Annons
Annons
Som digital nomad kan kontoret vara en strand, en bungalow eller en storstad så länge du är uppkopplad. Foto: Wifi tribe

Som digital nomad kan kontoret vara en strand, en bungalow eller en storstad så länge du är uppkopplad. Foto: Wifi tribe

Restips

10 tips för att resa på heltid och bli digital nomad

Digitala nomader kan jobba varifrån i världen de helst önskar. Allt som behövs är internet. Vagabond fick ta del av expertens bästa tips för den som vill resa mer och vara hemma mindre.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-11-26 Uppdaterad 2021-09-15

”Över hälften av millennials kan tänka sig att arbeta inom gig-ekonomin där drivkraften är ett mer flexibelt liv. Möjligheten att kombinera en professionell karriär med passionen att resa har aldrig varit större”.

Det menar Wifi Tribe, en community för digitala nomader som reser, bor och jobbar tillsammans. Varje månad väljer de en ny plats ivärlden att arbeta och bo tillsammans i. Men vem kan egentligen jobba från stranden? Så klart inte alla. Wifi tribe listade de vanligaste och mer ovanliga yrkena i deras community.

Vanligaste yrkena

 1. Entreprenörer
 2. Marknadsförare
 3. Skribenter
 4. Designer
 5. Programmerare

Mest oväntade yrkena

 1. Hjärnkirurg
 2. Musiker
 3. Professionell pokerspelare
 4. Investerare
 5. Advokat

Nu vill WiFi Tribe, tillsammans med nätverket Svenska nomader, inspirera fler att bli platsoberoende och göra resandet till en livsstil genom ett coaching-paket med mentorerna Yasmine Morrison från Svenska Nomader och Diego Bejarano Gerke, grundare av Wifi Tribe.

Vagabond fick ta del av Diegos bästa tips för den som skulle vilja resa mer och jobba platsoberoende.

10 tips för att bli digital nomad

 

10 tips för att resa på heltid och bli digital nomad
Kan det här vara ett kontor? Foto: Wifi tribe

Välj ditt första resmål med omsorg

När du bestämmer vart du vill resa så kan alternativen bli rätt överväldigande – du har ju hela världen att utforska! Men några platser är mer utmanande än andra. Här är tips på några saker att börja med att utforska:

 • Finns det tillräckligt med platser att arbeta från, som kaféer och andra co-working-ställen?
 • Finns det bekvämt boende till hyfsade priser?
 • Är det säkert?
 • Kommer jag att bli beviljad visum?
 • Kommer jag att kunna hitta tillräckligt bra wifi-uppkoppling?

Ta hänsyn till tidsskillnader

Kommer du behöva kommunicera med dina kollegor eller klienter i deras tidszon? Behöver du bara ett litet tidsöverlapp om dagen för att diskutera viktiga saker, eller förväntas du arbeta enligt ett specifikt tidschema? Ta hänsyn till dina egna begränsningar, välj någonstans där du kan hitta rätt balans mellan arbete och fritid.

10 tips för att resa på heltid och bli digital nomad
Diego Bejarano Gerke är grundare av Wifi tribe, ett globalt coliving community för digitala nomader som reser, bor och arbetar tillsammans. Foto: Wifi tribe

Omge dig med likasinnade

Att jobba samtidigt som du reser är något helt än att resa runt som backpacker. När du jobbar heltid samtidigt som du reser så blir det svårare att hitta likasinnade. Kom ihåg att det är en livsstil, det är inte semester. Jag rekommenderar att du hittar ett grupp med digitala nomader som du kan bo med, åtminstone under de första resorna.

Ha ett öppet sinne

När du reser med andra digitala nomader är varje dag en ny möjlighet att växa, både professionellt och privat. Den här livsstilen skapar möjligheter och ger dig nya erfarenheter som du knappt ens kunnat föreställa dig på hemmaplan. Det är viktigt att du ser till att ha ett öppet sinne och är villig att dela dina egna erfarenheter och kunskaper.

Vad ska du göra med ditt hem?

När det gäller att få ihop det ekonomiskt är en av de viktigaste besluten vad du ska göra med ditt hem. Vill du behålla det behöver du veta hur mycket du har råd att betala i dubbel hyra varje månad. Alternativt hyra ut. Om du är redo att ta steget fullt ut och bli nomad på heltid kan du säga upp ditt kontrakt eller sälja din bostad så skapar du dig mer flexibilitet och ekonomisk frihet i ditt liv.

10 tips för att resa på heltid och bli digital nomad
Datorn är ett måste för den som vill bli digital nomad. Foto: Wifi tribe

Res långsamt

Det är viktigt att du planerar för att kunna vara produktiv från dag ett. Helt plötsligt kommer din värld att bli mycket större och du kommer få nya erfarenheter varje dag. Om du reser varje dag kommer du aldrig få något gjort. Jag rekommenderar att stanna åtminstone fyra veckor på varje ställe – då hinner du både utforska platsen och vara produktiv samtidigt.

Prata med klienter eller arbetsgivare

Om du är transparent och visar att du tagit ett väl genomtänkt beslut och planerat allt noggrant så att du kan vara produktiv från dag ett så finns det ingen anledning att du inte skulle få arbeta platsoberoende. Det är upp till dig att bevisa att det funkar!

Ha ett personligt mål

Sätt upp ett personligt mål för att hålla fokus. Det är lätt att bli distraherad av alla spännande saker som händer omkring dig. Oavsett om det handlar om att skriva den där boken eller lära dig ett nytt språk – ha en tydlig målbild innan du reser iväg. Då ökar chansens att du lyckas nå ända fram.

Planera inte för mycket

Det är smart att ha en uppfattning om var du vill spendera dina första månader. Börja inte livet som digital nomad helt planlöst. Men för den skull ska du inte detaljplanera varenda dag de närmsta tolv månaderna. Se till att lämna utrymme för flexibilitet i dina reseplaner och var mottaglig för det oväntade – ibland är det det som är det mest spännande!

Ha en buffert

Även om det inte behöver vara dyrt att resa på heltid bör du ha någon form av ekonomisk buffert. Saker kan alltid gå snett: missade flyg, olyckor … Gör en budget, och lägg till 20 procent för oförutsedda utgifter.

10 bästa platserna du måste besöka på Sri Lanka

Ny resetrend i Sverige – boka en hemlig överraskningsresa

Fem hållbara resetrender och tips – så semestrar vi 2020


Text: Helle Kikerpuu • 2019-11-26
RestipsInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen