Annons
Annons
Har du koll på hur du skyddar dig för solen i sommar? Foto: Getty Images

Har du koll på hur du skyddar dig för solen i sommar? Foto: Getty Images

Restips

5 tips för att sola säkert

Det är frestande att njuta i solen och många jobbar ihärdigt på sin solbränna, men glöm inte att sola säkert. Fler och fler oroar sig för hudcancer.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-05-16 Uppdaterad 2021-06-22

Sommaren är snart här och många kanske ser fram emot lite sol och värme, men samtidigt kan man urskilja en viss oro. På nätet har det nämligen skett en ökning på sökningar som ”Hudförändringar ansikte”, ”Malignt melanom” och ”Hur länge ska man sola?”.

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och den cancersjukdom som ökar mest, enligt vårdguiden. Jan Lapins som är överläkare och docent i dermatologi på Karolinska Universitetssjukhuset förklarar varför.

– Ökningen är störst hos generationerna födda kring 40-50 talet som växte upp under en tid då solen enbart ansågs vara nyttig. Hudcancer var då en ovanlighet som mest drabbade fiskare och bönder, men förbättrade ekonomiska förhållanden gav semester- och solmöjligheter.

Skydda barnen

Är det vanligt hos barn?

– Melanom är sällsynt hos ungdomar och extremt sällsynt hos barn. I barndomen är den mognande huden mycket mer sårbar för UV-strålning än hos vuxna och särskilt viktigt att skydda. Använd täckade badkläder och solskyddspreparat, säger Jan Lapins.

Solen steker på i Sverige

I Sverige behöver man kanske inte oroa sig för solen, tänker du? Tänk om.

– Den mesta av solexponeringen genom livet får vi hemmavid även om det är lättare att få kraftig solexponering i mer tropiska klimat. Vi exponeras vid sol och bad men även under andra fritidsaktiviteter som cykling, segling, trädgårdarbete, golf och idrott, säger Jan Lapins.

Är det någonstans i världen som det är särskilt farligt att sola?

– Var man än befinner sig i världen är strålningen kraftigare ju högre solen står på himmlen, timmarna kring middagstid. När din skugga är kortare än du själv är den som starkast överallt i världen.

Vad gör man om man bränt sig?

– Smörj svalkande fuktkräm och skydda huden omsorgsfullt mot ytterligare skadlig solstrålning.

5 tips för att sola säkert
Solstolen är sinnebilden för semestern, men glöm inte att sola säkert både utomlands och i Sverige. Foto: Getty Images

Fem tips på hur du solar säkert

  • Undvik att vara i solen mellan klockan 11.00 och 15.00 under sommaren, speciellt om du har ljus eller känslig hud.
  • Ha solhatt, kläder och solglasögon om du är i solen mellan klockan 11.00 och 15.00. Komplettera med solskyddskrämer på de delar av kroppen som kläderna inte täcker.
  • Använd solskyddskrämer med hög solskyddsfaktor. Huden i ansiktet är känsligare än huden på övriga delar av kroppen. Ha därför högre solskyddsfaktor i ansiktet, till exempel SPF 25 eller 30.
  • Undvik att sola solarium. 
  • Skydda barn extra mot solens strålning eftersom deras hud är extra känslig.

 

Vill veta mer

Vill du veta mer om melanom eller om solskydd kan du besöka alltommelanom.se


Text: Helle Kikerpuu • 2019-05-16
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen