Che Guevara hänger med locals i Dagbok från en motorcykel.

Che Guevara hänger med locals i Dagbok från en motorcykel.

Restips

5 roadtrips ur filmens värld

De flesta roadmovies utspelar sig i USA, bilens hemland. Här tipsar vi om fem motorburna filmer från andra delar av världen.

Text: Fredrik Brändström • 2014-10-20

1 Sydamerika

Dagbok från en motorcykel (2004)
En ung läkarstudent tar ett sabbatsår och drar ut på en lång motorcykeltur genom den sydamerikanska kontinenten. Det han ser längs vägen stärker honom i hans uppfattning om världen, och formar honom till den karismatiske revolutionär han senare blev känd som – Che Guevara. Based on a true story, alltså. 

2 Mexiko

Din morsa också (2001)
Två testosteronstinna och ansvarslösa tonåringar från Mexico City övertalar en något äldre kvinna, Luisa, att följa med på en roadtrip till stillahavskusten. Resan genom den fattiga landsbygden blir en symbolisk färd från barndom till vuxenvärld. I marginalen anar man det mexikanska samhällets problem och orätt­visor.

3 Italien

La Strada (1954)
Federico Fellinis svartvita femtiotalsklassiker är ett av de tidigaste exemplen på en europeisk roadmovie. En tragisk skröna om en fattiga flicka som blir såld för 10 000 lire till en kringresande atlet. Fellinis filmer rör sig ofta i cirkusmiljö, så också denna. Atleten och flickan slår följe med ett lugg­slitet cirkussällskap och ger sig ut på de skumpiga italiens­ka landsvägarna.

4 Australien

Priscilla – öknens drottning (1994)
Två bögar och en transa packar bilen och åker från Sydney till Alice Springs, djupt inne i den australiska öknen. Resan går inte som smort. Bilen bryter ihop och kulturkrocken med inskränkta bybor längs vägen
är monumental. En episk scen är när en av huvudrollsinne­havarna uppfyller en livsdröm och bestiger Kings Canyon i full dragshowutstyrsel.

5 Tyskland

Med tidens gång (1976)
Vägen är ett ständigt återkommande tema i regissören Wim Wenders filmer. Här går resan genom det forna Västtyskland, i närheten av östtyska gränsen.
I framsätet sitter två lite vilsna män, varav den ene reparerar filmprojektorer på den tyska landsbygden. Filmen är vacker och meditativ, precis som en lÙ�ng bilresa kan vara efter att man kommit in i andra andningen.

… och så 5 amerikanska klassiker (för ordningens skull.)
1. Easy Rider
2. Thelma & Louise
3. Sideways
4. Vanishing Point,
5. Paris, Texas.

Läs också:

5 resor, 5 böcker
Sex deckardestinationer
Vandraren som klev in i litteraturen


Text: Fredrik Brändström • 2014-10-20
RestipsListorRoadtrip

Scroll to Top