Annons
Annons
Sjö med vulkan i periferin och man som promenerar på gata.

Guatemala lockar med storslagen natur, vandring och ett spännande kulturliv. Men är det tryggt att resa dit? Vi reder ut saken med en lokal expert. Foto: Getty Images

Guatemala

Experten: Så är säkerhetsläget i Guatemala

Hur är situationen i Guatemala just nu och vad ska man tänka på om man reser dit som turist? Vi pratade med Guatemalaexperten Paulina Cruz Velásquez.

Text: Fredrik Brändström • 2024-04-19 Uppdaterad 2024-04-18

Paulina Cruz Velásquez är född och uppvuxen i Guatemala och arbetar för biståndsorganisationen Act Svenska kyrkan som har verksamhet i bland annat Guatemala. Här berättar hon om situationen i landet och vad man ska tänka på om man reser dit!

Att tänka på vid en resa till Guatemala


Vad är det bästa med Guatemala, enligt dig? 

– Naturen är helt underbar! Du kan besöka både regnskog och öken. Guatemala har stränder både mot Stilla havet och Atlanten. Folk är också mycket vänliga och nyfikna på besökare.  

Hur är situationen i Guatemala just nu? 

– Guatemala befinner sig i en avgörande tid. Som en överraskning för många fick lilla Partido Semilla flest röster i senaste valet. Semilla gjorde det som inget annat parti har gjort, att jobba med folket, att vara en del av folket. Såklart var det inte en glädjande nyhet för eliten och korrupta aktörer, som har vägrat att acceptera valresultatet. Det har lett till nationella manifestationer och vägblockader med krav på att bland andra riksåklagaren avgår. 

2015 såg vi också stora demonstrationer som ledde till att dåvarande presidenten och vicepresidenten fängslades på grund av korruption. Den stora skillnaden jämfört med tidigare är att urfolken nu leder demonstrationerna och att medelklassen står bakom. Trots fysiska provokationer och försök från myndigheter att upplösa protesterna så har demonstranterna förblivit fredliga. 

Tempelstaden Tikal i Guatemala
Det är säkert att resa till Guatemala, men se till att ha koll på dina saker. Foto: Unsplash

Hur har läget i landet förändrats de senaste åren? 

– Inte till det bästa, måste jag tyvärr säga – läget blev ännu tuffare efter pandemin, och det globala ekonomiska läget gör det än värre. Många guatemalaner lever i fattigdom, många är utsatta för våld och drabbas av de konsekvenser som klimatförändringarna medför. Många flyr till USA eller Europa. 

Hur säkert är det att resa till Guatemala i dag? 

– Det är säkert att resa till Guatemala, men man ska vara uppmärksam på ficktjuvar. Resenärer måste ha koll på sin handväska, titta och lyssna lite mer noggrant omkring sig.  Jag tycker också att det är bra att ladda ner appen UD Resklar. Där kan du hitta tips och där kan du lätt nå ambassaden om det skulle behövas.  

Färggrann buss intill fruktmarknad
Kan du spanska? Då går det mycket enklare att resa runt i Guatemala. Foto: Karin Wimark

Vad ska man tänka på om man reser hit som turist? 

– Res med någon som kan spanska eller hitta någon som kan hjälpa dig med språket. Livet blir mycket enklare och du kommer att njuta mer av resan om någon nära dig kan språket. I städerna kan människor lite engelska, men det är inte så vanligt på landsbygden. Jag tror att det kan vara smart att ta hjälp från en lokal resebyrå. Det är också bra att ha koll på vädret. Reser du dit under en regnperiod behöver du tänka på att det tar längre tid att resa runt. 

Hur kan man som resenär bidra på ett positivt sätt till landet? 

– Guatemala är ett land som är beroende av turism – om du bor och äter lokalt så kommer din resa att påverka ekonomin positivt. Det gäller att undvika stora kedjor och leta efter hotell och restauranger som drivs av lokalbor, de serverar i vilket fall ofta bättre mat än kedjorna. Jag tror också att det är viktigt att sprida sina goda upplevelser vidare till andra. Ibland fokuserar vi bara på de negativa delarna av ett land när de faktiskt också är fantastiska.

Kvinna med barn på ryggen tvättar kläder i sjö.
Se till att besökspengarna kommer i rätt händer för att vara med och bidra till ekonomin positivt. Foto: Unsplash
Gul bil intill gul byggnad.
Kolonialstaden Antigua lockar med vacker arkitektur och god mat. Foto: Unsplash

Finns det områden som man ska undvika att besöka? 

– Jag skulle säga att turister borde spendera så lite tid som möjligt i Guatemala City, det är inte den mysigaste platsen för en turist, och det är framför allt där det finns många ficktjuvar. 

Vilka är dina 3 absoluta favoritplatser i Guatemala? 

• Jag skulle omedelbart resa till Antigua Guatemala, vår charmiga kolonialstad.  Här finns kultur, fina grejer att köpa och god mat.  

• Rekommenderar även Livingston, vid den karibiska kusten. Naturen, stränderna och maten är fantastisk. När du är där måste du testa tapado, en lokal soppa med fisk och skaldjur. Jättegott! 

• Missa inte heller Siete Altares som ligger norr om Livingston, med flera vattenfall. Fantastisk natur! 

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Fredrik Brändström • 2024-04-19
GuatemalaRestipsGuideInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen