova

Athosberget (Chalkidiki)
I Mount Athos-området i Chalkidiki, bara 500 meter från kuststaden Olympiadas, möter du en gedigen blandning av fantastisk kultur, historia och mat.  Aristotelianberget, som är skyddat av Europeiska Konventionen Natura 2000, kantas tusentals träd och över 400 arter av växter och örter. Här finns även hundratals vandringsleder som mynnar ut i Aristotelian Walk, den viktigaste vandringsleden i Europa. En perfekt destination för den som är ute efter vandring i hög klass!

Läs mer: Athosberget

5. Klättring

Under antiken var höga bergstoppar symboler för skydd och frihet, men även för utmaningar för de människor som alltid ville utforska jordens gränser. Klättrandet har fortsatt vara en tradition i landet, som har många berg att klättra i.

Kalymnos (Ö i Egeiska havet)
Under 1990-talet började ryktet om Kalymnos jätteklippor sprida sig bland klättrare och sedan dess har människor från hela världen kommit hit. Idag finns cirka 80 klättringsleder, som alla är väl utmarkerade. Vill du få bäst klättringsförutsättningar bör du åka hit i september!

Läs mer: Klättring i Kalymnos

Upptäck en ny sida av Grekland: 7 alternativa tips
Foto: GNTO/N. Smalios-Kalymnos

Peloponeserna
När man pratar klättring i Grekland så finns det en given utmaning att anta – berget Taygetos i södra Grekland. Till toppen kan du ta dig genom både klättrings- och vandringsleder. Om du väljer att klättra kan det göras via till exempel en häftig ravin. I snitt tar det två till tre dagar att nå toppen.

Läs mer: Taygetos

Upptäck en ny sida av Grekland: 7 alternativa tips
Foto: GNTO/A. Bonetti- Taygetos

6. Skidåkning

De flesta associerar Grekland med vackra öar, vita stenhus och klarblå himmel och hav. Men faktum är att Grekland är ett bergigt land med många höga bergstoppar, varav många har ganska mycket snÙ�. Hur härligt låter det inte med en kombinerad resa, som börjar med en ö-luff innehållandes middagar på mysiga tavernor och snorkling i Medelhavet, följt av några dagars skidåkning i bergen för att sedan avsluta redan med ett besök till Akropolis i Aten?

I Grekland finns det flera skidorter som ger alla skidentusiaster vad de vill ha. Så packa ner skidutstyrseln till Grekland och upptäck några av landets bästa skidorter.

Läs mer: Topp 5 minst kända skidorterna i Grekland och Vintersemester och skidcenter

Upptäck en ny sida av Grekland: 7 alternativa tips
Foto: GNTO/Elatohori Ski Center-Pieria

7. Fågelskådning

I Grekland finns det flera populära platser för fågelskådare, vid vilka observationstorn ställts upp. Om du vill få information om fåglarna kan du besöka de informationscentrum som finns i de elva våtmarker i Grekland som erkänts ha internationell betydelse av Ramsarkonventionen. I dessa våtmarker finns ovanliga djurarter, inte minst när det kommer till fåglar, och många av dessa är utrotningshotade.

Läs mer: Evrosdeltat  och Dadiaskogen

Upptäck en ny sida av Grekland: 7 alternativa tips
Foto: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Evros River Delta
Upptäck en ny sida av Grekland: 7 alternativa tips
Foto: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Dadia Forest

Sist men inte minst, här kommer en video som visar hur härligt Grekland kan vara – året om!

 

Upptäck en ny sida av Grekland: 7 alternativa tips

Text: Grekiska Statens Turistbyrå • 2019-09-23
PartnerUnderbara Grekland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen