Annons
Annons
Foto: Anders Phil.

Foto: Anders Phil.

Restips

10 barer med det lilla extra i London

Följ med till tio Londonbarer som inte bara gör dig lycklig för stunden, de ger dig också en historia att berätta när du kommer hem.

Text: Anders Pihl • 2015-12-25 Uppdaterad 2021-09-14

I London har den udda och karaktärsfulla baren odlats till en konstform. Engelsmännen älskar barer som är en historia redan innan man gjort den första beställningen. Numera öppnas allt fler barer på ställen som känns enastående genom sitt sällan skådade läge, som i toppen av skyskrapor eller bakom persienner alldeles intill Themsen.

Andra är omöjliga att springa på om man inte känner till dem. Just det avsiktligt fördolda och svårfunna är en väsentlig del av deras berättelser. Barer på speakeasy-temat med hemliga och förklädda ingångar börjar bli en standardföreteelse i London.

Samtidigt har den brittiska cocktailtrenden utvecklats vidare till en nivå där man ibland kan tala om ren avantgardekonst. Det finns drinkar som är betydligt roligare att prata om och säga namnet på än att faktiskt dricka. Ändå tycks ingen ha något emot att köpa dem.

 

10 barer med det lilla extra i London
Skylon Bar.

1. Skylon Bar

Nya drinkar varje månad

Skylon Bar har en av Londons mest omfångsrika drinklistor och den ändras från månad till månad. Det skapas ständigt nya kvalitetsdrinkar i barens experimentverkstad där den kunniga personalen i allra högsta grad är delaktig. 

– Förra månaden fick jag med två drinkar på menyn, skryter den franska bartendern Jeanne stolt medan hon häller upp en long drink. Skylon är den perfekta Londonbaren att gå till med någon man tycker mycket om. Eller inte alls tycker om, för här mjuknar även den stelaste affärbekant upp. 

De höga fönstren med Themsen glittrande utanför jättepersiennerna skapar en märkligt avkopplande atmosfär. För den som vill värma sig en vinterkväll finns en förnämlig samling skotsk och japansk whisky. Utsidans trängsel vid Hungerford Bridges brofäste i Southbank känns snart som en annan värld. Det gäller bara att du hittar den ganska obemärkta dörren in till Skylon. 

Royal Festival Hall, Belvedere Road, skylon-restaurant.co.uk

10 barer med det lilla extra i London
Callooh Callay har blivit utnämnd till Storbritanniens bästa bar.
10 barer med det lilla extra i London
Mörkt och mysigt på Callooh Callay.

2. Callooh Callay 

Kliv in i garderoben

När denna originella och prisbelönta bar öppnade för några år sedan bröts ny mark för utelivet i hippa Shoreditch. Charm och brittisk humor är ledorden här. Drinklistan presenteras på ett omslag till ett 1970-talskassettband. Drinkarna kan heta saker som Fennel Countdown och innehålla de mest oväntade blandningar alkohol. Callooh Callay har givetvis sin egen lönndörr i ett stort klädskåp där man kliver in i den “hemliga” extrabaren som ser ut som om scenografen från tv-serien Miami Vice tagit en tripp för mycket. En trappa upp finns den ännu hemligare Jubjub Bar som skyddas med fyrsiffrig portkod. På något sätt fun-gerar konceptets delar så väl ihop att ansedda tidningen Independent inte tvekade att utse Callooh Callay till Storbritanniens bästa bar.

65 Rivington Street, calloohcallaybar.com

 

10 barer med det lilla extra i London
30-talsinspirerat på Detective Agency.

3. Evans and Peel 

Detective Agency

Låt baren lösa ditt fall. För att göra ett besök här måste du acceptera rollen som någon som vill anlita Evans and Peel detektiv-byrå. Du bör avtala en mötestid via hemsidan och blir då placerad framför ett skrivbord där två detek-tiver ställer frågor. Givetvis är det en lek som ger mest i utbyte om man engagerar sig i rollen och du bestämmer själv hur långt den ska gå. När ditt fall avhandlats blir du insläppt till detta “skumraskställe” som knyter an till den 1930-talsinspirerade speakeasy-trenden bland Londons cocktailbarer.

Mer viktigt än trender är att man blandar smarta och goda cocktails, exempelvis G-minus där gin mixas med lavender och Earl Grey och toppas med apelsinlikör och Angostura bitter.

310c Earls Court Road, evansandpeel.com

 

10 barer med det lilla extra i London
Aqua Shard – 31 våningar upp i luften.
10 barer med det lilla extra i London
Svårslagen vy.

4. Aqua Shard 

London blir inte vackrare 

Det är sällan man kan påstå att London är omtumlande vackert. Men under solnedgångstimmen på Aqua Shard, 31 våningar upp i luften, är staden faktiskt just det. Det är lätt att hitta till Renzo Pianos spetsiga skyskrapa som numera är ett dominerande inslag i Londons stadsbild. Övre halvan rymmer lyxhotellet The Shard, som Aqua Shard tillhör. Dock har baren egen ingång. Känns vyerna så förtrollande att du inte vill släppa dem efter att solen gått ner och hela London glimmar under dig, kan du fortsätta in till eminenta restaurangen Oblix bredvid, vars bar är intimare, aningen hippare, har nästan samma vyer och kommer med dj och live-jazz kvällstid. 

Level 31, The Shard, 31 St Thomas Street, aquashard.co.uk

 

10 barer med det lilla extra i London
Duke of Kendal ligger centralt i närheten av Hyde Park.
10 barer med det lilla extra i London
90-åriga June stämmer upp till sång varje söndagskväll.

5. Duke of Kendal 

Allsång till 90-årig pianist

Varje söndagskväll spelar den 90-åriga pianisten June på lilla puben Duke of Kendal. Förvänta dig en magisk sing-along-afton. Först tycks gästerna enbart ha kommit för att dricka och lyssna på mrs June. Sedan kliver de fram en efter en och uppträder. Någon sjunger ledmotivet till musikalen Cabaret, en annan “Those were the days”. Många söndagskvällars träning ligger bakom varje nummer. I refrängerna bryter förstås allsång ut. När en man som onekligen ser äldre ut än pianisten brister ut i en ballad om förlorad kärlek måste man ha ett hjärta av sten för att inte bli berörd. Snart upptäcker du att du tillhör de fåtal gäster som inte varit uppe och sjungit. Kvällen slutar med att hela lokalen dansar till Junes ackompanjemang. När man lämnar Duke of Kendal gör det inget att Londonregnet hittar in under kragen. Världen har ändå för en stund blivit en bättre plats att leva på.

38 Connought Street, dukeofkendal.co.uk

 

10 barer med det lilla extra i London
Teatralisk på Circus London.

6. Circus London 

Skåla med en eldslukare

Varför inte en cirkusföreställning till drinken? I teater-täta West End finns Circus London, en korsning mellan cocktailbar, förstklassig panasiatisk restau-rang och cirkusmanege med akrobater och eldslukare. Den lätt surrealistiska miljön av kände designern Tom Dixon ger det rätta anslaget. Barmenyn inne-håller ambitiösa rätter ämnade att delas i sällskap. Sedan är det bara att luta sig tillbaka och ducka för eldflammorna. Man får fyra till fem proffsiga framträdanden per kväll där varje show varar i en halvtimme och har eget tema. Vid halv tolv förvandlas stället till ett dansgolv för gästerna. Det hela kan bli rena cirkusen framåt småtimmarna.

27–29 Endell Street, circus-london.co.uk

10 barer med det lilla extra i London
Anrikt på Rules.
10 barer med det lilla extra i London
På baren Rules är tradition och perfektion ledorden, snarare än experimentlusta.

7. Rules 

Londons äldsta bar

Rules är Londons äldsta restaurang och bar. Ett faktum man visserligen inte försöker dölja men inte heller skriker ut. Rules startades 1789 av Thomas Rule på en annan adress än den nuvarande men kom till Maiden Lane under början av 1800-talet. En hel del av inredningen följde med. Till skillnad från otaliga barer som vill se historiskt genuina ut är Rules på ett lågmält sätt äkta vara rakt igenom. Uppe på övervåningen möter man själva prototypen till den brittiska baren, åtminstone som man föreställer sig den. Här finns mer mörkt ädelträ än i amiral Nelsons officershytt och fler hjorthorn än man kan räkna.  

– Jag gillar att göra klassiska drinkar helt rätt, säger Dean Ellis, som varit bartender på Rules i fyra år, utan skymten av ett leende. 

Specialiteten på Rules är ytterst korrekt gjorda gindrinkar, vad annars?

34–35 Maiden Lane, rules.co.uk

10 barer med det lilla extra i London
Ta med dig valfri alkohol till BYOC, sedan fixar bartendrarna resten.

8. BYOC

Bring Your Own Cocktail

Namnet på denna omåttligt populära bar, eller rättare sagt barkedja då de är tre till antalet, ska uppfattas helt bokstavligt. På BYOC säljs ingen alkohol alls. Däremot hjälper man dig gärna att blanda till det du har med dig. De skickliga bartendrarna har stor arsenal smaksättare och drink-tillbehör och bidrar också med idéer om du skulle komma med, säg, enbart vodka och Coca-Cola. Men det är alltså du som tar med dig starkvarorna. Vilket blivit stor succé i London. Att man lyckas skapa rätt slags lönnkrogstämning hjälper. Mest kul att besöka är baren i Camden. Den ser ut som en vanlig oskyldig juicebar och du måste själv hitta vägen ner till baren genom att öppna rätt kylskåpsdörr.

9-11 Basement Camden High Street (Camden) 28 Bedfordbury Street (Covent Garden)byoc.co.uk

10 barer med det lilla extra i London
Urbant på Peg+Patriot.

9. Peg + Patriot 

Cocktails är en konst

Skulle man låta den våg av avantgardistiska och experimentella- cocktailbarer som svept över London personifieras av en enda individ vore det utan tvekan Matt Whiley. Han har stått bakom en rad skruvade och numera legendariska Londonbarer som Whistling Shop, Purl och inte minst The Talented Mr Fox. Hans nuvarande skapelser Peg + Patriot och Showdown följer samma mönster och stil. Hans drinkar må se ut som konstverk eller personliga förlämpningar och använda ingredienser som får varningslampor att blinka, (som en Bloody Mary med grisblod), men smaka dem och erkänn: cocktails är en drickbar konstart och Matt Whiley behärskar den tillfullo-.

Patriot Square, Cambridge Heath, pegandpatriot.com

10 barer med det lilla extra i London
För att komma in på Call Me Mr Lucky måste du veta rätt lösenord.

10. Call Me Mr Lucky

Viska lösenordet

I närheten av London Bridge finns restaurangen Breakfast Club, värd ett eget besök med sin inredning och goda Pink Flamingo Burgers. Men vi har alla kvällar när vi vill vidare till en annan nivå. Viska i så fall till personalen lösenordet “I’m here to get lucky”. Då förs du in genom en privat dörr, ner genom köksregionerna och så småningom in i denna dåligt upplysta och tequiladoftande bar. Snurra gärna på lotterihjulet intill bardisken, du kan vinna en fri omgång shots till alla gäster eller bli tvungen att bjuda bartendrarna på detsamma om turen inte står dig bi. När Call Me Mr Lucky var helt nyöppnad och en hemlighet på riktigt måste stället ha varit väldigt roligt att besöka. Det är det fortfarande. 

Ingång genom The Breakfast Club, 11 Southwark Street, callmemrlucky.com

Hemliga barer: 8 lönnkrogar som du måste känna till för att hitta

24 timmar i Londons West End

50 saker du inte får missa i London


Text: Anders Pihl • 2015-12-25
RestipsLondonMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top