Annons
Annons

1340715.jpg

Restips

5 böcker att läsa på din nästa tågresa

Mord, kärleksmöten och tjuvåkande. Givetvis tar du med dig en bok som utspelar sig ombord på ett tåg på din resa. Några förslag:

Text: Per J Andersson • 2016-09-26 Uppdaterad 2021-07-21

1. Orientexpressen, 1932

Graham Greenes intrikata thriller om en resa som går med det mytomspunna tåget som blev sinnebilden för mellan-krigstidens reseglamor. Romanens huvudperson, en stilfullt klädd judisk affärsman, åker förstås första klass och allt är mycket stämningsfullt: kyparna går fram och tillbaka i tågkorridoren och ropar “första middagen serverad”, medan “små lampor med malvafärgade skärmar” står på de dukade borden i restaurangvagnen. 

5 böcker att läsa på din nästa tågresa

2. Mordet på Orientexpressen, 1934

Agatha Christies klassiska deckare om mord ombord på den klassiska tåglinjen som oförtrutet gick mellan bland annat Paris och Istanbul- mellan 1883 och 1977. Några vagnar gick till Oostende eller Calais för passagerare till London, medan det fanns också direktvagnar som kopplades av på Balkan för att åka till Aten. Har filmatiserats flera gånger, bland annat 1974 med Ingrid Bergman, Lauren Bacall och Sean Connery, och 2010 med David Suchet i rollen som Poirot.

5 böcker att läsa på din nästa tågresa

3. Hela Härligheten, 1943

Folksångaren Woody Guthries memo-arer om trettiotalets tjuvåkande i godsvagnar på de amerikanska tågen. Vagabonder drar runt över den nordamerikanska kontinenten i jakt på jobb och lycka i en värld långt från Graham Greenes och Agatha Christies samtida bourgogneviner och sovvagnar med nymanglade lakan. Här är istället resenärerna hungriga, törstiga och klädda i kakiskjortor och hängselbyxor som dryper av den “sura och bittra lukten av svett”. 

5 böcker att läsa på din nästa tågresa

4. Främling på tåg, 2002

Nyligen bortgångna Jenny Diskis kanske bästa reseskildring om hur hon röker, pratar och minns sig runt Nordamerika ombord på Amtraks tåg, som alltid är försenade och alla har sinnesvidgande och fantasieggande namn.

5 böcker att läsa på din nästa tågresa

5. Kvinnor på ett tåg, 2001

Indiska författaren Anita Nairs egen Canterburysägner-berättelse om kvinnor i kvinnokupén ombord på Kanyakumariexpressen mellan Bangalore och Indiens sydspets. De är alla borgerliga medelklasskvinnor med behov att göra sig fria och får här i tur och ordning berätta sina livshistorier. Rörelse som katalysator för möte och terapeutiska samtal.

5 böcker att läsa på din nästa tågresa

Gilla Vagabond på Facebook för fler sådana här artiklar i ditt flöde!

I Tokyo finns varje bokälskares drömhostel

När Vagabond skickade Stieg Larsson med transsibiriska till Kina

10 klassiska tågresor du måste göra innan du dör


Text: Per J Andersson • 2016-09-26
RestipsInför resanListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top