Annons
Annons
Konst under jorden!

Konst under jorden!

Restips

14 av världens vackraste t-banestationer

Tågstationer under jorden behöver inte enbart vara associerade med råttor, smuts och dunkel. De här stationerna är minst lika vackra som konstverk.

Text: Johanna Jackson • 2016-11-11 Uppdaterad 2022-01-06

Det finns mängder med listor på internet som samlar extravaganta tunnelbanestationer runt om i världen. Inspirerade av dessa beslutade vi oss att göra en egen. Här kommer – utan inbördes ordning – några av världens vackraste tunnelbanestationer.

1. Marienplatz, München, Tyskland

I centrala München hittar du denna färgglada station som invigdes på 1970 talet. En viktig knutpunkt för resenärer och en klassisk gulorange färg à la 70-talet.

14 av världens vackraste t-banestationer

2. Rosslyn, Washington DC, USA

Stationen som öppnades 1977 ligger i västra Washington och kan nås via tre av stadens tunnelbanelinjer, Silver, Blå och Orange. Det är den näst djupaste stationen i stadens tunnelbanesystem och ligger 59 meter under marknivån (kan jämfÙ?ras med Stockholms djupaste tunnelbanestation, Kungsträdgården, som ligger 34 meter under marknivå).

14 av världens vackraste t-banestationer

3. Toledo, Neapel, Italien

2013 utsågs stationen som “Årets offentliga byggnad” av LEAF Awards som är ett årligt internationellt arkitekturpris. Det är juvelen inom Art Stations-projektet (Stazioni dell’Arte) där konstnärer och arkitekter fick till uppgift att förgylla offentliga rum och folks vardag.

14 av världens vackraste t-banestationer

4. Università, Neapel, Italien

Tunnelbanestationen University of Naples trafikeras av tusentals personer per dag. Pendlare passerar mellan enorma kolumner med ansiktesprofiler och väggar med grafiska mönster. Ta rulltrappan förbi skulpturer och grafiska konstverk  rulltrapporna ner till plattformar med bakgrundsbelysta mönster på väggarna.

Nedstigningen från piazzaa till tunnelbanans plattformar ska representera en metaforisk förskjutning från den medvetna hjärnan till det andliga sinnet. Hur det än ligger till med den saken är det en riktigt cool station.

14 av världens vackraste t-banestationer

5. Taganskaya, Moskva, Ryssland

Taganskaya är en station på Koltsevaya-linjen i Moskva tunnelbanan som öppnade den 1 januari 1950. Den övergripande designen är baserad på traditionella ryska motiv. Belysning kommer från en uppsättning av tolv förgyllda ljuskronor i centrala hallen. Under 2005 totalrenoverades stationen och man bytte bland annat ut de gamla rulltrapporna som installerades 1949.

14 av världens vackraste t-banestationer

6. Kievskaya, Moskva, Ryssland

Stationens utformning var det vinnande bidraget i en öppen arkitekttävling som hölls i Ukraina. De stora mosaikerna med motiv hyllar återföreningen av Ryssland och Ukraina med glada ukrainska bönder, leende arbetare och militärer. Öppningarna mellan pelarna är valvformade, och både valven och mosaikerna kantas av magnifika guldfärgade ramar – riktigt bling-bling i det vardagliga pendlandet.

Det är en populär station att besöka och det finns till och med en “selfie-spot” för att fotografhungriga resenärer inte ska störa de tusentals pendlarna.

14 av världens vackraste t-banestationer

7. Solna, Stockholm, Sverige

Tunnelbanetationen öppnades den 31 augusti 1975 i samband med att första etappen av blå linjen invigdes. Stationens tak och väggar är målade i grönt och rött och i tittskåpen finns olika motiv som visar Sveriges problem på 1970-talet. Den konstnärliga utsmyckningen, som är gjord av Karl-Olov Björk och Anders Åberg, berättar historien om avfolkningen av landsbygden, miljöförstöring, skogen och naturen.

14 av världens vackraste t-banestationer

8. Komsomolskaya, Moskva, Ryssland

Komsomolskaja öppnades den 30 januari 1952 och är Moskvas mest kända tunnelbanestation med storslagen arkitektur, ljuskronor och utsmyckning. Stationen ligger vid Moskvas mest trafikerade knutpunkt, Komsomolskajatorget, där tre av stadens järnvägsstationer är belägna – Leningradskij, Jaroslavskij och Kazanskij.

Det konstnärliga temat är patriotiskt och skildrar Rysslands historia av strider och krig. 1958 belönades stationen med Grand Prix vid världsutställningen Expo ’58 i Bryssel.

14 av världens vackraste t-banestationer

9. Arts et métiers, Paris, Frankrike

Stationen, som öppnades redan 1903 på linje 3, är idag en station på linje 3 och 11 och är utformad i en unik form som liknar en ubåt. Korridorerna såväl som plattformarna för de två linjerna moderniserades efter 1988; på linje 3 tillämpades den dekorativa Ouï-dire-stilen, medan linje 11 omformades av den belgiska serietecknaren François Schuiten i en steampunk-stil som påminner om Jules Vernes science fiction-verk.

14 av världens vackraste t-banestationer

10. T-centralen, Stockholm, Sverige

T-Centralen är den största och mest trafikerade stationen inom Stockholms tunnelbana. Nedre planet ligger 26–32 meter under jorden och trafikeras av blå linjen. Denna del togs i bruk 1975 i samband med att den blå linjen invigdes, och förbinds med de övriga plattformarna genom rulltrappor, hissar och en drygt 100 meter lång gångtunnel med rullband, kallad “Blå gången”.

14 av världens vackraste t-banestationer

11. Avtovo, Sankt Petersburg, Ryssland

Avtovo inviges på Kirovsko-Vyborgskaya-linjen 1955. 2014 inkluderade tidningen The Guardian stationen på listan över de 12 vackraste tunnelbanestationer i världen.

Även om den ursprungliga planen planerade att använda glas på alla kolumnerna i stationen, ersattes vit marmor på grund av tidsbegränsningar. Denna marmor skulle vara tillfällig, men den har aldrig ersatts. Idag är det en av de mest välbesökta stationerna i staden.

14 av världens vackraste t-banestationer

12. Westfriedhof, München, Tyskland

U-Bahn-stationen i München ligger på U1-linjen och öppnade den 24 maj 1998. På grund av sin ljusdesign används stationen ibland som ett fotomotiv av reklambyråer och den speciella atmosfären har också använts som skivomslag. Ljuset kommer från elva lampor, vardera 3,80 meter i diameter och i den västra änden av stationen sipprar solljus in. Tillsammans med de grova väggarna påminner stationen om en grotta.

14 av världens vackraste t-banestationer

13. Formosa Boulevard, Kaohsiung, Taiwan

Formosa Boulevard-station är uppkallad efter Formosa Boulevard-projektet, en ombyggnad av Kaohsiungs Jhongshan Road som förberedelse inför World Games, ett internationellt multi-sport evenemang för tävlande i idrottsgrenar som inte finns med i de olympiska spelen.

Stationen är känd för sin “Dome of Light”, det största glasarbetet i världen som designades av den italienska konstnären Narcissus Quagliata. Den är 30 meter i diameter och täcker en yta på 2.180 kvadratmeter och består av 4500 glaspaneler.

14 av världens vackraste t-banestationer

14. Mayakovskaya, Moskva, Ryssland

Majakovskaja är en av de mest kända stationerna i Moskvas tunnelbana och förekommer ofta på trycksaker och turistbroschyrer som berör tunnelbanan i Moskva.

Stationen öppnades 1938 och den ingenjörsmässiga designen blev en triumf. Medan andra ryska stationers design blickar bakåt i tiden byggdes Mayakovskaya för att visa Sovjetunionens framtid, inspirerad av visionerna hos futuristen Majakovskij. Bland annat finns 34 takmosaiker på temat “24 timmars sovjethimmel” med motiv av flygplan och fallskärmar av Aleksander Dejneka.

14 av världens vackraste t-banestationer

48 timmar i Sankt Petersburg – lyxiga ägg, ölnördar och saluhallsjazz

Bildspel: Världens kallaste samhälle

Unik fotoserie visar den otroliga skönheten hos världens folk


Text: Johanna Jackson • 2016-11-11
RestipsFotografiListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top