Annons
Annons
Budaslottet sett från Fiskarbastionen. Foto: Istock

Budaslottet sett från Fiskarbastionen. Foto: Istock

Restips

4 höstweekends som inte kostar skjortan

Längtar du ut i världen men har en liten budget? I de här sköna storstäderna kan du unna dig några härliga dagar med nya upplevelser utan att det blir ett allt för stort hål i plånboken. Dessutom ligger de på lagom avstånd från Sverige.

Text: Johanna Jackson • 2018-08-28 Uppdaterad 2021-06-22

Sommaren är slut, euron är dyr och kvällarna blir allt mörkare. Men bokar du en resa kan du i alla fall ha något att se fram emot och fly till i fantasin när höstens kyliga vindar blåser på. 

Men vart ska man åka om man har en begränsad reskassa? Förslagsvis till dessa städer!

Samtliga går att nå med en flygresa på mindre än 3,5 timmar, har en annan valuta än euro och har ett storstadsindex på under 50, enligt Forex Bank.

1. Istanbul – kaffe, kultur och heta bad 

4 höstweekends som inte kostar skjortan

Hagia Sofia, den blå moskén och Grand Bazaar är bara några av sevärdheterna i denna eklektiska stad. Gå på turkiskt bad, fynda på marknader eller se solen gå ner över Bosporen från någon av stadens sköna takbarer. Enligt flygsöksajten Skyscanner har flygpriserna till Istanbul med avresa i september gått ner hela 47 procent jämfört med juli och prisnivåerna är ungefär hälften så låga som i Sverige. 

2. Budapest – pampiga palats, vibrerande nattliv och söta tokajviner 

4 höstweekends som inte kostar skjortan

Livliga Budapest rymmer både hippa sunkpubar i nergångna ruiner och anrika fine-dining restauranger. För dig som vill skämma bort dig lite extra i höst är den historiska huvudstaden ett utmärkt alternativ – Ungern är nämligen känd som världens spa-huvudstad. Ta del av helande termalbad, lerinpackningar och vårdande skönhetsbehandlingar för en bråkdel mot vad det skulle kosta i Sverige. 

3. Prag – öl, historiska broar och slott 

4 höstweekends som inte kostar skjortan

Prag bjuder på vackra byggnader, ikoniska broar och en värmande pubkultur. Vandra runt i de judiska kvarteren, besök Lennonmuren, gör en tillbakablick i historien på något av stadens militärhistoriska museum, ta en sightseeingtur på den skrangliga spårvagnen, ladda batterierna med mustiga grytor och värmande soppor och upptäck det sprudlande nattlivet. Tack vare sin storlek är staden perfekt för att upptäcka under några dagar och det mesta finns inom promenadavstånd – glöm inte bekväma skor. 

4. Warszawa – coola nattklubbar, museum och Unesco-skyddade torg 

4 höstweekends som inte kostar skjortan

På bara 1,5 timma är du i Warszawa – en av Europas billigaste och trendigaste städer. Här finns allt för en mysig weekend, konstnärliga kvarter med hippstriga caféer, galna nattklubbar och flera intressanta museum som interaktiva Copernicus Science Centre, Fryderyk Chopin-museet och Polin – historiska museet för polska judar. 

Källa: Skyscanner

Ölexperten tipsar – Prags bästa bryggerier

Guide: 11 tips till hipster-Warszawa

Vart ska man åka utomlands i september? 10 härliga resmål


Text: Johanna Jackson • 2018-08-28
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen