Annons
Schweiz är det perfekta landet att upptäcka med tåg.

Upptäck Schweiz med tåg – från storslagna alptoppar till turkosa sjöar och historiska städer. Foto: SBB CFF FFS / Peter Pfeiffer

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Switzerland Tourism
Partner

8 vackra tågresor i Schweiz

Gör dig redo för ett episkt rälsäventyr! ”The Grand Train Tour” är tågresan som binder samman landets åtta vackraste tågstäckor och tar dig mellan alptoppar, pittoreska byar och pulserande metropoler.

Text: • 2022-05-31 Uppdaterad 2023-05-17

Schweiz är ett av Europas bästa länder att upptäcka med tåg! En resa som tar en runt glaciärer, över bergspass, längs böljande vinfält och förbi charmiga alpbyar. Den populära tågrutten The Grand Train Tour binder samman landets vackraste tågsträckor och du bestämmer själv när och var du vill åka, samt hur många dagar du vill resa (läs mer om Swiss Travel Pass nedan). Ett perfekt sätt för slow travel – det vill säga ett mer långsamt och hållbart resande där du färdas på marken med tåg och får chansen att njuta av lokal kultur, gastronomi och natur på bästa sätt. Välj ut din favoritetapp eller spana in hela rutten som tar dig genom hela Schweiz på minimun åtta dagar. Luta dig tillbaka. Nu kör vi!

Från storstadpuls till friluftsmecka

Sträcka 1: Zurich – Luzern – Interlaken

När du kliver ombord på Luzern-Interlaken Express ligger en drygt två timmars oförglömlig resa framför dig genom Schweiz inre. Men resan börjar redan i den bubblande metropolen Zurich, vackert omringad av snöklädda Alper och med sitt rika kulturliv! En knapp timmes tågresa tar dig till Luzern där du reser vidare förbi en handfull kristallklara bergssjöar, brusande vattenfall och ståtliga bergspass så som Brünigpasset – ett av Schweiz mest kända! Interlaken är en bra utgångspunkt för den äventyrslystne och Jungfrauregionen är en höjdunkt på resan. Visste du att du kan ta tåget upp på toppen av ett av Alpernas högsta berg? I över 100 år har Jungfraubahn tuffat upp till Europas högst belägna tågstation Jungfraujoch på hela 3454 meters höjd. Gör också en dagsutflykt med Brienz Rothorn Bahn – det röda ångtåget som sedan 1892 rullat upp till berget Brienzer Rothorn. Den som inte fått nog av spektakulära vyer tar sedan Harderbahn till berget Harder Kulm där en plattform skjuter ut likt en bergstunga och ger bästa utsikt över Eiger, Mönch och Jungrau liksom sjöarna Brienz och Thun. Luzern-Interlaken Express är en del av Golden Pass Line som fortsätter vidare till nästa stopp – Montreux.

Restid ca 2 h 40 min.

Vingårdar och alptoppar

Sträcka 2: Interlaken – Zweisimmen – Montreux

Gör dig redo för en kulturell resa med flera olika tåg som länkar samman tysk- och franskspråkiga Schweiz. Med äventyrsmeckat Interlaken i ryggen gör vi oss redo för en tågluff genom grönskande ängar, förbi pyramidformade Alptoppar, små byar och vackra Genèvesjön. Höjdpunkten på resan är den sceniska tågsträckan Golden Pass Panoramic mellan Zweisimmen och Montreaux där det vackra alplandskapet övergår till ett nästan tropiskt landskap med vinfält och palmer då man närmar sig Genèvesjön. Montreux för tankarna till den franska Rivieran. Missa inte en utflykt till Glacier 3000 för Instagramvänliga panoramavyer liksom Peak Walk by Tissot – världens första hängande gångbro som sträcker sig mellan två bergstoppar. Utmana höjdnerverna och utforska sedan den Unescolistade vinregionen Lavaux där du kan vandra den 32 kilometer långa leden till det det mytomspunna slottet Château Chillon. Längs vägen kan du besöka små vingårdar och boka in besök hos vinmakare – bästa sättet att lära känna en plats och dess människor på ett genuint och hållbart sätt.

Restid ca 3 h 45 min.

Mot majestätiska Matterhorn 

Sträcka 3: Montreux – Visp – Zermatt

Den som vill kombinera Unescolistade vinterrasser, en av Västeuropas största sjöar och ikoniska berg ska spana in denna tågsträcka! Ta dig tid att utforska vackra Montreux vid den tropiska Genevesjön innan du fortsätter resan i superlativens tecken. Vackrast är sträckan genom Nicolaidalen, mellan staden Visp och Zermatt, med det knallröda tåget Matterhorn Gotthard Railway. Väl framme i den klassiska skid- och klättringsorten Zermatt väntar evighetslånga skidbackar, höga höjder och charmiga uteserveringar. Gör en utflykt med Gornergratbahn, även kallad ”Matterhornjärnvägen”, där du omges av inte mindre än 29 alptoppar över 4000 meter höga så som Matterhorn, och Dufourspitze. En belönande utflykt enligt många, medan andra tycker att bästa vy över Matterhorn får man minsann från Rothorn – linbanan som tar dig från Sunnegga i Zermatt till Blauherd och vidare till Rothorn. Varför inte utforska båda?

Restid ca 2 h 30 min.

Historiska byar & partymecka   

Sträcka 4: Zermatt – St. Moritz

Tågsträckan ZermattSt Moritz trafikeras av Glaciärexpressen som ofta kallas ”världens långsammaste tågresa” och tar dig genom 91 tunnlar och 291 broar. Mer episkt än såhär blir det knappast! Med Zermatt i ryggen slingrar sig tåget fram i nästan åtta timmar innan vi når St. Moritz – staden som sägs vara födelseort till den Alpina vinterturismen. Längs vägen passerar du Schweiz äldsta stad, Chur, som lockar med bilfria gator och rik kultur och gastronomi, liksom den ikoniska Landwasserviadukten med sina 65 meter höga pelare och elegans. Väl framme i anrika St. Moritz kan du njuta av pudersnö, skidåkning i världsklass och sommartid – allt ifrån vandring till romantiska båtturer på sjön. 

Restid ca 7 h 45 min.

Alperna möter Medelhavet    

Sträcka 5: St. Moritz – Tirano – Lugano

En resa genom Alperna med Bernina Express är höjden av lycka! Den smalspåriga järnvägen sträcker sig från staden Chur till den italienska staden Tirano, men det går lika bra att stiga ombord i St. Moritz. Med det knallröda bergståget färdas du på en serpentinslingrande räls förbi Morteratschglaciären, de tre sjöarna Lej Pitschen, Lek Nair och Lago Bianco, höga valvbroar i sten, genom tunnlar och den omtalade Brusio Circular Viadukten – en kurva där tåget tar en 360-gradig sväng, likt en cirkel. Sommartid kan resan förlängas till Lugano ombord på Bernina Express Bus – en charmig bergsstad med italienska vibbar, ljuvligt vackra parker och berget Monte San Salvatore som tornar upp sig intill sjön likt ”Sockertoppen” i den sydamerikanska staden Rio de Janeiro.

Restid ca 6 h 45 min.

Panoramasträckan     

Sträcka 6: Lugano – Fluelen – Luzern

Mellan Lugano och Fluelen hittar du en stor del av Schweiz hjärta. Tågresan med Gotthard Panorama Express leder genom Gotthardtunneln, över Alperna och vidare in i centrala Schweiz. Förutom vackra vyer bjuder resan på spännande historia då Gotthardpasset varit en viktig knytpunkt för att binda samman södra och norra Europa. Passa på att fråga lokalbefolkningen om dess historia, myter och legender. I Fluelen byter du tåget mot ångbåt för att ta dig över Luzernsjön (Vierwaldstättersjön) till den vackra hamnen i staden Luzern.

Restid ca 5 h 30 min.

Pittoreska byar & alplandskap

Sträcka 7: Luzern – St. Gallen (Voralpen Express)

Schweiz är så mycket mer än 4000-meters bergstoppar och djupa raviner. Voralpen Express tar dig på en resa genom östra och centrala Schweiz med start i den historiska staden Luzern och reser vidare till pittoreska St. Gallen. Längs vägen upplever du annan del av Schweiz med böljande kullar, pittoreska byar och vackra fruktträdgårdar. I St. Gallen finner du kutltur och historia vartän du vänder dig och det är ingen slump att staden utnämnts till östra Schweiz kulturella metropol. Se bara på Abbey District med sin barock-katedral och världskända bibliotek som numer finns listade på Unescos världsarvslista. 

Restid ca 2 h 15 min.

Naturfrossa & stadspuls

Sträcka 8: St. Gallen – Schaffhausen – Zurich

Tågsträckan Thurbo Lake Line tar bara två timmar, men förtjänar det trippla. Från St. Gallen färdas du längs storslagna sjöar och flodlandskap och då tåget avgår varje halvtimme är det som upplagt för en tågluff med spontana stopp. Strosa i pittoreska byar och stanna till vid de museum som finns längs sjö-linjen. Denna tågsträcka är för livsnjutaren och naturälskaren! Väl framme i Schauffhausen möts du av en medeltida stad omgiven av vingårdar. Dessutom befinner du dig endast ett stenkast ifrån Europas största vattenfall Rhenfallet. Avsluta resan med att ta linbanan upp till berget Säntis för en middag på den nya restaurangen liksom för storslagna vyer över sex länder.

Restid ca 2 h 30 min.

Res med tågpasset Swiss Travel Pass

Vill du tågluffa i Schweiz är det smidigt att köpa ett Swiss Travel Pass. Med biljetten kan du resa obegränsat med tåg, båt och buss, liksom lokaltrafik i städer. Du väljer själv antalet dagar du vill resa, från 3 till 15 dagar. Dessutom får du gratis inträde till mer än 500 museum liksom upp till 50 % på bergsexkursioner så som panoramatåg och linbanor. 3-dagarsbiljett från 2300 kr/person och 8-dagarsbiljett 3970 kr/person.

Läs mer om att resa med tåg i Schweiz på MySwitzerland.com


Text: • 2022-05-31
PartnerSwitzerland Tourism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen